Hızlı Git
Begonyanın bulunduğu her yerde begonya külleme hastalığını görmek mümkündür. Hastalığın engellenmesi için bazı kültürel önlemlerin alınması gerekir.
Begonya (Begonia spp.), dekoratif yaprakları ve renkli çiçekleri olan sıcak ülke bitkisidir. Bahçe, park ve evlerde güzel ve renkli çiçeklerinden dolayı bu bitki tercih edilir. Begonya, gölge alanlarda yetişebilen güneşli havayı da tercih eden ve suyu fazla sevmeyen bir bitkidir.
Bitkilerde Külleme Hastalığı
Külleme hastalığı, Begonyayı cazip hale getiren renkli çiçekleri ve parlak yapraklarına bulaşması halinde sahip olduğu gösterişini kaybetmesine yol açacaktır. Begonya yaprak hastalıklarından biridir. Her bitkide olduğu gibi begonya bitkisinin de bakımı, olması gerektiği gibi yapılmadığı takdirde, bazı hastalık ve zararlılara davetiye çıkarılmış olacaktır.
Begonya Külleme Hastalığı
Begonya hastalıklarından en önemli ve yaygın olarak görülen begonya külleme hastalığıdır. Begonyada yaygın olarak görülen, toz halinde küf olan fungal bir hastalıktır. Hastalanan bitkilerin sap, yaprak veya çiçekleri üzerinde beyaz toz şeklinde noktalar görünür ve adeta un serpilmiş görüntüsü verir. Toprak üstü kısımların herhangi bir yerinde görülebilir fakat en fazla etkilenen organlar alt yapraklardır. Hastalık ilerledikçe tüm bitkiyi sarmakta büyüme ve gelişmesini durdurmaktadır. Çiçeklenme görülmemekte ve yapraklarda dökülme meydana gelmektedir.
Külleme hastalığına neden olan etmen, kışı yapraklar üzerinde geçirmesidir. İlkbaharda uygun koşulları bulması halinde bitkilere yeniden bulaşır. Hastalığın yayılması, orantılı nem ve sıcaklığa bağlı olarak değişir.
Begonya Külleme Hastalığının Yayılması için elverişli koşullar;
27 °C sıcaklık ve yüksek orantılı nemdir. Normal hava koşulları hastalık için uygun ve yeterlidir. Ayrıca bu hastalığa yakalanmanın diğer etkisi de bitkilerin birbirine çok yakın olmasıdır. Islak yapraklar bu hastalığa ekstra duyarlıdır. Aşırı sulama yapılmamalı, ayrıca sisleme ve yağmurlama sulamadan kaçınılmalıdır. Bu tip sulamalar yaprakların ıslak kalmasına neden olduğu için sadece küllemeye değil pek çok hastalığa davetiye çıkarır. Çoğaltma esnasında sağlıklı bitkilerden çelik alınmalıdır. Bitkilerdeki hastalıklı yapraklar budanmalı, budama makasları dezenfekte edilmelidir. Aksi takdirde aynı makasın kullanılması, hastalığın yayılmasına neden olunur.
Bitkilerde Külleme Hastalığı Tedavisi
Külleme hastalığının tedavisi daha fazla yayılmaması açısından önemlidir. Üretimi ticari olarak yapılan işletmelerde, ekonomik kayıplara neden olmaktadır. Begonyanın bulunduğu her yerde küllemeyi görmek mümkündür. Hastalığın engellenmesi için bazı kültürel önlemlerin alınması gerekir. Önlemlerin alınmasına rağmen hastalık görülebilir. Bitkilerin hastalıklı yapraklarını çıkarın ve imha edin. Saksı yatağına düşmüş yaprakları uzaklaştırın. Çünkü bu yapraklar küf sporlarını tutar. Külleme kontrol edilene kadar herhangi bir azot uygulamasına gitmeyin. Mücadele olarak; tarımsal kükürt veya bahçe mağazalarda bulunan sülfür fungusiti bitkilere uygulayarak mücadeleyi tamamlamış olursunuz. İlaçlama rüzgârsız, yağışsız havada ve bitkinin tüm yüzeyini kaplayacak şekilde yapılmalıdır.
Bitkiye bulaşan külleme sporları, misellerini stomalardan içeri sokar ve netice itibariyle bitkinin solunumunu engelleyerek ölümüne neden olur. Doğru zamanlama ve metotlar, hastalığı kontrol altına almanıza yardımcı olacaktır.
Zeynep SARAY – Ziraat Mühendisi