Topraksız Yetişebilen Air Plant Hava Bitkisi ve Bakımı
  1. Anasayfa
  2. Peyzaj Bitkileri

Topraksız Yetişebilen Air Plant Hava Bitkisi ve Bakımı

2
Reklam Sponsoru

Air Plant (hava bitkisi) toprak olmadan yetişebilen, besinini köklerden almayıp fotosentez ile kendi besinlerini üretebilen bir bitki cinsidir. Toprağa ihtiyaç duymayan bu bitkiler oldukça dayanıklı türlerdir. Köklerini tutunmak için kullanırlar. Air plant bitkisi yapraklarında bulunan kanallar sayesinde havadaki besini ve nemi tutma özelliğine sahiptir. Air plant yani tillandsia bitkisinin anavatanı Orta ve Güney Amerikadır. Brolemiad (Ananasgiller) ailesindendir ve yaklaşık 730 türe sahiptir.

Air Plant Hava Bitkisi

Bu özel bitkinin bakımı bilindiğinde keyifle yetiştirilebilecek evlerinizde sizlere farklı dekor imkanları sağlayacaktır. Yazımızın devamında bu bitkinin yetiştirilmesiyle ilgili bilgilere yer verildi.

Air Plant Bakımı

Bakımları oldukça kolay olan Air plant türleri de her bitki gibi ilgi istemektedir. Doğru ilgilendiğinde çiçek açıp yeni yavrular da oluşturacaktır. Suya ve havaya ihtiyaç duyan bu bitkiler klima gibi yoğun havadan olumsuz etkilemektedir. Klimadan uzak fakat hava akışı olan bir yer bitkiniz için daha sağlıklı olacaktır. Işık ihtiyaçları doğrudan güneş ışığı yerine dolaylı olmalıdır. Aydınlık yerlerde konumlandırmak bitkinin sağlığı için oldukça önemlidir. Air Plant saksı ihtiyacı duymaz, ancak gübreleme ve su ihtiyaçları için air plant bitkisini düz bir zemine oturtmanız tavsiye edilmektedir.

Air Plant Türleri (tillandsia) Nasıl Sulanmalıdır?

Nemli ortamı seven Air plantlerin yapraklarına su püskürtülerek yapılan nemlendirme bitkiyi olumlu etkileyecektir. Su püskürtmek sulama açısından yeterli gelmemektedir. Özellikle yazın kurak havalarda haftada 1 veya 2 kez su dolu kabın içerisinde yarım saat kadar bekletilerek sulama yapılması bitkinin su ihtiyacı açısından gereklidir. Su çeşme suyu kullanılacaksa kirecin bitkiye zarar vermemesi için dinlendirilmiş olması önemlidir. Sulama sonrasında bitki bol hava alan bir yerde bırakılmalıdır bu durum çürümesini önleyecektir. Eğer bitkinin çiçeği varsa çiçeğin suya temas etmesi engellenmelidir yoksa çiçekte çürüyecektir.

Ayda 1 veya 2 kez gübreleme yapılabilir. Gübre bitkinin daha iyi gelişip çiçek açmasını ve yavru vermesini sağlayacaktır. Brolemiad gübresi veya daha kolay bulunabilen orkide gübresi bitkiniz için uygundur. Kullanılan gübrenin türüne göre yeterli miktarda sulama yapılacak suyun içerisine ilave edilerek gübreleme işlemi gerçekleştirilir.

Budaması çürümüş solmuş yaprakların temizlenmesi şeklinde yapılmaktadır. Bitkinin diğer yapraklarının da daha iyi ışık almasına olanak sağlayacağından bitkinin sağlıklı gelişmesi açısından önemlidir.

Air Plant (Hava Bitkisi) Dekorasyon Fikirleri

Air plant türlerinin toprağa ihtiyaç duymaması dekorasyonlarda farklı kullanımlara olanak sağlamaktadır. Terrarium yapımında, mıknatıs yardımıyla metal yüzeylere tutturularak, cam fanusların içine dekoratif taşlarla düzenlenerek ve bir çok isteğe göre dizaynının yapılabilmesine imkan tanımaktadır.


Air plantlerle yapabileceğiniz dizayn örneklerini sizler için derleyip evinizde yapacağınız dekorasyon fikirlerine katkı sağlamayı amaçladık.

Terrariumlarda Kullanımı

Cam fanuslarda deniz kabukları, taşlar ve yosunlarla dizayn edilerek kullanılabilir. Fanuslarda hava akışı fazla olmadığından sulamadan sonra iyice havalandırılıp öyle fanusa yerleştirilmelidir. Aksi takdirde çürüme söz konusu olacaktır.


Duvar Dizaynı

Tel kafese veya gerilmiş iplere tutturularak dizayn edilebilmektedir. Mevcut duvar önünde kullanılabileceği gibi bir alanı bölmek içinde kullanılabilen görsel estetik açısından oldukça başarılı dizayn oluşturmaktadır.



Kapı Süsü Dizaynı

Kapı süsü yapımında da ağaç dallarına yosunlarla birlikte yapıştırılarak dizayn edilir. Islandığında yapıştırıcının içeriğindeki kimyasal maddelerin bitkiye zarar verebileceği de göz önünde bulundurulmalıdır. Bunun için akvaryumlarda kullanılan silikon ile yapıştırma işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Gözlemlerimize göre sıcak silikondaki malzemenin de bitkiye zarar vermediği belirlenmiştir.



Kütük Tasarımları

Kapı süsü tasarımında olduğu gibi kütüklerde de aynı şekilde yosunlar ve benzeri ürünlerle yapıştırılarak dizayn edilmektedir. Ortaya oldukça şık tasarımlar çıkmakta eviniz için sehpaların üzerinde veya duvarlarınızda kullanabileceğiniz dekor ürünleri olmaktadır.


Kafes Dizaynı

Kütüklerin yanı sıra tel kafeslerin içerisinde de benzer kullanımlar oluşturarak farklı dekorasyonlara imkan tanımaktadır. Kafeste hava akışının rahat olması bitkinin yaşam alanını da sağlamış olacaktır.

Bu yazı da ilginizi çekebilir:  Şarkılarda Adı Geçen 10 Bitki Türü

Toprak ihtiyacı olmaması bu bitkinin dekoratif kullanımlarında oldukça çeşitlilik ortaya çıkarmasına sebep olmaktadır. Yazımızda belirttiğimiz kullanımlar haricinde daha bir çok kullanıma imkan tanıyan bu bitkilerle sizlerde farklı tasarımlar ortaya koyabilirsiniz.

Bu yazımızı beğendiyseniz Evimizin Havasını Temizleyen 10 İç Mekan Bitkisi Önerisi adlı yazımızı da beğeneceğinizi düşünüyoruz :)

Editörün Notu

Yararlanılan Kaynaklar:

  1. Kapak Görseli: https://www.ofdesign.net/wp-content/uploads/files/3/8/0/rootless-air-plants-in-a-terrarium-tillandsia-properly-maintain-2-380.jpg
  2. https://www.etoburbitkim.com/hava-bitkisi/
  3. http://www.hayatkolay.com/hayat/evinizde-hava-bitkisi-tillandsia-yetistirin/
  4. https://www.meraklisiicin.com/blog/doga-nin-ozgur-bitkisi-air-plant-hava-bitkisi

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (2)

  1. Kapi susu uygulamasi ve kutuk uygulamalarini cok begendim guzel fikir ve enteresan.

  2. Ne kadar enteresan bir tür ananasgillerden olması ayrıca şaşırtıcı. Bilinenin dışında bir bitki, örnek dekorasyon fikirlerinizede hayran kaldım en azından bitkiyi hangi alanlarda daha etkili kullanabileceğimizi bize göstermişsiniz. Sanırım bitkinin satışı internet üzerinden mevcut. Teşekkür ederiz ilgiyle takip ediyorum yazılarınızı elinize emeğinize sağlık..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir