Feng Shui ile Bahçe Tasarımı
  1. Anasayfa
  2. Tasarım Trendleri

Feng Shui ile Bahçe Tasarımı

0
Reklam Sponsoru

Feng Shui , yerküreyle uyum içinde yaşama sanatıdır. Temelleri 5 bin yıl öncesine kadar dayanmaktadır. Feng Shui felsefesinin ortaya çıkması ile ilgili bir hikaye anlatılmaktadır;

“Çin imparatoru olacak olan Hsialı Wu , Sarı Irmak’ ta sulama çalışmaları yaparken karşısına dev gibi bir kaplumbağa çıkar. O zamanlar insanlar ruhların kaplumbağaların kabuklarının içinde yaşadıklarına inandıklarından dolayı bu uğur sayılırmış. Wu’ nun adamları kaplumbağanın kabuğuna yakından baktıklarında, üçe üç bir sihirli kare oluştuğunu görmüşler. Bu o kadar uğurluymuş ki, Wu zamanın tüm bilgelerinden bu durumu incelemelerini istemiş. Bu sihirli kareden hem Feng Shui hem de I Ching, Çin astrolojisi, Çin numarolojisi gibi kehanet sistemleri doğmuş.”

Bu şekilde bir hikaye ile ortaya çıktığına inanılan Feng Shui nedir bir göz atalım.

Feng Shui kelime anlamı ile “rüzgar ve su” demektir. Ortaya çıktığından 2500 yıl boyunca yeryüzünün coğrafyası ile ilgili bir bilim dalı olarak kabul görmüştür. Çin halkı Feng Shui ile evlerini doğru konumlandırarak düzenli bir kent içinde yaşamak istemişler ve başlarda bunu da sağlamışlardır. Eğer ev, Feng Shui yöntemi ile konumlandırılmaz ise doğanın kötü enerjisini üzerlerine çekeceklerine inanırlarmış. Bu bahsettiğimiz en iyi ev konumu şu şekildedir; güneye bakan, önünde tatlı akan bir akarsu bulunan, arkasında ev sakinleri, haşin ve soğuk kuzey rüzgarlarından tepelerin bulunduğu konumları doğru konum seçip yerleşimi hep bu düzeyde tutmuşlardır. Böyle bir konumda bulunan evin her zaman “Ch’i” enerjisinin yüksek olduğuna inanılırmış.

blank
Ch’i enerjisi sembolize

“Ch’i”; Feng Shui’ da ki en önemli kavramlardan birisidir. Tüm yaşayan varlıkların içinde bulunan evrensel yaşam enerjisidir. Kusursuz yapılan tüm işler “Ch’i” enerjisi doğurmaktadır. Bu nedenle düzenli bir bahçe ve ev yerleşimi bolca “Ch’i” enerjisi demektir. Eğer bu düzene uyulmadan düzenleme yapılırsa doğanın evrensel yaşam enerjisine ulaşılmaz ve yaşam alanları kaosla dolar, inancı Feng Shui daha da önemli kılmaktadır.

Feng Shui için diğer önemli olan terim ise “Yin ve Yang” ’ tır.

Nedir bu “Yin ve Yang” ?

blank
Yin-Yang sembolü ve temsil ettiği mevsimler

Biri olmadan ötekinin var olmayacağı zıtlardır. Eski Taoistler “Yin” ve “Yang” ‘ı tanımlamaya çalışmamışlardır. Ancak aralarındaki ilişkinin zıtlıktan geldiğini söylemişlerdir. Dünya da ne kadar zıt kavram var ise bu “Yin” ve “Yang” ‘ ı temsil ediyordur. Bu “Yin” ve “Yang” şeklini bolca günümüzde görmekteyiz. Bir daire içerisin de yer alan iki kurbağa yavrusu diye tabir edebiliriz. Bu evrenin Taoist sembolüdür. Ve tüm her şeyin bu sembolden çıktığına inanılır. Bu simge de siyah kurbağa yavrusu şeklimizin (Yin) içinde beyaz bir nokta (Yang); beyazın içerisinde (Yang) siyah nokta (Yin) vardır. Bu zıt renkli anlatımı açılımı, her Yin’ nin içerisinde bir miktar Yang, her Yang’ ın içerisinde ise bir miktar Yin bulunmaktadır. Ve bizim hayatımızda bu şekilde ilerlemektedir. Bu denge asla bozulmamalıdır. Eğer “Yin” artarsa “Yang” azalacaktır bu yüzden ne az ne çok tam dengede yaşamalıyız mesajını bize veren bir şekildir. Bahçelerimizde de bu dengeyi kurmalıyız.

Bu yazı da ilginizi çekebilir:  Metaforik Bir Bakış: Şehir Planlama Nedir?

Diğer bir kavramımız ise “Shar” ‘dır.

blank
Shar ; ‘ Eve doğru giden yol.’

“Shar” nedir?

Eskiden şu şekilde inanılırmış; hayaletler ve ruhlar tek bir düz hat üzerinde yolculuk yaparlar. bu inançtan dolayı ruhlar ve hayaletler mekandan uzak tutulmak istenmiştir. Bu nedenle tasarımın Doğu kısmında süs havuzlarının üzerinde zikzak biçimli köprüler kullanılır. Shar’ ın kelime anlamı ise, doğrudan bahçede evinize giden veya evinize yönelmiş olan yol hattına verilen isimdir.

blank

Son olarak “Pa-kua Aynalarına” bakalım. Sekizgen bir ahşabın ortasında yer alan bir aynadır. Geçmişte, kullanan insanın veya kullanılan evin başına mutlaka bir iş geleceğine inanılırmış. Sekizgen “Pa-kua” sembolü, Feng Shui için büyük önem taşır. Bu sembol, insanların çevreleriyle güçlü bir ilişki kurmaları için çok etkilidir. Bahçeyi dekore ederken bu ikonu planınızın ortasına yerleştirerek dekorunuzu şekil etrafında düzenlemelisiniz.

blank
Pa-kau aynası

İnançlarından ve kavramlarından bahsettiğimize göre asıl bizi ilgilendiren bitki ve tasarım kısmına göz atabiliriz.

Ağaçlar ve Bitkiler

Ağaçlar ve bitkiler bahçelerde en çok kullanılan Feng Shui çözümlemeleridir. Bitki ve ağaçlar son derece yararlıdır çünkü bol miktarda “Ch’ i” enerjisi üretirler. Her zaman yeşil kalan bitkiler çok tercih edilmelidir. Çünkü yeşillik bolluk ve zenginliği simgeler, bu sebeple yaprağını dökmeyen ağaçlar tercih edilir. Düzenlemede ağaçların evlerin genellikle arka bahçelerine dikilmesi gereklidir. Çünkü evler genellikle güneye baktığı için kuzey kısmında ağaçların olması gelecek kötü hava şartlarını engellemesi istenir. Feng Shui açısından tüm ağaçlar iyidir ancak eve çok yakın dikilmemelidir. Ağaç ve bitkilerde çok fazla “Yin” enerjisi bulunmaktadır. Böylece güneşte bulunan “Yang” enerjisini dengeler. Eve çok yakın dikilirse, “Yang” enerjisinin eve girmesini engel olarak dengesizliği yaratır. Ayrıca çok geniş yapraklı ağaçlar “Ch’ i” enerjisinin eve girmesine engel olur.

YENİ BİR BAHÇE TASARLAMAK

Feng Shui Kuzeydoğu yönünde öğrenmeyi temsil eder. Bu yönde siyah, mavi ve yeşil tonları kullanmalısınız. Aynı zamanda kahverengi ve mavi tonları bu yönde kullanılabilir. Bu yön, sevgiyi ve sevgiyi temsil eder.

Bu yazı da ilginizi çekebilir:  Teraryum Nedir? Nasıl Yapılır?

Açık mavi ve yeşil bu yön için ideal renklerdir. Güneydoğu, maddi zenginliği temsil eden bir yöndür. Güneydoğuda mor, kırmızı, yeşil ve mavinin tadını çıkarabilirsiniz.

Bahçenizde kullandığınız her eşya, aksesuar ve bitki birbiriyle uyumlu olmalıdır. Feng Shui’ da karışıklığa yer yoktur. Aksine düzen ve bir ritim olmalıdır. Evden bahçeye doğru uzanan yol, yani bahçede kullanılacak ana aks (yol) mutlaka kıvrımlı bir yapıda olmalıdır. Çünkü kıvrımlı yol her zaman şans ve iç huzuru getirdiğine inanılır. Yönlerin bir hayli önemli olduğu Feng Shui’ da yolların hepsi batı yönünde ilerlemelidir. Feng Shui’ da her şey bir düzen ve disiplin içerisinde olursa ancak o zaman insan huzuruna erişebilir, inancı bulunduğundan dolayı her düzenin kuralları bulunmaktadır. Feng Shui felsefesinde ne kadar çok ağaç, bitki kullanılırsa o kadar çok şans getireceğine inanılır. Bu şekilde gelen kötü enerjileri de uzaklaştırabilirsiniz. Bu felsefeye göre ağaçların ve çiçeklerin bakımını, budamasını düzenli yapmalısınız. Feng Shui’ye göre bol yapraklı ve çok renkli çiçekler tercih ederek olumlu enerjileri bahçene çekebilirsin. Bu felsefede bahçede havuz kullanmak başarıyı üzerinize çekecektir. Felsefeye göre kullanacağınız havuz doğu ve güney yönlerinde konumlandırmalısınız, ve kullanacağınız havuzun içerisine Japon balıkları atılması tavsiye edilmektedir.

Feng Shui’ yi baz alarak bahçe tasarımı yaparken bulunan bahçe tasarımlarından faydalanmak işinizi kolaylaştırabilir. Bir çok bahçe stili vardır. Ufak bir göz atalım bu bahçe stillerine:

Formal Bahçe ; Geçmişte formal bahçe tam anlamıyla simetrik, bir yanı öteki yanının aynı simgelerin kullanıldığı bahçe tasarım şeklidir. Böyle bir bahçede stilize edilmiş bitkiler, düzgün kesilmiş çit ve çimenlikle, teraslara giden yollar, ağaçlı patikalar, güzelce çerçevelendirmiş manzaralar, formal havuz ve süs havuzları barındırır. Formal bahçeler denge ve zıtlık üzerine kuruludur.

blank
Formal Bahçe

Kır Bahçesi; Kır bahçesi tarzı da formal stili ile ilişkilidir ve bir dereceye kadar kır bahçeleri de formal yapıdadır. Ancak formal bahçeler sürekli gözetim altında tutulması gerekirken, kır bahçeleri öyle düzenli bir bakım ve gözetime ihtiyaç duymazlar. Bahçeye ekilen bitkilerin kendi seyirlerinde büyüyüp doğal görünüme ulaşılması istenir ve tasarım bunun üzerinedir.

blank
Kır Bahçesi

Akdeniz Bahçeleri; Akdeniz bahçe düzenleme tarzı dünya da çok yaygın bir bahçe tasarımıdır. Bu bahçe tasarımında güneş ve gölge arasında ki dengeyi sağlamak amaçlanır. Doğa olarak bu bahçenin bitkileri son derece kurak koşullara uyum sağlamalıdır. Bu bahçelerde yapraklarını dökmeyen bitkilerin kullanımı daha çok tercih edilir.

blank
Akdeniz Bahçesi

Zen Bahçesi; Japon zen bahçelerini duymayan, görmeyen kalmamıştır sanırım. Yalınlık, huzur ve ruhsallığın ön planda tutulduğu inanç bahçeleridir. Kum, taş ve kayalardan oluşan bir bahçe türüdür. İlk yapılış amaçları ruhani yolculuğa çıkma, huzuru bulmak ve savaştan gelen İmparatorlar için sakinliği sunmaktır. Şimdi günümüzde görsel amaçla çokça kullanılmaktadır.

blank
Zen Bahçesi

İç Bahçeler; İç bahçeler Romalılar zamanından beri bulunan bir stildir. Ortaçağ manastır bahçeleriyle en popüler zamanını yaşamıştır. Bu bahçelerde esas olan, bahçenin bir bölümünün ya evin kendi duvarlarıyla ya da yakınındaki bir binanın duvarlarıyla çevrili olmasıdır.

blank
Günümüz de kullanılan İç Bahçe örneği

Baharat Bahçeleri; Eski Romalılar bağ, sebze ve meyvelerin yanı sıra gittikleri her yere baharat ağaçları ekerlerdi. Bu gelenek ortaçağ keşişlerince de itibar görmüştür ve yaptıkları bazı baharat bahçeleri hala durmaktadır.

blank
Baharat Bahçeleri

*Ortaçağ ile ilgili elimizde kısıtlı görsel vardır. Bu yüzden ressamların çizdikleri ile hayal edebiliyoruz sadece.*

Bu yazı da ilginizi çekebilir:  Dört Mevsim Yüzümüzü Güldüren Kış Bahçeleri

Bu bahçeler yalnızca dekoratif değil aynı zamanda hem yemek hem de ilaç yapımında kullanılabilecek bitkiler kullanılmıştır.

Karışık Bahçeler; Çiçekli bitkiler, meyve ağaçlar, sebzeler ve bahçe severlerin ilgisini çekebilecek her türlü bitkinin yetiştirildiği bahçelerdir. Plan yapılarak değil genellikle içgüdüsel hazırlanırlar.

blank

Feng Shui Açısından Önemli 5 çiçek:

ŞAKAYIK (Paeonia Turcica ) ;

blank
ŞAKAYIK ÇİÇEĞİ

Şakayıklar, Moğolistan ve Sibirya kökenlidir ve bu 5 çiçeğin en önemlisidir. Zenginlik ve şerefi temsil eden Şakayık çiçeği ayrıca aşkı da temsil etmektedir. Eğer dikildiği zaman çiçeği açıyorsa büyük bir servetiniz olacağının habercisidir. Çin’ de kimi zaman “yirmi gün çiçeği” adı verilir. Çünkü çiçekleri yaklaşık 20 gün taze kalır. Üç şakayık 120 yıldan uzun yaşamasıyla ünlenmiştir. Şakayık, bahçenizin güneybatısına dikilirse, ilişkilerinize yardımcı olduğuna inanılmaktadır. Çin’ de bir inanca göre ev içerisinde şakayık yetiştirilmesi o evin bir kız çocuğu olacak demektir.

KASIMPATI (Chrysanthemum sp.);

blank
KASIMPATI ÇİÇEĞİ

Kasımpatılar, Çin kökenli olup gülme ve mutluluğu temsil eder. Çin evlerinde genellikle kasımpatı bulunur ve rahatı, mutluluğu, keyifli bir yaşamı simgeler. Ayrıca güçlü karakter ve asaleti de temsil etmektedir.

Beyaz Manoyla (Magnolia Grandiflora) ve Orkide (Phalaenopsis sp.) ;

blank
Orkide
blank
Beyaz

Beyaz manolya ve Orkideler, zevkli olmayı ve dişiliği temsil eder. Çin’ de beyaz manolyalar saflık ve gerçekli anlamına gelir. Çinliler ayrıca çiçeğin kabuğunu ve tomurcuklarını bitkisel ilaç yapımında kullanırlar.

Nilüfer ( Nymphaea Alba L.) çiçeği ;

blank
Nlüfer ( Lotus ) Çiçeği

Budist ve Hindular Nilüferi, saflığı simgeleyen kutsal bir çiçek olarak kabul ederler. Budistlere göre nilüfer Buda’ yı temsil eder çünkü Buda büyük bir nilüferin üzerinde oturur ve elinde küçük nilüfer tutar. Ayrıca Hint tanrısı “Vişnu” su üzerinde duran dokuz altın nilüferin üzerinde tasvir edilir. Bahçeniz de nilüfer kullanmanız, huzur ve ruhsal gelişim anlamına gelir ve yaratıcılığınız da destekler.

blank
“VİŞNU” tanrısı
İyi Feng Shui tasarımı, Japon balığının bulunduğu küçük bir gölet, Çin bahçesinde çeşitli ağaçlar ve çalılar
İyi Feng Shui tasarımı, Japon balığının bulunduğu küçük bir gölet, Çin bahçesinde çeşitli ağaçlar ve çalılar

Peyzaj Mimarı

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir