Çölleşmeye Karşı Bir Mücadele Hikayesi: Yellowhorn Farm Park
  1. Anasayfa
  2. Peyzaj Mimarlığı

Çölleşmeye Karşı Bir Mücadele Hikayesi: Yellowhorn Farm Park

0
Reklam Sponsoru

Bir zamanlar verimli tarım arazilerine sahip olan İç Moğolistan, Çin’in üçüncü büyük eyaletidir. Son yüzyılda aşırı otlatma, genişleyen çiftlikler, kuraklık ve artan nüfus gibi çeşitli nedenlerden dolayı çölleşmeye karşı mücadele etmektedir. Son 20 yılda yerel ve ulusal desteklerle bölgede yaklaşık 3 milyon dönümlük alanda rehabilite çalışmaları yapılmıştır. Yellowhorn familyasından olan Xanthoceras sorbifolium bitkisi; sert çöl iklimlerinde gelişen, toprağı stabilize eden, nemi tutan ve yağ açısından zengin tohumlar sağlayan bir bitki türüdür. İç Moğalistan da doğal olarak yetişen ve rehabilite çalışmalarında sıkça kullanılan bu bitki türü bugün bahsedeceğimiz projemiz olan Yellowhorn Çiftlik parkın, hem isimine hem de tasarımına ilham olmuştur.

Çin’in İç Moğolistan’daki Aohan İlçesinde bulunan Yellowhorn Çiftlik Park projesi 2014 yılında inşa edilmiş olup yaklaşık 150 dönümlük bir alanı çölleşmeden kurtarmıştır.

Tasarım Ekibi

2013 yılında Yellowhorn Sergi Merkezi ve Aohan İlçe hükümeti tarafından başlatılan projeye sonrasında China Construction Design Group devam etmiştir. China Construction Design Group; 2014 yılında çölleşmeyle savaşmak, insanlar için tarihi anma töreni ve işlevsel gereksinimlerini karışılayacak bir yer oluşturarak yerel bölgeye ekolojik, rekreasyonel, eğitimsel ve ekonomik fayda sağlamayı amaçlayan bir çiftlik parkı tasarladı.

Baş tasarımı Yuhui Song ve Wenna Feng’ e ait olan çiftlik parkın tasarım ekibi Chenghui Zhu, Nan Chen, Jie Chen, Zheng Zhang, Shuangfuo Zheng, Weixing Dong, Yongqing Zhang, Zongrui Chen, Lu Li’ den oluşmaktadır. Sürdürülebilir teknoloji ve tasarım çalışmlarını yürüten Julian Wang, Ph.D., LEED AP., Penn Eyalet Üniversitesi’ dir. Danışmanlar ise Jan Zhang, Çin Tarım Bilimleri Akademisi’ dir.

Bu yazı da ilginizi çekebilir:  Doğadan Bardaklarımıza AROMATİK BİTKİLER ve Faydaları

Ayrıca yerel köy sakinleri yaklaşık 1 sene süren inşaat boyunca ekibi yalnız bırakmayarak onlarla birlikte çalışmışlardır.

Tasarım Hedefi

Bölgede yaşamakta olan kesime ekolojik, rekreasyonel, eğitimsel ve ekonomik fayda sağlayarak onların işlevsel gereksinimlerini karşılayarak göçü önlemeyi ve yerel ekonomiyi canlandırmayı hedefleyen proje aynı zamanda hem tarım arazileri hem de yerel köyler için yenilenebilir enerji sağlayan daha büyük bir rüzgar enerji üretimini geliştirmiştir.

Çevreye minimum düzeyde müdahale etme niyetiyle yola çıkan peyzaj tasarım ekibi, yüzyıllardır süregelen Moğol platosundaki çölleşmeyle ilgili olan çalışmaların anılarak gelecek nesillere aktarılması için tarihi kaynakları (malzeme seçimi, bitkiler, inşaat yöntemleri vb.) çağdaş kullanımlarla (eğitim, rekreasyon teknoloji vb.) birbirlerine entegre etmiştirler.

Tasarım Bileşenleri

Yellowhorn Farm Park, bölgede Moğol platosunun tarihini hatırlatmak, çölü ticari açıdan başarılı bir girişime dönüştürüp hizmet etmek ve civardaki mevcut köyleri canlandırmak amacıyla belli bölümlere ayrılarak tasarlanmıştır. 3 tane yarı açık pavyon, 1 tane tam açık pavyon, kum havuzu, gözlem noktaları ve otopark yeri çakıl yollar ile birbirlerine bağlanacak şekilde planlanmıştır.

Bu proje alanı bulunduğu konumdan dolayı sergi merkezine bağlanarak 150 dönümlük tarım arazisinin içerisine yerleştirilmiştir ve zamanla çölden gelişerek çiftliğe dönüşümün temsili haline gelmiştir.

Parkın geometrik dizaynı ise bölgedeki çölleşmeyi tersine çevirmede ve ekonomik kalkınmayı sağlamada etkili olan bir bitkinin (Xanthoceras sorbifolium) yaprak yapısından fikir alınarak tasarlanmıştır.

Hulumbuir – Xilingol- Horgin Pavilyon Tasarımı

3 yarı açık ve 1 açık pavyonlar, radyal ve eş merkezli olacak şekilde tasarlanmıştır. Farklı yerlere konumlandırılan 3 yarı açık pavyon tasarımı, Moğol platosunda geçmişte yapılan çölleşmeye karşı mücadelede yürütülen kampanyaları temsil etmektedir.

Photo Credit: Yuhui Song, China Construction Engineering Design Group

Bunlar kuzeyde Hulunbuir çayırları, güneyde Horqin otlakları ve batıda Xilingol otlaklarıdır. Tasarımında ise Xanthoceras sorbifolium bitkisinin dallarından ilham alınmıştır.

Photo Credit: Zhonghua Zhao

Göze çarpan platformlar, tarım arazisinin tepesine yerleştirilerek ziyaretçilere muhteşem doğa manzarası sunmaktadır.

Bu yazı da ilginizi çekebilir:  Koruma ve Onarım Uygulama Projeleri Çalıştayı 2020

Manzara Noktaları

Tasarım ekibi tarafından çölleşmeye karşı mücadelede önemli hikayeleri temsil eden kronolojik bir dizi dijital senaryo oluşturdu. Tarihçiler ve yerel yönetimlerle işbirliği içinde çalışan ekip alana artırılmış gerçeklik cihazları ekledi. Bunlar çölleşme savaşının tarihini ve geleceğin vizyoner gerçekliğini gözler önüne serecek şekilde resimli çerçeve yapı şeklinde tasarlanmıştır. Doğal manzaranın da bir parçası haline gelerek ziyaretçilere unutulmaz anlar yaşatır.

Photo Credit: Yuhui Song, Wenzhong Gao

Çok Fonksiyonluluk

Yellowhorn Sergi Merkezi’nin bir parçası olan bu alan; düzenlenen rutin programlar, işletmelerin ulusal zirve toplantıları, bölgesel okullar için sınıfları ve yaz kamplarını ve çok sayıda halk ziyaretçisini ağırlamaktadır.

Açık alanlar, kamusal sahneler, sosyal mekanlar; dans gösterileri, şarkı performansları gibi geleneksel ve kültürel etkinliklere imkan sağlar. Ayrıca anma, rekreasyon, eğitim, fotoğrafçılık, doğa gözlemciliği, dinlenme ve köy etkinliklerine de olanak sağlamaktadır.

Photo Credit: Qing Guo

Kullanılan Bitkiler

Arazide yalnızca yerel kuraklığa dayanıklı türler (yellowhorn, sweetvetch, miscanthus, astragalus mongolicum, oxytropis aciphylla) tercih edilmiştir.

Photo Credit: Zhonghua Zhao, China Construction Engineering Design Group

Kullanılan Malzemeler ve İnşaat Yöntemi

İnşaat esnasında proje sahasından çıkarılan kayalar, topraklar, terk edilmiş ekim makineleri ve doğal bitkiler de dahil olmak üzere tamamı geri dönüştürülerek tekrar kullanılmıştır.

Photo Credit: Yuhui Song, China Construction Engineering Design Group

Bu soğuk, kuru ve rüzgarlı iklimde dayanıklı olması için sıkıştırılmış çamur ve doğal taşlarla kiklopik duvar işçiliğini içeren geleneksel inşaat yöntemleri kullanılmıştır.

çilleşme ile mücadele
Photo Credit: Wenzhong Gao
Yellowhorn Farm Park | 2019 ASLA Honor Award | General Design |

Ege Üniversitesi Peyzaj Mimarlığı 2017-2022.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir