Mum Çiçeği Özellikleri Nelerdir? Bakımı Nasıl Yapılır?
  1. Anasayfa
  2. Peyzaj Bitkileri

Mum Çiçeği Özellikleri Nelerdir? Bakımı Nasıl Yapılır?

0
Reklam Sponsoru

This post is also available in: English

Sarmaşık ailesinden bir bitki türü olan, evlerimize canlılık ve ferahlık katan Mum Çiçeği, dokusu ve görüntüsüyle pencere kenarlarını süslemekle kalmayıp, parfümü andıran kokusuyla çiçekseverleri kendine hayran bırakıyor…

Peki yaşam alanımıza renk katan bu bitki nasıl yetiştirilir? Bakımı ve püf noktaları nelerdir? Gelin birlikte bu yazımızda inceleyelim…

Mum Çiçeği Bitkisi Özellikleri

Mum çiçeği Apocynaceae familyası, Hoya cinsinden olup ılıman bölgelerde saksı çiçeği olarak yetiştirilen bir bitkidir.1

Dekoratif ve kolay yetişen bir bitki olmasıyla öne çıkan Mum çiçeği, özellikleriyle de bizlere bitki yetiştiriciliğini sevdirmeye devam ediyor.. İlgi çekici yanlarını şu şekilde sıralayalım;

  • Mum çiçeğinin yıldız şeklinde, mumsu bir dokuda, beyaz, pembe ve soluk kırmızı renklerdeki çiçeklerden oluşan salkımlı bir görüntüsü vardır. (Etli ve mumsu dokusundan dolayı bu isim verilmiştir.)
  • Yaprakları oval şekilde ve uzundur. Parlak yeşil rengiyle bulunduğu ortama farklılık katarak güzel görünüş sağlar.
  • Sarmaşık cinsinden olması sebebiyle çubuklarla desteklenerek biçimlendirilmeli ya da askılı saksıda yetiştirilmelidir.
  • Çiçekleri açtığında parfümsü kokusuyla herkesi mest eder.
Mum Çiçeği Bitkisi
Mum Çiçeği Bitkisi

Mum Çiçeği Çeşitleri

Eşşiz güzellikteki çiçekleri ve 4 mevsim yeşil kalan yapraklarıyla en çok tercih edilen iç mekan bitkileri arasında yer alan Mum Çiçeği‘nin birbirinden farklı renk ve şekilde çiçek açan yüzden fazla türü vardır. Bunların arasında en yaygın olanlarını şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Hoya carnosa
  • Hoya obavata
  • Hoya compacta
  • Hoya kentiana
Bu yazı da ilginizi çekebilir:  Geçmişi Yansıtmayan Hatalı Restorasyonlar

Mum Çiçeği Nasıl Çoğaltılır ?

Mum çiçeği, uzun yıllardır bakımı kolay, hızlı büyüyebilen ve birçok yöntemle çoğalabilen bitkiler arasındadır. Kendine özgü hoş kokusuyla dikkat çeken bu bitkinin nasıl çoğaltıldığını şu şekilde açıklayalım ;

Gövdesinden alınan çeltiklerin köklendirilmesiyle çoğaltılabilmekle beraber bu çeltiklerin kesilmesi için, dal üzerinde 2-3 yaprak bulundurması ve 10 cm uzunluğunda olacak şekilde kesilmesi doğru çoğaltma işlemi için gerekli şartlardandır. Kesilen bu çeltikler su içinde ya da direkt toprağa ekilerek köklendirilebilir. Su içine bırakılan çeltikler köklenmesi tamamlanana dek bekletilir. Bekleme süresince suyu eksildiğinde su eklenebilir.

Mum çiçeği nasıl çoğaltılır? Uygulamalı görmek isterseniz aşağıda ki videoyu izleyebilirsiniz..

Mum Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Mum çiçeği bakımı kolay türlerden biridir. Evlerde ve balkonlarda eşşiz güzellikteki çiçekleri ve yapraklarıyla ferah bir ortam sunmakla beraber bulunduğu ortamın havasını da temizlemesiyle dikkat çeker.

