Hangi ayı hangi mevsimi yaşarsak yaşayalım, güzel ve huzurlu bir bahçeye sahip olmak bizim elimizde.
Yeter ki hangi zamanda ne yapmamız gerektiğini doğru bilelim. Ben sizlere bu konuda ufak önerilerim ve bilgilerimle yardımcı olmaya çalışacağım her zaman. Nede olsa doğru bakım önemli bir detay.
Bu aylar artık ellerimizin ceplerimizden bir türlü çıkmak istemediği soğuk havayı, fazlaca hissettiğimiz aylar. Bir çok insan gibi bende kış aylarını severek geçirmiyorum. Hastalıktan kurtulamadığımız gibi birde; baktıkça huzur bulduğum rengarenk çiçekler açan bahçem den geriye, kurumuş yaprakların döküldüğü, solan çiçeklerle kaplı, donmuş çimler kalıyor ve birde bahçemi koruyan bir kardan adam tabi ki. Hadi birlikte bu aylarda bahçemize neler yapabiliriz bir bakalım.
Aralık ayında; bahçede yapılacak işler biraz daha azalıyor.
Bu ayda artık kökler uykuda, ağaçların veya güllerin yer değişimleri için en uygun dönemdeyiz. Bahçenizde bir elma ağacınız varsa yeniden verimli olması için budama yapabilirsiniz. Kalabalık dallar yerine, dallarımızı seyrek tutmaya çalışalım. Yayılan güller için budama işlemi yaparken, üzerinde kurumuş çiçek olan dalları, ana dallara 5-6 cm kalacak şekilde kesebilirsiniz. Budama yaptığımız her bitki için organik gübre desteğini unutmayalım. Budama işlemleri son bulduğunda, makaslarımızla birlikte bahçede kullandığımız tüm aletleri metil alkol karışımlarıyla temizleyelim ki herhangi bir hastalıklı bitki ve zararlılarını, diğer sağlıklı bitkilerimizden uzak tutabilelim. Eğer kış dinlenmesinde olan soğan yumru gibi diğer süs bitkilerimiz varsa, onları da hastalık ve zararlılardan uzak tutmaya özen gösterelim. Çimler üstünde biriken kuru yapraklarımızı temizlemeyi ihmal etmeyelim. Daha önceki yazımda da bahsettiğim gibi sağlıklı bitkiler hastalıksız bitkilerdir. Eğer çim yüzeyinde kardan oluşan donma varsa çimlerin üstünde yürümemeye dikkat edelim. Gelelim iç mekan bitkilerimize. Havalar soğudu. Çiçeklerimin suya ihtiyacı yok diye düşünmeyin. Mutlaka topraklarının kuru olup olmadığını kontrol edin. Balkon veya terasta ki bitkiler için dondurucu günlerde, bitkilerimizi olabildiği kadar korunaklı yerlere saklayalım.
Ocak ayında çim alanlar üzerine dökülen yaprakları temizlemek gelecek sırada yine.
Bu en soğuk günlerin yaşandığı ayda, saksılardaki bitkilerin az miktarda sulanmasına dikkat edelim. Soğukların biraz daha kendini az hissettirdiği Ege, Akdeniz gibi bölgelerde biraz daha fazla miktarda sulama yapılabilir.
Gül ağaçlarını kontrol altında tutmakta fayda var. Erken bir tomurcuklanma sizi güzelliği ile aldatmasın, hemen budama yapılmalı.
Bu aylarda sık rastladığım sorunlardan biride, toprak yüzeyinde az sulama ve soğuk nedeni ile oluşan tabaka. Bu tabaka sık sık kırılıp yok edilmezse, çürümeye ve zararlıların yayılmasına yol açar.
Bu ay içinde bir bahçe planı yaparak, bu yıl hangi sebze ve çiçekleri ekeceğimizi, bahçemizde yapmayı düşündüğümüz değişiklikleri gözden geçirebilirsiniz. Planlı yapılan işler daha az yorucu olur ve bahçemizde geçireceğimiz keyifli zamanları uzatır.
Atalarımız “alet işler, el öğünür“ demişler. Doğru değil mi?
Erken ekilen çiçek ve sebze tohumlarını temin edebiliriz. Ocak ayı, tohumdan Sardunya yetiştirmek için idealdir bence.
Gelelim şubat ayına;
Şubat ayı için yine olağan bahsettiğim budama işlemlerimizi gerçekleştirmekle başlayacağız işe. İç mekan için, yıllık otsu bitkiler ekme zamanı. Floks, Petunya, Hintgülü, Menekşe, Zinya, Aslanağzı, vb. bitkileri ekebilirsiniz. Eğer koruyabileceğiniz özel bir odanız yada camlı bir bölmeniz yoksa bu işlemi Mart- Nisan ayına da erteleyebilirsiniz. Ve yine bu ay içinde toprağı beslemeyi unutmayalım. Bitkilerin gövde ve yapraklarını, gövdenin toprağa bağlandığı toprak çevresini, ilaçlamaya ve gerekli gübreleri vermeye özen gösterelim.
Bu soğuk günleri sizin ve bahçenizin, mikroplardan uzak ve sağlıklı geçirmeniz dileğiyle.