Hızlı Git
Köpek parkları; dostlarımızın sosyalleşmesi, farklı etkinlikler gerçekleştirerek günlük aktivitelerini tamamlayıp enerjilerini atabilmeleri ve dolayısıyla sağlıklı yaşamlarına devam edebilmeleri için gereksinim duydukları özel tasarlanan güvenli alanlardır.
Köpeklerin tasmasız bir şekilde aktif olarak hareket edebildiği köpek oyun parkları, 2007 yılından beri hızla artış göstermektedir. Özellikle Amerika’da kent parklarının bir kısmı uzun süredir köpek parklarına ayrılmaktadır. Ancak çevresini çitler ile çevirip, köpekler için küçük bir alan oluşturmak oraya köpek parkı dememiz için yeterli değildir. Bu nedenle bu yazımda köpek oyun parklarının tasarım kriterlerinden, faydalarından bahsetmek ve Türkiye’deki 5 köpek parkı örneğini sizlerle paylaşmak istiyorum. Keyifli okumalar diliyorum.
Köpek Parkları Tasarım Kriterleri
- Öncelikle köpek parkı için ayrılan alan, köpeklerin rahat bir şekilde koşabilecekleri ve oyun oynayabilecekleri büyüklükte olmalıdır. En az 80×80 metrelik bir alan gerekmektedir.
- Alanı çevreleyen çitlerin yüksekliği 2 metreden az olmamalı ve sağlam malzeme tercih edilmelidir.
- Köpek parkları çevrede bulunan konutlara en az 30 metre uzakta bulunmalıdır.
- Çim ile kaplanan bu alanın düzenli bakımı sağlanmalıdır.
- Köpeklerin güvenliğinin de sağlanması için park yakınında uçurum ve tehlike oluşturabilecek su öğesi bulunmamasına dikkat edilmelidir ancak her şeyden uzakta, izole bir yerde konumlandırılmamalıdır. Topluma açık alanda güvenli bir park tasarlanmalıdır.
- Güvenli olduğu sürece köpekler suya dalmayı seven canlılardır. Bu yüzden hem girebilecekleri hem de su içebilecekleri su çeşmeleri ve havuzları mutlaka tasarıma eklenmelidir. Yüzme imkânı sağlayan havuzlar, koşamayan yaşlı köpekler için iyi bir egzersiz alternatifi olacaktır. Fakat bu alanlar gözetim altında tutulmalıdır. Bazı köpek sahipleri köpeklerinin kirlenmesini, çamura bulaşmasını istemeyebilir. Bu nedenle açılıp kapanabilen bir sistem yapılmalıdır.
- Hem köpekler hem de köpek sahipleri için gölge oluşturabilecek peyzaj elamanları ve bitkiler kullanılmalıdır. Park içinde köpek sahipleri için dinlenme alanı tasarlanmalıdır.
- Bitki seçimi yaparken dikkatli olunmalıdır. Birçok bitki evde ve dışarda evcil hayvanlarımız için zehirli olabilir hatta ölmelerine sebep olabilir. Bu nedenle köpekler için toksik madde içeren bitkiler asla kullanılmamalıdır.
- Park yeterince büyükse köpeklerin birbirlerine zarar vermesini önlemek, boyutlarına daha uygun ögeler tasarlamak için alan; 15 kilogram altı ve 15 kilogram üstü olarak ayrılarak bölümlendirilmelidir. Peyzaj Mimarı Leslie Lowe, köpek parklarında yavru köpeklerin atlayabileceği düz alanlar, yumuşak tepeler gibi topografya açısından farklı tasarımların yapılması gerektiğini savunuyor.
- Parkın gece de güvenli kullanılabilmesi için mutlaka ışıklandırma yapılmalıdır.
- Parka yakın otopark yapılmalıdır.
- Kuralların açık bir şekilde belirtildiği levhalar kullanılmalıdır. İhtiyaç durumunda görevliler bulunmalıdır.
Köpek Parklarının Yararları
Kalabalık şehirlerde yaşıyorsanız ve sahil kenarında, sitede ya da bahçeli bir evde oturmuyorsanız köpeklerin ferah ortamlarda dolaşmaları pek mümkün olmayabiliyor. Köpek parkları, köpeklere tasmasız özgürce dolaşabilecekleri ve sosyalleşebilecekleri bir alan sunmakla beraber, köpek sahiplerine de birçok yarar sağlamaktadır.
Köpeklerdeki bazı davranış problemlerinin nedeni fiziksel ve zihinsel olarak aktivite eksikliğidir. Köpekler aktif hayat sürme eğilimindedirler. Binlerce yıldır insanlarla beraber avlanma, toplanma, koruma gibi birçok görevle sosyal ilişkiler geliştirdiler. Günümüzde evcil köpeklerin çoğu doğalarının aksine; evde uzun süre hareketsiz zaman geçiriyor, kilo alıyor, sıkılıyor ve yalnızlaşıyor. Sahip oldukları aşırı enerjiyi atmanın yollarını arıyorlar bu sebeple bazen evdeki eşyalara zarar verebiliyorlar. Evcil köpeklerimizi mutlu edip, vücutlarını çalıştırmak için onlara daha iyi imkanlar sunmalıyız.
- Köpekler, köpek parkında arkadaşlarıyla sosyalleşerek oyun oynayabilir, zihinsel ve fiziksel olarak yorulur ve rahatlamış bir şekilde evine dönerek saatlerce uyur.
- Köpekler kendi türleriyle zaman geçirmekten çok hoşlanır. Köpek parklarında, köpeklerimiz diğer köpeklerle sık sık karşılaşmaya alışır ve iletişim becerilerini geliştirme fırsatı bulur. Böylece korku ve saldırganlık sorunlarının çözülmesine yardımcı olur.
- Evcil hayvan sahipleri de köpek parklarında sosyalleşebilir ve köpekleriyle oyun oynayarak onlarla daha derin bağ kurabilirler.
- Köpekleriyle oyun oynayabilecek enerjiye sahip olmayan yaşlı veya engelli kişilerinde köpeklerinin de enerjilerini atmasına ve günlük aktivitelerini gerçekleştirmesine imkan sağlar.
- Tasarlanan köpek parklarında sadece köpeklerin fiziksel egzersiz yapmaları değil aynı zamanda beyin fonksiyonlarını çalıştırmaları da önemlidir.
Türkiye’deki 5 Şehirde Köpek Oyun Parkı Örnekleri
1. İzmir: Türkiye’nin İlk Köpek Parkı
Türkiye’nin ilk köpek parkı 2008 yılında İzmir’de Karşıyaka Belediyesi tarafından hizmete sunuldu. Bu köpek parkı, köpeklerin tasmasız özgür bir şekilde dolaşabileceği ve sahibiyle oyun oynayabileceği alandan oluşuyor. Parkta çeşitli oyun elemanları bulunuyor.
2. İstanbul: Beylikdüzü Pati Park
İstanbul’daki köpek parkları arasında en uygun standartlara sahip olan Pati Park, Beylikdüzü’nde Barış mahallesinde yer alıyor. 4403 metrekarelik alan üzerine kurulan parkın en can alıcı noktalarından biri MamaMatik bulundurmasıdır.
MamaMatik, metal kabinden oluşan; güneş paneli sayesinde doğal enerji ile çalışan çevre ve hayvan dostu bir makinedir. Pet şişe, cam şişe, metal kutular ve pil atıklarının bu makineye atılmasıyla sokak hayvanları için mama ve su sağlanıyor. Hem çevreye katkı sağlayarak hem geri dönüşümü desteklemiş hem de sokaktaki canlara yardım etmiş oluyorsunuz.
Sezen Aksu Parkı’nın içinde de bulunan Pati Park; köpekler için atlama, tırmanma platformları, oyun ekipmanları sunuyor. Aynı zamanda köpeklerin ihtiyaçları için otomatik suluk ve hayvan dışkısı için atık bidonları da düşünülmüş. Köpek gezdirme parkları İstanbul’da yoğun kullanılan parklardandır.
3. Bursa: Can Dostlar Köpek Oyun Parkı
Türkiye’de İzmir’den sonra köpek parkı alanında ilklerden biri olan diğer park ise Bursa’da Nilüfer Belediyesi tarafından hizmete açılan Can Dostlar Köpek Parkıdır. 1900 metrekare büyüklüğünde alana sahip olan köpek parkı; 345 metrekarelik yaya yolu, 3 çeşme, 2 süs havuzu, 2 kum havuzu ve köpekler için 12 adet oyun ünitesinden oluşuyor. Park içinde gerekli bilgilendirmelerin yer aldığı tabelalar da mevcut.
4. Antalya Köpek Parkı
Antalya’da ise Konyaaltı Belediyesine bağlı mahallelerde iki köpek parkı hizmet vermektedir. Parklardan biri 772 metrekare büyüklüğündeki alana yapılan parkın içinde köpeklerin oyun oynayabilecekleri tahterevalli, lastik, kemik atlama, tünel, çubuklar, kademeli adımlama ekipmanları ve 2 yürüyüş rampası bulunuyor. Diğer park ise 587 metrekarelik alana kuruldu. Köpek parkı içerisinde evcil hayvan sahiplerinin de oturabilmesi için dinlenme alanları bulunuyor.
5. Aydın: Kuşadası Köpek Parkı
2020 yılının Haziran ayında açılan Kuşadası’ndaki köpek parkı çevre tarafından büyük ilgi gördü. Doğal çim ile kaplanan 650 metrekarelik alan üzerine kurulan köpek parkında 12 köpek oyun ekipmanı, 5 bank ve köpeklerin su içmesi için 2 adet suluk bulunuyor.
Faydalanılan Kaynaklar:
- https://patipedia.com/2016/04/26/kopek-oyun-parki-kriterleri-ve-turkiyedeki-kopek-parklari/
- https://www.haberler.com/turkiye-nin-ilk-kopek-parki-acildi-haberi/
- https://www.aydinpost.com/aydin/kusadasinin-ilk-kopek-parki-hizmete-acildi-h921982.html
- http://www.nilufer.bel.tr/niluferbelediyesi-210-can_dostlar_kopek_parki
- https://ajanimo.com/kusadasinin-ilk-kopek-parki-hizmete-acildi/
- https://www.haberturk.com/gundem/haber/1079748-beylikduzune-pati-park-acildi
- https://www.aklisahane.com/mamamatik/
- https://www.bloomberg.com/news/articles/2017-04-14/how-to-design-an-excellent-dog-park