Hızlı Git
Bitkilere ve bitki yetiştiriciliğine ilgi duyanlar için, iç ve dış mekân tasarımlarında kullanılan bitkilerin bakımından; yemek yaparken kullanılabilecek bitkilerin yetiştiriciliğine kadar temel bilgilerin ve püf noktalarının yer aldığı 10 kitabı sizler için derledik. Keyifli okumalar.
1. Bahçede Felsefe – Damon Young
Bahçede Felsefe, Young’un kendi ifadesiyle; “Elinizdeki kitap, felsefe kitabı değil, felsefi yaşantıların portresidir.” Kitap, bahçenin kimi edebiyatçılar ve filozoflar için nasıl bir ilham kaynağı olduğunu eserlerden alıntılar yaparak ve biyografik bilgilerden yararlanarak anlatıyor.
“Jane Austen, bir bahçesi olmadığı zamanlarda neden yazamaz hale gelmişti? Jean-Paul Sartre kendi halinde bir parktan neden ölesiye nefret ediyor, o parkın tetiklediği “bulantı” duygusuyla tüm yaşamı boyunca nasıl mücadele ediyordu? George Orwell’ı en güç koşullarda toprağında delice çalışmaya iten neydi? Birkaç bodur, çirkin saksı çiçeği Marcel Proust’a ne ifade ediyordu? Ve Voltaire, “Bahçemizi ekip biçelim,” derken yalnızca felsefi bir alegori mi yapıyordu? (Tanıtım Bülteninden)
Sayfa Sayısı: 216
Baskı Yılı: 2012
2. Ağaçların Gizli Yaşamı – Peter Wohlleben
“Ağaçların acıyı hissedebildiğini, hafızaları olduğunu ve ebeveyn ağaçların çocuklarıyla birlikte yaşadığını öğrendiğinizde, artık onları sanki sıradan bir işmiş gibi devasa makinelerle kesip hayatlarını altüst edemiyorsunuz.” Peter Wohlleben (Tanıtım Bülteninden)
Peter Wohlleben’ın, yapılan bilimsel araştırmaları ve yıllarca Almanya’nın Hümmel köyünde yönettiği ormanda yaptığı gözlemlerini kaleme aldığı kitabında, bugüne kadar ağaçlar hakkında doğru bildiğimiz ne kadar çok yanlış olduğunu anlatıyor. Yazar, ağaçların da tıpkı insanlar gibi bir yaşam mücadelesi verdiğini, canlarının acıdığını, yaşamak için nefes almaları gerektiğini, ağaçların da birbirini yaklaşan tehlikelere karşı uyardığını, aralarındaki hasta veya acı çeken bireylerle gıdalarını paylaştığını ve belli bir yaşam süresine ulaşınca da tüm canlılığını kaybedip ormanın derinliklerinde toprağa geri döndüğünü anlatıyor.
Sayfa Sayısı: 234
Baskı Yılı: 2018
3. Şehir Bahçeciliği for Dummies – Charlie Nardozzi ve Paul Simon
Bir evin bahçesinde, terasında, balkonunda ve hatta pencere pervazında rengârenk bir çiçek bahçesi ya da lezzetli gıdalar elde etmek için gerekli olan tüm stratejileri içeren bu kitapta; uygun bitki seçimi, toprak hazırlığı, bitki ekimi ve bitkilerin yerleşimi ile ilgili genel bilgilerden; hayvan gübresi, organik gübre ve kompost kullanarak nasıl daha verimli toprak elde edilebileceğine dair tüm detaylar yer alıyor.
Sayfa Sayısı: 360
Baskı Yılı: 2017
4. Şehirdeki Bahçe – Sonia Day
Şehirdeki Bahçe; yeni başlayanlar için bir evin bahçesinde, balkonunda ya da terasında; fesleğen, havuç, salatalık, dereotu, patlıcan, altın çilek, sarımsak, kavun, nane, maydanoz, patates, çilek, domates gibi pek çok meyve ve sebzenin bakımına dair ipuçları sunuyor. Ayrıca kitapta, yetiştirilen bitkilerle hazırlanabilecek yemek tarifleri de yer alıyor.
Sayfa Sayısı: 128
Baskı Yılı: 2013
5. Saksı Bitkileri El Kitabı – Peter Mchoy
Kitapta; iç ve dış mekân bitkilerinin seçimi, yerleşimi, dikimi ve bakımı üzerine ipuçları yer alıyor. Detaylı açıklamalar, teknikler ve fotoğraflarla desteklenen kitapta ayrıca menekşelerin sarktığı bir sepetten, teraryuma; renk, koku ya da mevsim temalı tasarım örneklerine de yer veriyor.
