Hızlı Git
Günümüzde artan kentleşme ile birlikte doğadan uzaklaştığımız bir gerçektir. Kent yaşamının getirmiş olduğu zorlukların yanı sıra gerek dış gerek iç mekanlarda ki kısıtlı yeşil alanlar bizleri mutsuz etmektedir. Doğanın bir parçası olduğumuz iç güdüsünden yola çıkarsak eğer, dış mekanlarda yer alan açık yeşil alanlar, parklar, bahçeler, piknik alanları ile bize kendimizi iyi hissettirip enerjimizi dışarı atabileceğimiz ortamlar sunmaktadır. Aynı etkiyi ve daha fazlasını iç mekanlarda yapılan peyzaj tasarım ve uygulamaları ile mekanın atmosferini değiştiren, canlılık kazandıran keyif ve huzur veren yeşil dokunun hakim olduğu kapalı alanlarda gizli birer terapist rolü üstlenen sıra dışı mekanlar olacaktır.
İç Mekanda Peyzaj Tasarımı
Tasarımlarda seçilmiş bitkiler mekanın birer parçası olmaya hazırdır. İç mekanlarda uygun ve doğru bitki seçimi, konumlandırılması, tasarım kriterleri, iklim özellikleri, ile birlikte hedeflediğimiz daha yaşanılabilir mekanların oluşmasına ve dört mevsim yeşil dokunun etkisi ile güçlü tasarımlara imza atabiliriz.
İç mekan peyzaj tasarımlarında mekanda oluşturulacak olan konseptlerde; kullanılacak bitkinin vurucu etkisi, mekandaki yönlendirici etkisi, renk etkisi, sınırlayıcı etkileri, kullanılan malzeme seçimlerine dikkat edilerek yapılan tasarımlar ve uygulamalar tasarımı özgün, mekanı vazgeçilmez kılar.
Bitkiler sadece birer dekoratif ögelerden ibaret olmayan insanlar ve hayvanlar gibi sevgiye emeğe ihtiyaç duyan canlılardır. Onlarla konuşmak, gerekli bakımları yapmak, zaman içindeki değişimleri gözlemlemek mutluluk verici tarifsiz duygular içerir. Bu duyguların insan sağlığı üzerinde hem fizyolojik hem psikolojik olarak olumlu yönde etkilediği uzmanlar tarafından da ispatlanmıştır.
İç Mekanlarda En Çok Tercih Edilen Bitki Türleri
Antoryum, kurt kulağı, kuşkonmaz, aküba, salon eğreltisi, kaladyum, mısır bitkisi, kroton, difenbahya, deve tabanı, keman yapraklı kauçuk, yeşim bitkisi, kalanşo, fittonia, paşa kılıcı, salon çamı, dağ palmiyesi, barış çiçeği, galadya, peperomia, fil ayağı, draçena, şeflera, sikas ve çeşitli sarmaşıkları ve daha birçok bitki ile kompozisyonlar yapılarak kullanılabilir.
Hemen her koşulda yaşayabilen çiçeklere örnek olarak ise; ortanca, küpe çiçeği, orkide, menekşe, sardunya, dua çiçeği, açelya, camgüzeli ve çiğdem örnekleri gösterilebilir. Palmiye, çalı ve kaktüs ve sukulent türleri ile yaprak dökmeyen küçük ağaç türlerini de iç mekan bitkisi olarak kullanabiliriz.
İç Mekan Tasarım Örnekleri
1. Dikey Bahçeler
Fransız botanikçi Patrick Blanc dikey yüzeylerde de bitki yetiştirebileceğini düşünüyordu ve uygulama aşamasında başarılı olarak popülerliği yakalayan ve birçok peyzaj mimarı tarafından geliştirilerek sokaklardan, binalara, evlerden okullara, ofislere birçok yerde kullanılmaya başlamıştır. İç mekanlarda keyifle vakit geçirebileceğiz alanlara entegre olmuş harika duvarlar gözlemleyebiliriz.
2. Canlı Tablolar ve Süs Bitkileri
Canlı tablolar kullanılan tablo içerisinde nem tutucu ve lifli katmanlardan oluşan sistemleri ile yosunlar, sarmaşıklar, sukulentler ile bitki aranjmanları oluşturarak yaşayan birer aksesuarlara dönüşerek mekanın algısını enerjisini pozitif yönde etkileyen küçük ve etkili dokunuşların örneğidir.
3. Cam Güzelleri
Güneş seven bitkileriniz için pencere önünde büyütebileceğiniz orkide, sardunya, aloe vera, pentas, kaktüs, çöl gülü gibi bitki türleri yetiştirebilir heyecan ve huzur veren alanlar oluşturulabilir.
4. Cam Mekanlar
İç mekanlarda cam, dekoratif taşlar, ışık faktörü ile mekanın havasını değiştirip merak uyandıran, kapalı bir alanda devasa bir teraryum gibi ilgi odağı olan vazgeçilmez bir parça olur. Gölge seven ve küçük boylu bitki seçimleri önemlidir.
5. Modern Saksılar ve Yaratıcı Duvarlar
Son zamanların yeni trendleri haline gelen balkon, ofis ve ev dekorasyonunda tercih edilen mekanın hareketlenmesi, dikkat çeken farklı objeler kullanarak mekanın atmosferini değiştirip anlam kazandıran alanlara dönüşmesine yardımcı olacaktır.
6. Alternatif İç Mekân Tasarım Örnekleri
Özgür ruhu yansıtarak bitkilerin farklı dokularla belirli bir ahenk ve uyum içerisinde iç mekanın her alanında kullanılabilecek doğayı yaşam alanının içerisine alan huzur veren, stresi azaltan ortamlar oluşturmaktadır. Tasarımın zenginliği, mekanın işlevselliği, donatı elemanları, ev tekstili gibi bir çok faktör ile sağlanan uyum büyüleyici, işlevsel, canlı ve özgün iç mekanlar oluşturabileceğimizi göstermektedir.
Kaynaklar:
- Atatürk Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi ATA Planlama ve Tasarım Dergisi Yıl: 2017, Cilt:1, Sayı:1 http://ataptd.atauni.edu.tr
- hdgpeyzajtasarim.com/hizmetlerimiz/ic-mekân-peyzaj-tasarimi-uygulama/
- https://www.evimdergisi.com.tr/ic-mekan-bahceleri-olusturmak-icin-carpici-deko-fikirler/
- https://www.homify.com.tr/yeni_fikirler/3218496/ic-mekan-bahcelerine-15-carpici-oernek
- http://www.psychologies.com.tr/ic-mekanlara-yesil-dokunus/
- https://www.lanaredstudio.com/2016/03/green-diy-wall-planter.html
- https://www.temizmekan.com/ic-mekan-peyzaj-tasarimi-nasil-olur-mu-dediniz/
- https://fetay.com/dekorasyon/minimum-isik-ihtiyaci-olan-12-ic-mekan-bitkisi/
Çok faydalı bir yazı olmuş. Yaşadığı alanı canlı tutmak isteyenler için özellikle cok yönlendirici. Teşekkürler Yüsra Nur 🌸