Hızlı Git
Bitkilerin estetik ve ekonomik faydalarının yanında sayısız aromatik ve tıbbi katkıları da bulunmaktadır. Eczacıların bugün ürettiği birçok ilaç aslında özünde birer bitki karışımıdır. Dolayısıyla bugün sizlere doğamızdan şifa kaynağı 5 Tıbbi-Aromatik bitkiyi ve özelliklerini yazacağım.
Lavandula angustifolia – Lavanta bitkisi ve özellikleri
- 0,5-1 Metreye kadar boylanabilen 0,5-1 metre çap yapabilen, kümeler halinde bulunan çok dallı yaz aylarında mor çiçekler açan çok yıllık herdem yeşil tıbbı aromatik bitkilerdir.
- Toprak bakımından kanaatkar bir türdür. Kumlu, kireçli zengin topraklarda iyi gelişme gösterir, drenaj sorunu olmayan yerlerde dikilmesi uygundur aksi takdir de köklerde çürümeler meydana gelir.
- Ilıman iklim bitkisidir, orta derece donlara dayanıklıdır, bitkiler yaz aylarında iyi çiçeklenmesi için kış aylarında soğuğu maruz bırakılmalıdır.
- Bitkinin uzun saplarının ucunda bulunan morumsu renkte çiçekleri Temmuz-Ağustos aylarında toplanır, gölge alanda kurutulup depolanır, Toplanan çiçeklerden lavanta yağı, lavanta çayı ve lavanta esansı yapılarak kullanılır.
- Lavanta bitkisinin faydaları, iştahı açar, sindirimi kolaylaştırır mide ve bağırsak da ki gazı söktürür, idrar söktürücü ve böbrekleri temizler.
Rosmarinus officinalis- Biberiye Bitkisi Ve Özellikleri
- Ortalama 1 metreye kadar boylanabilen yaprak dökmeyen dipten dallı karmaşık dallanma yapan kokulu tıbbı aromatik bir çalı türüdür.
- Kuraklığa dayanıklı bir bitkidir. Kuru ve güneşli ortamlardan hoşlanır, kumlu gevşek iyi drenajlı topraklarda kuvvetli bir şekilde büyüme yapar, çok bakım isteği gerektirmez kolay adaptasyon süreci vardır.
- Yaz aylarında genellikle mor bazen beyaz çiçekler açar, çiçekleri kokulu ve reçinelidir, arı ve kelebekleri çeker, bu sebepten ötürü polanizasyon ve kelebek bahçelerin de değerlendirilebilir.
- Biberiye bitkisi mutfak bitkileri kategorisin de yer alır , çayının düzenli olarak kullanılması kan şekeri seviyesinin düzenlenmesine yardımcı olur, baharat ve tatlandırıcı olarak kullanılır.
- Peyzaj mimarlığında çit bitkisi, yer örtücü ve tıbbi aromatik bahçelerinde değerlendirilebilir.
Santolina Chamaecyparissus – Lavantin Bitkisi Ve Özellikleri
- 50 -100 Cm kadar boylanabilen sık dokulu formu ve gri rengi ile yayılıcı herdem yeşil tıbbı aromatik bir yer örtücüdür.
- Yaprakları tek bir sürgün üzerine sarmal şekilde sık bir doku oluşturacak şekilde çevrelemiştir, yapraklarını ovuşturduğunda yoğun bir koku yayar, kış aylarında yapraklarının rengi değişmez ve dökülme yapmaz gri renkte kalır.
- Yaz ayların da sarı küçük top top çiçekler açar yaz dönemi boyunca bitkinin üzerinde kalır, kokuludur.
- Sıcak ve ılıman iklim bitkisidir, aşırı donlara ve soğuklara dayanamayabilir. Güneşli ve yarı gölge alanlarda yetişebilir, gölge oranı belirli bir seviyenin üstüne çıktığında bitkide bozulmalar meydana gelir.
- Toprak isteği bakımından kanaatkardır, kış aylarında su isteği azdır yaz aylarında hafta da bir sulama yapılması önerilir.
- Bitkinin daha genç görünüm sağlayabilmesi için odunsu yaşlı gövdeleri budanabilir.
Echinacea Angustifolia-Ekinezya Bitkisi Ve Özellikleri
- Olgunlaşması uzun süren ekinezya bitkisinin olgunlaştıktan sonra ki boyu ortalama 40-60 Cm’ye kadar boylanabilen tıbbı aromatik şifalı bitkilerdir.
- Bitkinin dikimi ilkbahar aylarında yapıldığı takdirde yaz aylarında hasadı yapılır, asıl hasat bitki dikimi yapılmaktan 2 yıl sonra başlar, yaz boyu pembe ve mor çiçeklere sahiptir.
- Yetişme koşulları Akdeniz iklimine uygun bir türdür daha çok sıcak iklimlerde yetişir donlara ve soğuklara dayanıklı değildir.
- Ekinezya bitkisi peyzaj mimarlığında süs bitkisi olarak değerlendirilse de eczaneler ve aktarlar da bitkinin özü ve kurutulmuş halini bağışıklık sistemini düzenlediği için satışı yapılmaktadır.
Ocimum Basilicum – Fesleğen Bitkisi Ve Özellikleri
- Yetişkin bitkiler ortalama 20-60 cm boy yapabilen tek yıllık tohumdan kolay yetişebilen tıbbı aromatik mutfak bitkisidir.
- Yaprakları ince dokulu zarif ve yoğun kokuludur, mutfakta yemeklerde kullanılabilir, yıl sonunda kurur ve bir sonraki yıl kökünden filizlenir.
- yaz sonuna doğru küçük beyaz çiçekler açar, kısa sürede tohuma dönüşür bitki üzerine çok fazla kalmazlar.
- Ilıman iklim bitkisidir, bol güneş alan bölgelerde iyi gelişme gösterir donlara dayanıklı değildir korunaklı alanlarda yetişebilir, sıcak ve kuru ortamlarda yetişir.
- Fesleğen bitkisi daha çok saksılarda ve balkonlarda yetiştirilir, Türk mutfaklarında taze yaprakları kullanılır.
Thymus Vulgaris – Kekik Bitkisi Ve Özellikleri
- Kendine has kokusu ile bilinen dağlarda çayırlarda ve ormanlık alanlarda doğal olarak yetişen yemeklerde kullanılan lezzetli tıbbı aromatik bir bitkidir.
- İnce zarif yaprakları ve mor çiçekleri ile kompakt bir yapı oluşturur.
- Sıcaklık isteği bakımından fazla olduğu için dağlık ve kayalık alanlarda yetişir, baharatlarda kullanılan kekik kokusuyla kendine özgü bir kokusu vardır.
- Çiçeklerinin yoğun hoş kokusuyla arı ve böcekleri çeker bu sebepten ötürü polonizasyon bahçelerinde değerlendirebilir.