2020 yılının çoğunu evlerimizde geçirdik. Covid’in üzerimizde yarattığı olumsuz etkiyi bitkilerle unutmaya çalıştık. Bazılarımızın bahçesi vardı, şanslıydı, bazılarımız ise odalarındaki bitkilerle zaman geçirdi. Bazılarımız ise salonlarındaki vazolarını hiç boş bırakmadı. Çünkü oldukça renksiz geçen bugünler çiçeklerle renklenmeliydi, onların pozitif enerjisi ile geçip gitmeliydi.
Yılbaşı Çiçeği Kokina
Bu enerjisi yüksek güzelliklerden birisi de, şu an neredeyse herkesin elinde gördüğümüz kırmızı meyveli yılbaşı çiçeği. Kokina adı ile de bilinen bu bitki, aslında sert batıcı yaprakları olan herdem yeşil, kırmızı meyveli, çalı görünümlü İstanbul’un doğal bitki örtüsünde özellikle ormanlarda sıkça karşılaşabileceğiniz bir bitkidir. Kuşkonmazgiller familyasına aittir, Latincesi Ruscus aculeatus L., türkçesi ise tavşanmemesidir.
Aslında kırmızı meyveler bitkinin geneline dağınık haldedir. En son halini alabilmesi için, bitkinin kendi meyveleri öncelikli olarak bitkinin üzerinden toplanır, dikenucu bitkisinin ( Smilax excelsa L.) kırmızı meyveleri ip yardımıyla kesilen yapraklarına dikilir. Bitki dikenli olduğundan dikim işlemi de oldukça zordur.
Yılbaşı Çiçeği Kokina Anlamı
Uzun uğraşlar sonucunda iki bitkinin kombinasyonu olan ve insan eliyle oluşturulan Kokina, aslında İstanbul’da yaşayan rum halkının bir yılbaşı geleneği olarak bilinmektedir. Yılbaşına yakın alınan bitkinin yaprakları ve meyveleri solmaz ise ev sahibi olunacağına ya da mutlu bir hayat yaşanılacağına inanılır. Ayrıca ‘Kokkina’ da yunanca da kırmızı anlamına gelmektedir.
Kokina Bakımı
Ilık ortamlardan hoşlanır, çok suyu sevmez, ama yine de diğer vazo bitkileri gibidir, vazoya az su konularak yeşil renklerini kaybetmemeleri sağlanır. Ayrıca bazı kullanımlarda tercihe göre vazo da susuz da kullanılabilir, kurumuş hali de estetik bir görüntü yaratmaktadır.