Sayfa Sayısı: 512
Baskı Yılı: 2012
6. Bitkiler Ne İster? – Kazım Cem Şirin
İnsanlar, bitkileri önceleri korunma ve beslenme için kullanmış, daha sonra yetiştirmeye çalışmış, en küçük toprak parçasını bile bu amaç doğrultusunda değerlendirmişlerdir XV. yüzyıldan sonra bahçelerini, saraylarını güzelleştirmek için kullandıkları bitkileri, XVIII. yüzyıldan itibaren özellikle Roma, Mısır, Hindistan ve Çin’de dekorasyonlarının ana öğeleri haline getirmişlerdir.
Günümüzde bitkiler gerek iç gerek dış mekân olsun, tüm alanlarda yoğun olarak kullanılmaktadır. Bazen evlerimizdeki bitkileri diğerleri gibi yetiştiremediğimizi düşünerek umutsuzluğa kapılırız. Ancak onları sevmek ve ne tür ihtiyaçları olduğunu öğrenmek başarının anahtarı olacaktır. (Tanıtım Bülteninden)
Kitapta; iç mekânda en çok tercih edilen 60 bitkinin özellikleri, hastalık ve zararlılara karşı alınabilecek önlemleri ve bakımında dikkat edilmesi gereken püf noktaları anlatıyor.
Sayfa Sayısı: 196
Baskı Yılı: 2004
7. Küçük Bahçe: Küçük Mekanlar İçin Parlak Fikirler – John Brookes
John Brookers’un; “Mekân bir varlık olduğundan, sahip olduğunuz her santimin keyfini sürmeniz akıllıca bir davranıştır. İster pencere pervazı ister dam ister balkon, ister giriş katındaki avlu olsun açık hava mekânlarını kullanmak evinizin sınırlarını genişletmenin keyifli ve zarif bir yoludur.” düşüncesinden yola çıkarak kaleme aldığı kitabında, küçük bir alanda ne gibi mucizeler yaratılabileceğini örneklerle anlatıyor.
Sayfa Sayısı: 352
Baskı Yılı: 2009
8. Pratik Sebze Yetiştiriciliği Rehberi – Ben Hartman
Bahçecilikle uğraşmayı seven herkesin rahatlıkla yararlanabileceği, tohumun nasıl ekileceğinden hasat işlemine kadar geçen süreci madde madde açıklayan bu kitapta; sebzeler nasıl budanır, tohum ne zaman alınır, fide nasıl yetiştirilir gibi sebze yetiştiriciliğine dair tüm soruların cevaplarını okuyucuya en uygun şekilde anlatılıyor.
Sayfa Sayısı: 224
Baskı Yılı: 2019
9. Permakültür Bahçeleri – Toby Hemenway
“Permakültür Bahçeleri, kesinlikle bugüne kadar yazılmış en iyi permakültür kitabı ve bugüne kadar yazılmış en iyi bahçıvanlık kitabı olmaya da aday. Herkesin kütüphanesinde bulunmalı.” Sharon Astyk – Depletion and Abundance: Life on the New Home Front’un yazarı (Tanıtım Bülteninden)
Permakültürün en temel bilgilerini ortaya koyan kitap, doğayla iş birliği içerisinde olunduğunda daha verimli bahçeler elde edilebileceğini öne sürüyor.
Sayfa Sayısı: 288
Baskı Yılı: 2015
10. Bitki Sistematiği – Michael G.Simpson
“Bitki Sistematiği kitabı, bitkilerin kendileri içerisindeki son literatür bilgileriyle ve kara bitkilerinin sıra dışı dağılışı için titiz bir şekilde eğitim amaçlı tanımlanmış, çok kolay ulaşılabilir ve güzel bir şekilde hazırlanmıştır. Simpson birçok görsel materyali sıra dışı etkili bir şekilde kullanmasıyla yaşam için bitki morfolojisinin detaylarını bir araya getirmede ve alandaki hızlı gelişimin heyecanını yakalayarak başarıya ulaşmıştır.” Bruce G. Baldwin, Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley (Tanıtım Bülteninden)
Kitap; kara bitkilerinin sınıflandırılması, gelişimi ve morfolojileri konularında temel bilgileri içeriyor. İkinci baskısında revize edilen kitap; eğreltilerin, açık tohumlu bitkilerin ve kapalı tohumlu bitkilerin familya özelliklerini fotoğraflarla ve çizimlerle detaylı bir şekilde açıklıyor.
Sayfa Sayısı: 740
Baskı Yılı: 2012
Bitki ve bahçeseverler için kitap önerilerimiz şimdilik bu kadar. Bizlerin bilmediği veya unuttuğu; sizlerin beğendiği başka kitap önerileri varsa lütfen aşağıdaki yorum kısmına yazınız. Bir başka yazımızda görüşmek üzere :)