Toprak ve saksı seçimi

Bu bitki için uygun olan toprak karışımı, torf karışımlı toprağı ince ponza taşıyla karıştırmak olacaktır. Bir miktar solucan gübresi de eklemeniz bitki için faydalı olacaktır.

Bitkinizin saksısını sık sık değiştirmenize gerek yok ancak çiçeğinizin gösterdiği gelişim hızına göre 2 yılda bir gerçekleştirebilirsiniz. Saksı değişimi için uygun görülen zaman ilkbahar aylarıdır. Saksı seçimi yapılırken kök genişliğine uygun saksılar tercih edilmeli, büyük saksılar içerisinde olduklarında çiçek verme zamanı gecikebilmektedir. Bu değişim gerçekleşirken hassas davranılmalı ve özenle sürgünlerine zarar vermeden yapılması gerekir.

Yer seçimi

Mum çiçeği bitkisi, birçok bitki gibi güneşli, aydınlık ve nemli yerleri sever. Ancak doğrudan güneş ışığına maruz kalmamalıdır. Soğuğa dayanıklıdır fakat kışın balkonda yetiştirmeye devam etmek istiyorsanız sulama sıklığına dikkat etmeniz gerekecektir. Aksi halde sulama yapıldığında köklerin donmasına sebep olabilirsiniz.

Bu yazı da ilginizi çekebilir:  Pavilyon Yapılar ve Dünyadan 7 Pavilyon Örneği

Sulama

Doğru sulama, bakım ihtiyaçlarında en önemli etmenlerden biridir. Bitkinizin gelişimi ve çiçeklenme dönemi için, kışın haftada iki kez, yaz aylarında ise haftada bir kez veya toprak kuruluğuna göre sulama sıklığınızı artırabilirsiniz. Çok sıcak havalarda yapraklara su püskürtülmesi de bitkinin nemli kalmasına yardımcı olacaktır.

Gübreleme

Mum çiçeğinizin daha sağlıklı büyüyebilmesi için 3-4 ayda bir az miktarda besin takviyesi yapabilirsiniz. Gübreleme için uygun olan zaman aralığı ilkbahar aylarıdır. Saksı genişliğiniz ve bitki büyüklüğünüze göre gübre eklemeniz gerekmektedir. Aksi halde bitkinizin gelişiminde duraksama olabilir.

Budama

Mum çiçeği düzenli bir budama istemez fakat genç bitkilerde dallanmayı teşvik etmek için uç alma işlemi yapılır.

thumbnail
Önerilen Yazı
Evde Limon Ağacı Nasıl Yetiştirilir? Limon Ağacı Bakımı

Mum Çiçeği Ne Zaman Çiçeklenir?

Yıldız şeklinde ki görüntüsü, parfümsü kokusu ve dayanıklı yapısıyla iç mekan dekorasyonunda sıkça kullanılan Mum çiçeğinin çiçek açma zamanı, yaşına, yetiştirildiği ortama ve budama düzenine göre farklılık göstermektedir.

İlk yılından itibaren renkli çiçekleriyle bulunduğu ortama büyüleyici bir görüntü sunan bitkinin çiçeklenmesi, bazen 2 -3 yılda sürebilmektedir.

Bu çiçeğin kurumuş ve sararmış yapraklarının temizlenmesi bitkinin çok daha sağlıklı büyüyebilmesine olanak sağlayacaktır. İlkbahar aylarında çiçeklenmesi beklenen bitkinizin, ışık ve ortam sıcaklığına da bağlı olarak bu süre yaz sonuna kadar bile uzayabilmektedir.

Mum Çiçeği Zararlıları

Mum çiçeğinin en tehlikeli ve yaygın görülen zararlısı, nematot adlı toprak canlılarıdır. Köklerde küçük urlar oluşturup bitkinin tüm besinini ve enerjisini tüketirler. Bir diğeri ise toprak sinekleri larvalarıdır.

thumbnail
Önerilen Yazı
En Yaygın Bahçe Zararlıları ve Çözüm Önerileri

Mum Çiçeği Fiyatları

Evlerimize canlılık katan bu bitkinin fiyat aralığı 40-90 TL arasıdır. Fiyatı ayrıca bitkinin türü ve gelişmişliğine göre değişmektedir.

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi-Peyzaj Mimarlığı

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir