Peyzaj Mimarlığında Poster Tasarımı Nasıl Olmalıdır?
  1. Anasayfa
  2. Grafik Tasarım

Peyzaj Mimarlığında Poster Tasarımı Nasıl Olmalıdır?

0
Reklam Sponsoru

Sunum paftaları kullanım amaçlarına göre farklı işlevlerde olabilir. Teknik çizim ve raporları içeren paftalar daha çok sektördeki profesyonellere hitap eder. Yarışmalarda ise paftalarda görsel ve estetik açıdan daha detaylı bir anlatım kullanmak gerekebilir. Sunum paftası hazırlanırken bazı temel özelliklere dikkat edilmelidir. Sunum paftalarında genel olarak A0 ya da A1 kağıt boyutları kullanılır. Ancak tasarımın özelliklerine göre kağıt boyutu da değişebilmektedir. Paftalar çoğunlukla dikey olarak kullanılsa da bu ölçüt de tasarımın özelliklerine göre yatay da olabilmektedir.

Poster hazırlarken ilk olarak hiyerarşiye dikkat etmek gereklidir. Projenin ana fikrini anlatan görseli ön plana taşımak posterin ilk taslağında bize yardımcı olacaktır. Bu görsel içerik olarak; proje yapısına bağlı kesit, üç boyutlu model ya da plan olabilir. Poster tasarımı için bir diğer önemli adım ise proje konseptinin ilk bakışta anlaşılabilmesini sağlamaktır. Bunun için çizim veya görselin ilk paftaya uygun boyutta yerleştirilmesi gerekir. Bu görsel posterin başarısını doğrudan etkilemektedir. Tasarım sürecinde öne çıkan belirgin bir form kullanıldıysa, formu konsept ile öne çıkarmak da poster başarısı için etkili olur.

Poster Hazırlamanın Püf Noktaları Nelerdir?

Detaylar poster hazırlamada tasarımın kendisi kadar önemlidir. Küçük detaylar kullanarak posteri ilgi çekici yapmak mümkündür. En önemli detay olarak renk seçimini verebiliriz. Arka plan rengi projenizi diğer projeler arasından dikkat çekmesine olanak sağlar. Genel olarak beyaz en mantıklı renk gibi görünse de bazen cesur davranıp farklı düzenlemeler yaparak projeyi öne çıkarıp, posteri dikkat çekici kılmak için koyu renkler de kullanılabilir. Posterin tamamında bir bütünlük olması gerektiği unutulmamalıdır. Bu bütünlüğü sağlamak için görsel bir dil oluşturulmalıdır. Degrade arka planlar, ara tonlar, gölgeler kullanımı görsel bütünlüğü oluşturan temel yapılardır. Ancak kesit veya plan gibi önemli görselleri öne çıkarmak için kontrast renkler kullanmak da sizi başarıya ulaştıracaktır.

Bu yazı da ilginizi çekebilir:  Türkiye Belediyelerinden 40 Kavşak Düzenlemesi

Diğer önemli püf nokta ise yazılardır. Posterinizde yazı ayarı çok iyi yapılmalıdır. Yazılar uzun uzadıya yazılmamalı ancak posterin kendisini anlatmasına yardımcı olacak kadar da kullanılmalıdır. Yazıların fontu hiyerarşik bir düzenle hazırlanmalıdır. Konsept, proje ismi gibi önemli yazılar uzaktan okunacak kadar büyük olmalıdır.

Posterler tasarımların okuyuculara en iyi anlatılması amacıyla hazırlanan paftalardır. Bu yüzden poster içeriğinde projenizi en iyi anlatacak şekilde içeriği düzenleyebilirsiniz. Örneğin; eskiz çalışmalarınız, planlar, kesitler, 3D görseller, ilham kaynağınız, projenin çevre ilişkileri gibi daha birçok etmen eklemekte özgürsünüz.

Görsellerin Yerleşim ve Boyutları

Poster sunumu için bir sınırlama yok ise tasarımınızı en iyi anlatacak boyut ve pafta sayısı seçilmelidir. Yine tasarımın anlatılışı için yatay-dikey kağıt kullanımına karar vermelisiniz.

