Doğayla Dijital Dünyanın İşbirliği: En Büyük QR Kod
  1. Anasayfa
  2. Genel

Doğayla Dijital Dünyanın İşbirliği: En Büyük QR Kod

0
Reklam Sponsoru

Gelişen teknolojiyle telefon kameramızı birkaç küçük kareye doğru tutup açılan sayfalardan bilgiler toplayabildiğimiz bir zamandayız. Bazen bir restoranın menüsüne bu şekilde ulaşıyoruz, bazen haritalara, bazen gezdiğimiz sarayın tarihine, bazen de yapamadığımız test sorularının cevabına. Hatta son 2 senedir sağlık durumumuzu bu kodlar ile taşıyoruz gittiğimiz yerlere. Hayatımızın çok yerinde kullandığımız bu QR kodlar ile bulunduğumuz bölgeyi turistlere tanıtabiliriz desek.. Oldukça sıradan bir fikir. Bu QR kodunu dijital ortamda değil de ağaçlarla geniş düzlüklerde yapsak ve uçakla üzerinden geçenler bu kodu taratabiliyor desek..

İşte işin ilginçliği burada başlıyor. Çin bu fikri 2017 yılında binlerce ardıç ağacı kullanarak hayata geçirmiş bile. İlginç fikirlerin ve teknolojinin dünya merkezlerinden biri olan Çin, doğa dostu bu projesiyle hem sürdürülebilir bir tasarıma imza atmış hem de farklı bir yöntem kullanarak farkındalık oluşturmuş.

Çin’in Xilinshui kasabası, 2015 yılında “En Güzel Kasaba” seçilmiş, bilene bilmeyene duyurmanın en ilginç yolunu bularak bu projeye başlamışlar. Yerden bakıldığında bir labirenti andıran bu ağaçlık alan yerden yükselindiğinde dev bir QR koduna dönüşüyor.

50.000 m² alanda, boyları 80 cm ile 2.5 metre arasında değişen yaklaşık 130.000 Çin ardıç ağacı ile oluşturulmuş bu dev kodun her bir kenarı 227 metre. Bu kodu uçaktayken fark edip tarattığınızdaysa Çin’in en yaygın sosyal etkileşim platformlarından biri olan WeChat üzerinden Xilinshui’nun Turizm Sohbeti sayfasına yönlendiriliyorsunuz ve kasaba hakkında bilgi sahibi oluyorsunuz.

Tasarımın ve doğanın sınırlarını teknolojiyle böylesi birleştiren bu proje ise önce kasabasında, sonra ülkede, bir süre sonra da dünyada viral olmuş. Tüketimin ve kirliliğin her geçen gün arttığı günümüz dünyasında; malzemesi doğanın kendisi olan bu farkındalık projesinin benzerlerini belki de daha çok görebiliriz.

Kaynaklar:

  1. South China Morning Post
  2. Tales360.com
  3. Ekolojist.net

İstanbul Üniversitesi-Peyzaj Mimarlığı Doktora🌍/ İstanbul📍

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir