Bir Peyzaj Mimarı’nın Staj Deneyimi
  1. Anasayfa
  2. Peyzaj Mimarlığı

Bir Peyzaj Mimarı’nın Staj Deneyimi

0
Reklam Sponsoru

Bilkent Üniversitesi Kentsel Tasarım ve Peyzaj mimarlığı öğrencisiyim. Kendi stajımda yaşadığım deneyimleri paylaşarak bir peyzaj mimarlığı öğrencisinin stajı nasıl olur sorusunu cevaplamaya çalışacağım.

Öncelikle okulun stajda öğrenmemi istediklerine bakarak buna uygun bir firma buldum. Ben fidanlık stajımı Ankara Karaoğlu Peyzaj firmasında yaptım. Okulun genel olarak öğrenmemizi istedikleri bitki tanıma, ekolojik gereksinimlerine göre bitkileri ayrıştırma, peyzajdaki kullanımlarını görme, bitki çoğaltma, sulama, budama, dikimi, ilaçlama gibi birçok önemli bilgi. Karaoğlu firmasında hepsini hatta daha fazlasını öğrenme fırsatım oldu. 

Karaoğlu Peyzaj, 1994 yılında yaşanabilir yerler ve huzurlu bir ortam yaratmak amacı ile kurulmuştur. Çeyrek asırlık uzmanlığı ile önde gelen bir peyzaj firması olarak kendini kanıtlamıştır. Profesyonellik ve ilerleme ilkelerine dayanan dünya çapındaki vizyon, kuruluşundan bu yana kurumsal kimliklerinin belkemiğini oluşturmuştur. Çevresel sürdürülebilirlik konusunda profesyonel bir ekip ile hizmet vermektedir.

Karaoğlu’nu araştırdığımda geleceğime yön verip eğitim hayatıma katkı sağlayacağını fark ettiğim için burada yapmak istedim stajımı.

Karaoğlu Peyzajın kurucusu Nesrin Karaoğlu’nun başarı öyküsü beni çok etkiledi. Mezun olduktan sonra Hollanda’daki 100 fidanlığa mektup gönderip onlardan birinden kabul alıp oradaki bahçede çalışan ilk Türk ve tek kadın olması, bu meslekte idol olarak görülebilecek bir isim haline geldi benim için.

Bu stajın başında öğretilen şey “Doğada hiçbir şey izole değildir, ancak bir şeyle bağlantılıdır. Bu bağlamda insan yaşamı ve doğa, yaşadığımız dünya ile bütünleşmiştir. Karaoğlu’nda güçlü bir şekilde ortaya koydukları şey, insanların barış içinde yaşayabilecekleri mekanlar tasarlamak ve inşa etmektir.

Stajlar meslek hayatına başlamadan önce mesleğin öğrenildiği en iyi yer. 5 hafta süren bu staj deneyimimde peyzaj mimarlarının ne yaptığını, fidanlık ve ofis çalışma hayatını gördüm ve geleceğime yön vermek adına bana çok yararlı oldu. Fidanlıkta bulunduğum sürede peyzaj mimarı Merve hanım eşliğinde birçok şey öğrendim. Her sabah ve akşam serinliğinde bitkileri suladık. Bazı bitkileri yabani otlardan temizlemek için budadık. Seraları gezdik ve seradaki bitkileri inceledik. Ağaçları odun ve yapraklarına göre ayırt etmeye çalıştık. Hasta olan sedir, zeytin ve ladin ağaçlarını ilaçladık. İlaçlama öncesi ağaçların üstlerindeki minik böcekleri görmek mümkündü ve ağaçlara dokunduğumuzda dallar ve yapraklar yere dökülüyordu. İlaçlama sonrası 3-4 gün içerisinde ağaçlar eski sağlıklarına kavuştular. Ağaçların büyüklüklerine göre farklı miktarlarda gübreleme yaptık, gübrelemenin hemen sonrasında suladık.

Bu yazı da ilginizi çekebilir:  IFLA 2023 Dünya Kongresi Türkiye Organizasyonu 2024'e Ertelendi

Ağaçlara, bitkilere ve onların gizli yaşamlarına çok ilgim olduğu için daha önce okumuş olduğum Ağaçların gizli iletişimleri ve Bitkiler hisseder mi? kitaplarını anlattığım yazılarımı hatırladım hep bu stajımda. Okumanın yanı sıra canlı bir şekilde deneyimlemek, ağaçlarla ve bitkilerle iç içe olmak gerçek hayatı fark ettirdi bana. Onların canlı olduğunu hatta onlarla konuşmanın onlara ne kadar iyi geldiğini biliyorum. Ve bunu her fırsatta yaptım. Doğayla iç içe olmak bana da ruhuma da çok iyi geldi.

Bu firmada gördüğüm en iyi şeylerden biri de herkesin çok iyi ve saygılı yaklaşımı oldu. Kendimi ben de bu ailenin bir parçası gibi hissettim burada. Bahçıvan abilerin hepsi sırf ben öğreneyim diye tekrar tekrar yaptılar bazı şeyleri, bana tek tek anlattılar budamanın, dikimin, sulamanın, ilaçlamanın adımlarını ve önemini. Mevsimlik ve çok yıllık bitki ayrımlarını, ne zaman çiçeklenme olduğunu, ne zaman sulanması gerektiğini, hangi çiçeğin güneş hangisinin gölge sevdiğini öğrendim. Öğrenirken aynı zamanda gelen müşterilerle de bu bilgileri paylaştım çünkü akabinde onlardan böyle bir soru geliyordu. Yani hem öğrenip hem paylaşmak, görerek öğrenmek en iyi yol oldu benim için.

İş hayatında tanımadığım insanlarla iletişim kurarken nasıl davranmam gerektiğini öğrendim. Dahası günün belli bir kısmında bitki satışı yapıldığı için müşteri-çalışan ilişkisini de çok net görmüş oldum. Her gün gelen müşterilerle konuşmak, bitki satışı yapmak, bazılarının bahçe veya terasları için bitki dizaynı önerilerinde bulunmak çok keyifliydi.

Okul hayatımda yaptığım projelerde kullandığım bitkileri canlı canlı görüp birbirleriyle olan ilişkilerini anlamak ve tasarımlarımı düşünmek bana çok şey kattı. Bitki ve ağaç satışı yaparken fiyatlarını öğrenmek ve kendi yaptığım projelerimde gerçeklikle tasarımım arasındaki ilişkiyi daha rahat kurabileceğimi fark etmemi sağladı.

Bu yazı da ilginizi çekebilir:  Eski Medeniyetlerde Bahçe Sanatı: Peyzaj Sanat Tarihi

Sonuç olarak şunu söyleyebilirim ki bu staj deneyimi bana çok şey öğretti. Geleceğimi daha net düşünmeme olanak sağladı. Nesrin Karaoğlu’nun hayatını değiştiren bir mektup gibi bu staj da belki de benim hayatımı değiştirip yön verir kim bilir…

Bilkent Üniversitesi Kentsel Tasarım ve Peyzaj Mimarlığı

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir