Hızlı Git
Yeni yıla girmemize sayılı günler kaldı. Her ne kadar zorlu ve sıra dışı günlerden geçsek de; sokakları, evleri, caddeleri rengarenk cıvıl cıvıl görmek hepimize iyi gelecektir.
Yılbaşı süslemelerinde bitkilerden faydalanmaksa hiç şüphesiz enerjimizi yükseltecek kaynaklardandır. Bu yazımda Noel ve yılbaşını kutlayan yabancı ülkelerde sıklıkla rastladığımız, çoğu türünün ülkemizde de yetiştiği ve iklim şartlarına kolay adapte olduğu süs bitkileri ve ağaçları incelemek ve tanıtmak istedim.
İşte Yılbaşında Kullanılan Bitkiler ve Onların Hikayeleri
Yılbaşı deyince hepimizin aklına klasik ve geleneksel çam ağacı gelecektir. Klasikten sıkılmış olanlar için tarih pek çok alternatif üretmeyi başarmıştır.
1Yılbaşı çamı
Yılbaşı ağaçları denince akla gelen ve çokça kullanılan köknar yada göknar çamı diye bilinen türdür. Latince adı Abies fraseri dir. Yurtdışında yılbaşına özel olarak yetiştirilip satılmaktadır. Özel yetiştirilmesine karşın aslında bir orman ağaç türüdür. Kendi içerisinde 12 adet türü bulunmaktadır. Her dem yeşil yaprakları ile piramidal ve dar konik yapıda gelişim göstermektedir. Nemli ve verimli toprakları sevmelerine rağmen kumlu ve killi topraklarda da gelişim gösterirler. Bu ihtişamlı ağacımız yılbaşı süsleriyle birleştirildiğinde görüntüsü muhteşem olmaktadır.
2Çoban püskülü
Latince adı İlex aquifolium dur. Yabancı kaynaklarda English holly, Christmas holly, kutsal çalı olarak yer alır. Dikenli, şekilli yaprakları ve kırmızı meyvesiyle yılbaşı süslemelerinde mutlaka bulunur. Her dem yeşil özelliği ile uzun süre bozulmadan kalabilir. Tarihte ilk olarak Roma festivallerinde, sonra ise Noel de kullanılmaya başlanmıştır. Kapı ve pencerelere asıldığında kötü ruhların uzak duracağı inancı günümüze kadar gelmiştir. Genellikle yılbaşında kapı süsü ve buket süslemelerinde kullanılmaktadır.
3Yılbaşı kaktüsü
Brezilya kökenli bir kaktüs türüdür. Latince adı Schlumbergera truncata dır. Ülkemizde de hemen hemen her evde yetiştirilir. Yetiştirilmesi, bakımı oldukça kolaydır. Uygun ortamı uygun ısı derecesini bulursa çiçeklenmesi yılbaşına denk gelmektedir. İsminin yılbaşı olmasının sebebi bu yüzdendir. Diğer kaktüslerden farklı olarak direkt güneş ışığına ihtiyaç duymazlar. Hatta serin ortamlarda daha kolay adapte olurlar. Çiçeğe durduğunda adeta görsel bir şölen sunan nadide bir çiçektir.
4Ökse otu
Mitolojik bir bitki olan ökse otunun latince adı Viscum albumdur. Şifalı ve şans getiren bir bitki olduğuna inanılır. Asalak yaşayan bir bitkidir. Her dem yeşildir ve özellikle elma, armut gibi ağaçların üzerine sarılarak yaşamlarını devam ettirirler. Meyveleri yumuşak ve suludur. İlaç sanayiinde kullanılır. Mitolojiye göre ökse otu canlılığın ve doğurganlığın sembolüdür. 18. yy da Noel kutlamalarında yer almaya başlamıştır. 18.yy sonlarına doğru ise İngiltere’de ortaya çıkan ve halen devam ettirilen; ökse otu altında öpüşme geleneği vardır. Aşk, huzur ve iyi niyeti temsil eden bu bitkimiz yılbaşında yaygın olarak kullanılmaktadır.
5Şakayık
Ülkemizde birçok bölgede yetişen şakayık çiçeğinin latince adı Paeonia dır. En çok kuzey Avrupa ve Asya bölgelerinde yetişmektedir. Şakayık çiçeği oldukça dayanıklıdır. Yılbaşında özellikle kırmızı çiçekli olanı süslemelerde kullanılmaktadır. Esas yetişme aralıkları nisan, mayıs, haziran aylarıdır. Çiçeksiz zamanlarında soğuğa oldukça toleranslıdır. Fakat çiçeğe durduğunda soğuğa dayanamaz. Peki bu narin çiçeğimiz yılbaşında nasıl solmadan kullanılır? Şakayık çiçeği kesme çiçekçilikte sık kullanılan bir türdür. saklama koşullarına uyulduğu taktirde her zaman kullanıma hazırdır. Buket, kapı süsü ve masalarda yılbaşı süsü olarak kullanılır.
6Kokina
Belkide yılbaşı süslemelerinin en başlarındandır kokina. Latinca ismi Ruscus aculeatus dur. Aslında bu güzel bitkinin ardında büyük emek vardır. Kendisi her dem yeşil, dikenli, dalları sert ve çalı görünümlü bir bitkidir. Üzerinde küçük kırmızı meyveleri bulunur. Her türlü iklimde yetişebilir ve soğuğa dayanıklıdır. Dışarıdan buket halinde aldığımız kokinaların aslında kırmızı göz alıcı meyveleri bir arada değildir. Buket haline getirilmeden önce meyveler toplanır ve bitkinin üst kısımlarına birleştirilir. Şans ve bereket getirdiğine inanılır. Uzun süre bozulmadan evlerimizi süslemektedir.
7Atatürk çiçeği
Latince adı Poinsettadır. Ana vatanı Meksika ve orta Amerika’dır. Mustafa Kemal ATATÜRK tarafından çok sevilip, Türkiye’de yetişmesine ve tanınmasına ön ayak olduğu için bitki bilimciler tarafından ismi Atatürk çiçeği koyulmuştur. Ilıman iklimlerde açık havada yetişebilir ve boyu 5mt kadar uzanabilir. Soğuk iklimlerde genelde saksıda yetiştirilir. Boyu 1mt geçmemektedir. Çanak yaprakları kırmızı, pembe ve beyazdır. Işık alımına göre yaprak renkleri yeşil yada kırmızıya dönmektedir. Kırmızı çanak yapraklar çiçek zannedilmektedir. Fakat Atatürk çiçeğinin çiçekleri minik sarı ve gösterişlidir. Koyu kırmızı ve yeşil yaprakları sebebiyle yılbaşı süslemelerinde kullanılır.
Umarım yeni yılımız tüm insanlığa güzel günler getirir. Aslında değişimi kendimizden başlatırsak güzel ve umut dolu yarınlar çok yakınımızda.