Görsellerin Yerleşim ve Düzeni

Pafta sayısı ve boyutu netleştikten sonra pafta düzeninin planı yapılmalıdır. Her görsel için bir alan ve etrafına bu görseli anlatmak amacıyla boşluklar bırakılabilir. Bu tarz düzenleri oluşturmak amacıyla gridler kullanılabilir. Posterin son halini oluşturmadan birkaç farklı alternatif yerleşim hazırlamak, size farklı bakış açıları kazandırabilir.

İçeriklerin Sıralanması

Posterde ana fikrin ilk bakışta anlaşılması çok önemlidir. Eğer kavram formlarla oluştuysa, önce kavramı planda gösterip daha sonra bu formun işlevsel kullanımını açıklamanız daha iyi olacaktır. Eğer kavram ve plan aynı şeylerse direkt plana geçebilirsiniz.

Arka Plan

Posterlerde en çok yapılan hatalardan birisi ise arka plan rengini uygun seçmemektir. Arka plan rengi ilgi çekici olmalı ancak projenin önüne geçmemelidir. Projenizin bir parçasını soluk arka plan yapmak posterin okunmasını zorlaştıracaktır. Ancak arka plan seçilirken en önemli etken tasarımınız ve posterinizin okunabilirliğidir. Dolayısıyla bu renk seçimi tamamen kişiseldir.

Renkler

Poster sunumları sizin tasarımcı kimliğinizi ortaya çıkarır. Projeleri anlatmak için çok farklı yollar vardır. El ile yaptığınız bir çizimi marker kalemler, sulu boya, mürekkepli kalemler gibi farklı gereçlerle renklendirebilirsiniz. Dijital ortamlarda ise Adobe Photoshop birçok tasarımcı için ilk tercih edilen program olabilir. Dijital ortam size renk seçeneği açısından çok büyük bir yelpaze sunar. Ancak renkleri kullanırken dikkatli olmalı ve projenin okunurluğunu etkilememeliyiz. Birçok kişi tarafından kabul görmüş bazı sunum alternatifleri olarak şunları sıralayabiliriz;

  • Siyah beyaz ve gri tonlamalı sunumlar (Gölge ve çizgiler yardımı ile)
  • Kontrast amacıyla tek rengi öne çıkaran sunumlar
  • Projenin sadece metal, cam, ahşap gibi malzemelerini ön plana çıkaran sunumlar.

Görsel Hiyerarşi

Poster hazırlama da renk ve boyuttan sonraki en önemli adım görsel hiyerarşidir. Projenizin ana fikrini en iyi yansıtan görsel en büyük olarak seçilmelidir. Örneğin bu bir kesit ise planlarınızı siyah beyaz, kesiti ise tam tersi renklendirilmiş şekilde sunmak bütün ilgiyi kesite dolayısıyla ana fikre çekecektir.

Yazı Tipi ve İçerik

Posterlerde yazıyı kısa tutmak iyi olacaktır. Konsepti birkaç cümle ile açıklamak yeterli olacaktır. Metinler yerine eskiz, diyagram ve perspektifler kullanılabilir. Başlık ve metin için en uygun yazı tipi kullanılmalıdır. Posterin tamamı için birden fazla yazı tipi ve boyutu kullanmak vurguyu arttıracaktır. Örneğin ilk bakışta görünmesi gereken yazılar (başlık, konsept gibi) için büyük font kullanılması iyi olacaktır. Posterlerinizi hazırladıkça size uygun yazı tipini seçebilirsiniz. Ancak yazının modern, okunabilir olması ve en önemlisi projenizle uyumlu olması size başarılı bir poster verecektir.

Size vereceğim en önemli tavsiye ise kimse ilk posterinde harikalar yaratmadı. Bol çalışma ve farklı seçeneklerle poster konusunda kendinizi geliştirebilirsiniz.

Peyzaj Yüksek Mimarı - Okur, yazar, çizer.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir