Hızlı Git
1900’lü yıllarda Rusya’da ortaya çıkan bu akım insan ve makine kavramını birleştirerek, kullanılabilir malzemeleri çeşitli şekillerde bir araya getirerek ürünler oluşturmuştur. Konstrüktivizm akımının ana fikri endüstriyel malzemelerin şekillendirilmesi, hali hazırda hep gizlenen malzemelerin gün yüzünde görünerek oluşturabilecekleri güzellikleri sanatla buluşturmak diyebiliriz. Bu akım sanatla mühendisliği, bilimi birleştirerek özgün ve alışılagelmişin dışında eserler yaratarak çağında çok ses getirmiştir.
Konstrüktivizm Nedir?
Konstrüktivizm, 1914’te Rusya’da ortaya çıkmış bir sanat akımı. Resim, heykel ve mimari alanlarında egemen olmuş, genelde çağdaş malzemeleri kullanan ve geometrik kompozisyon anlayışını benimseyen bir tutumdur. Geçmişle tüm bağlarını koparmış, endüstriyel malzeme ve teknikleri yücelten bir biçimlendirme çabası içinde olmuştur.
Rus devriminden sonra ortaya çıkan bu akım, endüstri ve modern geometriyi bir araya getirerek yenilenen dünya üzerinde farklı bir estetik algı yaratmayı hedeflemiştir. Özelikle 1. Dünya Savaşından sonra ses getirmiş olan bu akım toplumun toparlanıp yeniden inşasında, sanatın sosyal bir basamak olarak kullanılmasında rol oynamıştır. Konstrüktivizm ismi ise ressam Kazimir Malevich tarafından ortaya atılmıştır.
Konstrüktivizm İlham Kaynağı Oldu
Bu akım endüstriyel malzemelerin kullanımı, modern ve sade tasarımlarıyla kendisinden sonra gelen Bauhaus Sanat Akımına ilham vermiştir.
Bu akımlarda işlevsellik ön planda, geometrik, soyut ve endüstriyel malzemeli ürünler kullanılmıştır. Soyut sanatlardan çokça ilham alındığı söylenen bu akımın en büyük ilham kaynaklarından birisi Pablo Picasso’nun soyut çalışmalarıdır. Ressamın kübist eserleri, natürmort heykelleri konstrüktivizm için önemi ilham kaynaklarından olmuştur.
Konstrüktivistler sanatın estetik algısından çok fonksiyonelliğinin ön planda olmasını istemişlerdir. Bu nedenle eserlerde endüstriyel malzemeler, konstrüksiyon malzemeleri ön plana çıkmış, güzellik ve estetik bu malzemelerle sağlanmıştır. Sanat modern sanayinin yansıması olarak görülmüştür.
Konstrüktivizm Öncüleri Kimlerdir?
İnsan duyguları, fenomen ve iç fenomen gibi konularla ilgilenen; Naum Gabo
Tipografi, poster, fotoğraf ve film ile uğraşan ; Alexander Rudchenko
Mimari ve iç dekorasyon ile ilgilenen; El Lissitzky
Heykeltıraş ve Mimar ; Vladimir Tatlin
Mimarlıkta Konstrüktivizm Örnekleri
1. Shukhov Tower, Moskova, 1922
![](https://peyzax.com/wp-content/uploads/2020/08/21.jpg)
2. Ogonyok dergisinin matbaası, El Lissitzky
![](https://peyzax.com/wp-content/uploads/2020/08/22.jpg)
3. Zuev İşçi Kulübü,1927
![](https://peyzax.com/wp-content/uploads/2020/08/23.jpg)
4. Moskova Planetaryumu, 1929
![](https://peyzax.com/wp-content/uploads/2020/08/24.jpg)
5. DniproGES, 1932, Vesnin Kardeşler
![](https://peyzax.com/wp-content/uploads/2020/08/25.jpg)
6. Intourist Garajı,1933
![](https://peyzax.com/wp-content/uploads/2020/08/27.jpg)
7. Daireler, Moskova,1920
![](https://peyzax.com/wp-content/uploads/2020/08/28.jpg)
8. Melnikov Evi, Moskova, UNESCO
![](https://peyzax.com/wp-content/uploads/2020/08/29.jpg)
9. Krasny Prospekt 11. Novosibirsk
![](https://peyzax.com/wp-content/uploads/2020/08/30.jpg)
10. Tekstil Enstitüsü, Moskova,1930
![](https://peyzax.com/wp-content/uploads/2020/08/31.jpg)