Hızlı Git
Bahar mevsimin gelişi ile birlikte tüm bitkiler renk renk çeşit çeşit çiçekler açmaya başlar, çiçeklerin renk, koku ve estetik görünümlerinin yanı sıra çoğalması için çiçeklenmesi önemli rol oynar. Bazı bitkiler baharın müjdeleyicisi olarak yaprakları açmadan önce kış sonunda çiçeklenmeye başlar. Bitkilerin tüm gövdesini saran kümeler halindeki çiçekleri ile adeta görsel şölen sunar. Tozlayıcılar için de vazgeçilmez bir dönemdir. Yapraklanmadan çiçeklenen 6 bitki türünü inceleyeceğiz.
Yapraklanmadan Çiçek Açan Ağaçlar
Magnolia X Saolangeana -Yaprak Döken Manolya Bitkisi Ve Özellikleri
- 4-6 Metre boy yapabilen geniş tepe çapına sahip ”4-6 metre” yaprağına döken bir manolya türüdür.
- Mor renkte, çok gösterişli büyük boyutlu yaprak açmadan çiçek açan kokulu çiçeklere sahiptir.
- Yaprakları 15 cm uzunluğun da oval-eliptik biçimdedir, güneşli ve aydınlık alanlarda iyi gelişme gösterir. Asidik topraklardan hoşlanır, kent iklimine uygundur, sanayi bölgesinde kullanılabilir.
- Rüzgarlara dayanıklılığı, alkali topraklara uyumluluğu yetiştirilmesinde ve bakımında kolaylık sağlar, soğuk iklim koşullarına dayanıklıdır.
- Peyzaj mimarlığında vurgu elemanı ve soliter olarak kullanılabilir.
Cercis Siliquastrum – Erguvan Ağacı Ve Özellikleri
- Çoğunlukla orta boylu çalı bazen de 7-8 metreye kadar boylanabilen, 7-8 metre tepe çap yapabilen yuvarlak tepeli küçük bir ağaçtır. Genç sürgünlere ve yaprak sapları kırmızı esmer yaprak döken bir türdür.
- Yapraklar 7-12 cm çapında hemen hemen daire şeklinde olup tam kenarlıdır, her iki yüzü de çıplaktır, üst yüzü koyu yeşil, alt yüzü mavimsi yeşildir, dip tarafı yürek şeklinde oyuktur uçları yuvarlak çalıdır.
- Çiçek tomurcuklarının birkaçı bir arada kümeler halinde bulunur, yumurta biçiminde sürgüne açı yapacak şekilde dizilmiştir. Sürgünlerin üzerinde gözle görülebilecek büyüklükte yuvarlak bol sayıda lentiseller bulunur.
- Kendine özgü erguvani renkte yapraklanmadan çiçek açarlar, mis gibi kokuları vardır.
- Kökleri yardımı havanın azotunu bağlar etrafındaki bitkiler ve kendisi bu azotu kullanır.
- İyi drenaj edilmiş kumlu taşlı topraklarda yetişir toprak bakımından kanaatkar bir türdür, güneşli ve yarı gölge alanlarda yetişmesi uygundur, soğuklara dayanıklı değildir.
- Peyzaj mimarlığında kaya bahçelerinde, çöl bahçesi ve doğal tarz bahçelerde kullanılabilir, endüstri alanlarında ve orta refujlerde kullanılması uygundur, soliter ve gruplarda halinde park ve bahçelerde değerlendirilebilir.
Paulownia Tomentosa – Çin Kavağı Bitkisi Ve Özellikleri
- Çin’de yaşayan, çok hızlı büyüyen bir ağaçtır ”yılda bir metreye kadar büyüyebilir” ortalama ömrü 70 yıl olup 5 yılda ekonomik kesime gelebilmekte ve ertesi yıl kesim yerinden sürgün verebilir.
- Morumsu renkte çan şeklinde çiçekleri ilkbaharda yapraklanmadan çiçeklenir, hoş kokulu ve kümeler halinde olduğu için estetik bir görünüm sergiler.
- Pavlonya ülkemizde kış ayları çok sert geçmeyen yerler hariç hemen hemen her bölgede yetişir kavak ağacının yetişebildiği tüm alanlarda yetişebilir.
- Kuvvetli rüzgar alan yerlerde özellikle genç ağaçlar zarar görebilir bu nedenle kuvvetli rüzgar alan yerlerde dikilmesi uygun değildir.
- Çok hızlı büyümesi, güzel kokulu çiçekleri, dekoratif geniş yaprakları, düzgün gövde yapısı çok miktarda oksijen üretimi ve erozyonu önleme kabiliyeti, pavlonya ağacının peyzaj düzenlemelerinde, parklarda, fabrika alanlarında ve yol ağacı olarak kullanılabilir.
Prunus Cerasifera – Süs Eriği bitkisi ve özellikleri
- 10 metreye kadar boylanabilen 1 metre gövde çapına ulaşabilen yaprağını döken hem çiçek güzelliğiyle hemde yaprak güzelliği ile bilinir, uzun ömürlü bir türdür ortalama 100 yıl kadar yaşayabilir.
- Yaprakları kırmızı renkte oval şekilde kenarları düz üstü parlak şekilde ve kokusuzdur, gövde kabuğu düzgün rengi siyah veya kahverengiye dönüktür.
- Gelin çiçeği gibi beyaz çiçeklere sahiptir yaprakları açmadan çiçeklenen bitki türüdür, Nisan ayında çiçeklenmeye başlar, kokuludur.
- Meyveleri lezzetli ve tatlıdır, renkleri de yaprak rengi gibi bordo renktedir, ülkemizde özellikle çiçek ve yapraklarının güzelliğinden dolayı park ve bahçelerde çok tercih edilir, soliter veya gruplar halinde tercih edilebilir.
Yapraklanmadan Çiçek Açan Çalılar
Forsythia X İntermedia – Altın Çanak Bitkisi Ve Özellikleri
- 2-3 Metre boylanan 2-3 metre çap yapabilen yaprağını döken çok dekoratif bir çalıdır, dalları yay şeklinde doğrusal olarak gelişir orta dokulu yuvarlak formlu bir bitki türüdür.
- Genç bireylerinde yeşil olan gövde olgun bireylerde kahverengimsi sarı olmaktadır, yaprak rengi koyu yeşildir fakat kırmızımsı bronz da olabilmektedir, yaprakları karşılıklı dikdörtgenimsi ovaldir sürgünler sivri uçlu dikdörtgen şeklindedir.
- Çan şeklindeki parlak altın sarısı çiçekleri dallarda gruplar halinde bulunmaktadır, yapraklanmadan çiçeklenen bitki türüdür, Mart-Nisan aylarında çiçeklenme gösterir.
- Güneşli ya da yarı gölgeli alanlarda yetişebilmektedir, çabuk gelişen bir bitkidir donlara karşı dayanıklı bir türdür, iyi drene edilmiş orta yada düşük nemli topraklarda iyi gelişme gösterir, asitli topraklarda sever, çiçekleri güneş altında daha hızlı gelişir, çit ve bordür bitkisi olarak değerlendirilebilir.
Chaenomeles Japonica – Bahar Dalı Bitkisi Ve Özellikleri
- 1,5-2 Metre civarında boy yapabilen, sık dallı, yaprağını döken bir çalıdır, anavatanı Çin ve Japonya’dır, ilk defa Japonya’da çiçek güzelliği için kullanılmıştır.
- Yaprakları 2,5-5 cm uzunluğunda, ters yumurta biçiminde, kenarları dişlidir. Sürgünler dikenlidir.
- Çiçekler kış sonu baharın başında açarlar yapraklanmadan çiçeklenen bitkilerdir. Nisan-Mayıs gibi ikinci çiçeklenme görülebilir, çiçekler sürgün üzerine neredeyse sapsız bir şekilde yerleşmiştir.
- Kırmızı ve pembe tonlarındaki çiçekler baharın müjdeleyicisidir, meyvesi sarı kivi büyüklüğündedir yenilebilir fakat çok tercih edilmez ekşi tadı sebebiyle.
- Peyzaj mimarlığında park ve bahçelerde vurgu elemanı olarak kullanılabilir, çiçekleri için polarizasyon bahçesinde kullanılabilir ,dikenleri sebebiyle sirkülasyona yakın bölgelerde ve çocuk oyun alanında kullanılması uygun değildir.