Minimalist Ve Sürdürülebilir Bir Tasarım Örneği: Red Ribbon Park
  1. Anasayfa
  2. İyi Tasarım

Minimalist Ve Sürdürülebilir Bir Tasarım Örneği: Red Ribbon Park

0
Reklam Sponsoru

Günümüzdeki çevre kirliliği, aşırı kentleşme, nüfus artışı gibi kent sorunlarına karşı sürdürülebilir peyzaj tasarımları ve onlara duyulan ihtiyaç gün geçtikçe artmaktadır. Doğaya en az müdahale ile su kaynaklarımızı koruyacak ve doğal hayatı destekleyecek çevre dostu projelerin bir örneği olan Red Ribbon Park‘ı gelin hep birlikte inceleyeyim.

Tarihi ve Konumu

2005 yılında tasarımı yapılan Red Ribbon Park, Çin’in Qinhuangdao şehrinde yer almaktadır. Geçmişinde terk edilmiş gecekondu mahalleleri, hendekler ve su kuleleri gibi tarım için inşa edilen sulama tesislerine sahip bir çöp boşaltma sahası bulundurmaktadır. Park ismini kırmızı bir kurdeleyi (red ribbon) andıran kıvrımlı çizgisel şeklinden almıştır. Doğal bir nehir koridoru etrafında tasarlanan Red Ribbon Park, bozulmuş peyzaj alanlarının iyileştirilmesinin minimum müdahale ile nasıl sağlanabileceğini gösterir.

Turenscape

Red Ribbon Park’ın tasarımı, kendi felsefelerini arazi ve insanlar arasındaki uyumu sağlamak ve gelecek için sürdürülebilir ortamlar yaratmak olarak belirten Turenscape tarafından gerçekleştirilmiştir. Kurucusu Kongjian Yu’dan hızla büyüyen Qinhuangdao şehri için doğal çevreyi koruyan ve halkın ihtiyaçlarını karşılayabilen bir park istenmiştir. Turenscape ekibi, Red Ribbon Park’ın tasarımında kendi felsefelerine uygun olacak şekilde doğal varlıklara en az müdahaleyi gerçekleştirmiş ve insanları nehir kenarı ile buluşturmuştur.

Red Ribbon Park, Tanghe Nehri etrafında yer almaktadır ve nehir boyunca mevcut olan doğal yaşam alanlarının korunması projenin ana fikrini oluşturmaktadır. Tasarım, topoğrafya ile uyumlu bir şekilde olması ve yeşil ve mavi sistemleri birleştirmesi sayesinde adeta canlı bir unsur olarak karşımıza çıkar.

Sünger Şehirler

Şehirlerin her geçen gün betonlaşmaya maruz kalmasına karşılık olarak Dünya genelinde Sünger Şehirler (Sponge Cities) fikri yaygınlaşmaktadır. Sünger Şehirler konsepti uygulandığında, kentlerde sellerin ve taşkınların oluşumunu ve şiddetini azaltır, su kalitesinin artmasına katkı sağlar. Minimalist yaklaşımı, geçirgen yüzeyleri, doğal bitki örtüsünü destekleyen bahçeleri ile nehir kenarında bulunan Red Ribbon Park da tasarımcıları tarafından sünger şehirler kategorisinde gösterilmektedir.

Tasarım Bileşenleri

Max Borka, Red Ribbon Park ile ilgili yazısında, yapının arazi üzerindeki akıcı ve kıvrımlı formunun, geleneksel bir kutlama töreni olan Çin Kurdele Dansı’nı (Chinese Ribbon Dance) hatırlattığını söylemiştir. Böylece, Çin’in geçmişinin ve kültürünün tasarımla bütünleştirildiğini vurgulanmıştır.  

Red Ribbon, doğal arazi ve bitki örtüsünden oluşan bir alanda aydınlatma ve oturma işlevini yerine getirirken çevre iyileştirme ve düzenlemesi gibi çözümler de sunmaktadır. Rotası boyunca kırmızı şeridin yanında bulunan ahşap yürüyüş yolu, ziyaretçilere buluşmak, yürüyüş yapmak, eğitim almak gibi birçok aktivite olanağı sağlar. Ayrıca, eskiden bulunan ve ziyaretçilere zarar vereceği düşünülen sulama yapıları alandan uzaklaştırılmış ve eski çöp atıkları kaldırılmıştır.

Malzeme ve Doğa ile Uyumu

Fiber çelik bir strüktürden oluşan bu kırmızı şerit; 500 mt uzunluğunda, 60 cm yüksekliğinde ve 30-150 cm genişliğindedir. İçerisinde bulunan ve gece boyunca kırmızı ışık sağlayan aydınlatma elemanları ve oturma birimleri de yapı ile bütünleşmiş haldedir.

Kırmızı şeridin üst yüzeyindeki boşluklar sayesinde, tasarım üzerinde hem ışığın geçtiği noktalı bir doku oluşturulmuş, hem de çeşitli bitkilerin büyüdüğü ve yükselebildiği alanlar yaratılmıştır. Ayrıca küçük hayvanlar için de geçişler sağlanmaktadır.

İnsan ile İlişkisi

Şerit boyunca belli noktalara yerleştirilen beş adet pavilyon, gökyüzündeki bulutların bir yansıması olacak şekilde, doğal bir yarı açık barınak havasında tasarlanmıştır. Aşırı güneşli günlerde gölge alanlar sağlayan pavilyonlar, sosyal buluşma olanakları ve görsel odak noktaları da sağlamaktadır. 

Ayrıca, öncesinde yoğun çalılar ile dağınık otlarla kaplı ve erişimin neredeyse imkânsız olduğu ve insanlar için bir o kadar da tehlikeli olan bölge, Red Ribbon Park tasarımı ile topluma kazandırılmıştır. Böylece, insan ve doğanın buluşması gerçekleştirilmiş, su ile etkileşim kurmaları sağlanmıştır.

Bu yazı da ilginizi çekebilir:  Teknolojik Gelişmelerin Peyzaj Mimarlığı Proje Çizimlerine Yansımaları

Çiçek Bahçeleri

Beyaz, sarı, mavi ve mor renkteki yıllık çiçeklerden oluşan bahçeler, alanın doğal bitki örtüsüne destek olmak amacıyla tasarım içerisine yerleştirilmiştir. Doğal alanın pastel yeşili arasında dolaşan bu parlak kırmızı yapı, doğal bitki örtüsü arasında kendisini ortaya çıkartabilen bir tasarımdır.

Ödüller

Turenscape’in kendi sitesinde bulabileceğiniz Red Ribbon Park ile kazanmış olduğu ödüller şu şekilde sıralanabilir:

  • 2007 yılında ASLA Tasarım Onur Ödülü,
  • 2008 yılında Uluslararası Mimarlık Ödülü,
  • 2010 yılında ise Su Kenarları Tasarımı Yıllık Onur Ödülü

Çevreye zararlı bir çöp toplama bölgesinden çevre dostu, biyoçeşitliliği destekleyen, erişilebilir bir park tasarımına dönüşen Red Ribbon Park’ı inceledik. Bu tasarım, çok ince bir dokunuşla bile doğayı nasıl hayata döndürebileceğimizin bir göstergesidir. Tasarım ile hem bulunduğu bölgenin geleneklerine referans verilmiş, hem yerel bitki örtüsüne ve habitatlara saygı gösterilmiştir.  

Son olarak, Qinhuangdao’daki Red Ribbon Park ile ilgili Turenscape tarafından çok yakın bir zamanda eklenen videoyu aşağıda bulabilirsiniz.

Faydalanılan Kaynaklar:

  1. www.turenscape.com/en/project/detail/336.html
  2. www.archdaily.com/445661/red-ribbon-park-turenscape
  3. www.maxborka.com/mapping-the-design-world/red-ribbon-park/
  4. Sünger Şehirler ile ilgili kaynak: www.sungersehirler.com/

İstanbul Teknik Üniversitesi Peyzaj Mimarlığı bölümü mezunu. Doğa ve sanat sever.

Yazarın Profili