Yüzen Adalar ve Dünyadan Örnekleri
  1. Anasayfa
  2. Gezi Rehberi

Yüzen Adalar ve Dünyadan Örnekleri

0
Reklam Sponsoru

Yüzen Adalar, kalınlık olarak değişiklik gösteren çamur, bataklık ve yüzen sucul bitkiler öbeğidir. Yüzen adalar dünyanın birçok yerinde karşımıza çıkabilecek doğal bir oluşumdur. Genel olarak bataklık, göl ya da benzer sulak bölgelerde oluşum gösterir ve büyüklük bakımından değişiklik gösterebilmektedir. Açık denizlerde herhangi bir yüzen adaya bugüne kadar denk gelinmemiştir. Uzun süredir varlığını sürdüren yüzen adalarda bitki varlığı gözlemlenir hatta küçük ağaç oluşumları da görülmektedir.

Yüzen Adaların Doğal Oluşumu

Almanya- Arbersee gölü yüzen ada
görseli.

Yüzen adalar birbirlerini tutmakta olan bitkilerin sudan az yoğunlukta bir bir kütle oluşturmasıyla meydana gelmektedir. Saz türleri gibi birbirine tutunan bu bitkiler, suyun akışına göre hareket etmektedirler ve zamanla ada üzerinde farklı bitkilerde oluşmaktadır. Yüzen adalar rüzgar yönüne doğru yer değiştirirken, büyüklük oranına göre sırık yardımıyla da yer değiştirebilmektedir. Yüzen adalar genellikle büyüme halinde olan hasır otu, su kamışı, sazlıkların sulak bir bölgenin kıyı şeridinden dış tarafa doğru devam etmesiyle meydana gelmektedir. Adanın üstünde bulunduğu suyun derinlik miktarı yükseldikçe ada üzerindeki bitkilerin kökleri aşağı inemez böylelikle batmamak için köklerdeki oksijeni ve üst taraftaki uyumu bozmamak için çevredeki bitki örtüsünden destek almaktadır.

Erzurum-Sülük gölü  yüzen adaları.

Rüzgarın adalar üzerinde ki etkisi oldukça fazladır. Rüzgar yön değiştirdikçe yüzen adalarda rüzgar yönünde su üzerinde dolaşmaya başlar. Rüzgar etkisi bitince ise kıyı bölgede bağlanıp oldukları yerde kalırlar.

Doğal yüzen adalar, ‘Avalon’ gibi kutsal ada efsanelerine kaynaklık etmiştir.

Avalon adası temsili görseli.

Adaların Yüzmesinin Sebebi Nedir?

Adanın su üstünde durabilmesi için tabii ki sudan hafif olması gerekmektedir. Sudan daha az hafiflikte bir cisim çok nadir görülmektedir. Örnek vermek gerekirse odun bile ıslatıldığı zaman su üstünde duramaz. Araştırmalar sonucunda yüzen adanın su üstünde durabilmesinin altında yatan sebep gaz varlığı olduğu tespit edilmiştir. baktığımız zaman çürümüş olan bitkileri besin kaynağı yapan bakterilerde metan gazı üretimi olduğu görülmüştür. Bu metan gazı belirli bir süre bitkilerde varlığını sürdürür ve adanın alt bölümünde takılmış halde kalarak adanın yüzmesini sağlar.

Türkiye’ de Bulunan Yüzen Adalar

  • BİNGÖL: Solhan İlçesi, Hazar şah Köyü Turnalar Gölü
  • ADIYAMAN: Çat Barajı Gölü’ nde sular kabardığında ortaya yüzen adalar çıkıyor
  • ERZURUM: Olur İlçesi, Orman ağzı Köyü Sülük Gölü
  • AFYON: Eber Gölü
  • KONYA: Akşehir Gölü

Dünya’dan Yüzen Ada Örnekleri

  • Kyoga Gölü, Uganda
  • Malawi Gölü, Afrika
  • Loktak Gölü, Hindistan
  • Chad Gölü, Afrika
  • Inle Gölü, Myanmar
  • Vlasina Gölü, Sırbistan

Peyzaj Mimarı

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir