Peyzaj Mimarlığı: Dünyada Cenneti Oluşturma Çabası
  1. Anasayfa
  2. Köşe Yazıları

Peyzaj Mimarlığı: Dünyada Cenneti Oluşturma Çabası

0
Reklam Sponsoru

İlk insan Hz. Adem ve eşi Havva cennetten çıkarılıp dünya hayatının ilk bireyleri oldukları günden bu yana insanoğlu, kutsal kitaplarda yeşillik bir alan olarak tasvir edilen cennete ulaşma çabasında olmuştur. İnsanlar tarihten bugüne can güvenliklerini sağladıkları andan itibaren etraflarını güzelleştirme, estetik bir ortamda yaşama ihtiyacı hissetmişlerdir. Bu ihtiyaç hemen hemen tüm medeniyet ve coğrafyalarda vardır. Bu ihtiyaçtan doğan çaba, tasarım, planlama canlı ve cansız materyal kullanarak çevreyi güzelleştirme anlamı içeren “Peyzaj Mimarlığı” disiplini olarak adlandırılmıştır.
Tarihte Mısır, Roma, İran, Japonya, İngiltere gibi ülkelerde bahçe sanatı olarak Peyzaj Mimarisi uygulamaları yer almıştır. İklim, coğrafya, inanış vd. etkiler uygulamalarda etkili olmuştur.
İnsanlar yaşadıkları ortamda rahat etmeleri, göz ile gördükleri mekânlarda ruhen ferahlamaları için “güzel” görmelidirler. Peyzaj düzenlemelerinde iki temel prensip olarak; estetik ve fonksiyonel tasarımlar tamamen bu ihtiyacı karşılamak içindir.

İnsanların fiziksel ve ruhsal olarak sağlıklı bir biçimde yaşayabilmesi amacıyla, kentsel ve kırsal alanlarda rekreasyon alanları tasarlamak; çeşitli nedenlerle tahrip olmuş alanların onarılarak ekolojik koşullarının iyileştirilmesi suretiyle herhangi bir aktivite için uygun hale getirmek, peyzaj mimarlığı çalışmaları arasındadır.*

Peyzaj mimarları ve bu alanda çalışmayı kendisine meslek edinmiş herkes şunu hayal edebilir:
-“İnsanların ferahlaması, gördüklerinde huzur bulması için mekânlar oluşturuyoruz. Tasarımından, uygulamasından bakımına kadar, gerek bitkisel uygulamalar gerekse cansız materyallerin birbiriyle uyumlu şekilde kullanılması ile huzurla yaşanabilir bir çevre için çalışıyoruz.” Bu amaçlarla hareket eden tasarımcılar, uygulayıcılar,  bitki üretici ve tedarikçileri gerçekten ne için çalıştıklarının farkında oldukları gibi yaptıkları işin mutluluğu yüzlerine yansıyacaktır.

Eğitim gören arkadaşlar böyle yaklaşmalı mesleğimize ve daha keyifle öğrenmeliler mesleğimizi. Uygulayıcı arkadaşlar bu motivasyonu ilke edinmeli. Daha güzel dünya için çalışan kaç meslek dalı daha var ki?
*Güney, A., Hepcan,Ş.,Ekoloji ve Çevre Dergisi. Tem-Agu-Eyl 1994

Bu yazı da ilginizi çekebilir:  Çim Alanlarda Gübreleme Nasıl Olmalıdır?

Abdurrahman ÇETİNKAYA

Peyzaj Mimarı / İSTANBUL


Yeşil Mimari 2012-2013 yıllarında 4 sayı olarak Mehmet Emin DAŞ editörlüğünde çıkarılmış bir Peyzaj Mimarlığı dergisidir.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir