Proje Sunumları İçin Harita Analizi Yapabilen 9 Website
  1. Anasayfa
  2. Medya

Proje Sunumları İçin Harita Analizi Yapabilen 9 Website

0
Reklam Sponsoru

Bir proje yapacağınızı hayal edin. Hatta hayal etmenize gerek bile kalmayabilir. Benim gibi öğrenci iseniz her dönem sunmanız gerek bir projeniz vardır. Bir peyzaj mimarı olarak planlama ve tasarım sürecinde alanı tanımamız önceliklerimiz arasında yer alıyor.

Bu yazıda sizlere poster ya da pafta hazırlarken harita analizi yapabileceğiniz websiteler hakkında bir yazı hazırladım. Özellikle planlama aşamasında alan analizleriniz için yardımcı olacaklarını düşünüyorum. Genel olarak harita hazırlama ve analiniz üzerine beğendiğim 9 siteyi sizleri için araştırdım. Hadi birlikte inceleyelim.

Hava Durumu Analizleri İçin Yardımcı Siteler

1. VENTUSKY

“Ventusky “ sitesi ile dünyanın ve çalışma alanınızın hava durumu analizlerine yer vermektedir. Uygulamamızın bize sunduğu veriler: Hava değişimlerini, rüzgâr yönünü, hava kirliliği  gibi aylık değişimleri içermektedir. Verilen bu değişimler harita üzerinde grafikler ve renk değişimleri ile gösterilmekte. Bu da iklimsel verileri grafiksel ifade yerine renkli bir anlatım ile daha etkileyici kılmakta .

2. METEOBLUE

“Meteoblue” sitesi ise size hava analizleriniz için  daha geniş bir yelpaze sunmakta. Genel olarak “Ventusky” ile benzer içeriklere sahip olsa da “Meteoblue“ da ek olarak tarım ve açık hava sporları ve havacılık üzerine de bilgilerde vermekte. Ayrıca grafiksel açıdan daha gelişmiş özelliklere sahip. Ücretsiz kısımları beni tatmin etse de daha geniş özellikler isterseniz “Premium” olmanız karşılığında bütün özelliklerinizi size sunmakta .

Harita Analizi Yapabileceğiniz Websiteler

1. OPEN STREET MAP

“Openstreetmap” sitesi bizlere  harita üzerinde düzenleme yapma imkânı sunmakta . Benim bu sitede beğendiğim özellik ise alanı farklı haritalar üzerinde  gösterebilme  imkânı sunması. Ayrıca  harita özelliklerini  ve katmanlarını birleştirerek de kullanabilirsiniz. Bunlara ek olarak oluşturulduğunuz harita  üzerinde parlaklık, karşıtlık, doygunluk ve keskinlik ayarlarını değiştire biliyoruz. Tek olumsuz yanı  ise ölçek. Çizim ve alan çalışmalarında  1/5000 ölçeğin de yollar, caddeler ve alanlar belirlememize  imkân sağlamakta. Daha  büyük ölçeklere çıktığımızda alanla ilgili veriler de azalmalar meydana gelmekte.

2. POWER LARC NASA

Temelde “NASA” tarından oluşturulan bir harita analizi sistemidir. Google Earth’e benzer bir ara yüz kullanılmakta, bu da kolay kavramamızı sağlamakta. Google Earth‘den farklılıkları ele alacak olursak en büyük özelliği üzerinde çizim yapabilmemiz. Ayrıca zamansal değişim ve meteorolojik verileri  harita üzerinde gösterilmekte. Özellikle planlama projelerinde alanızın zamansal değişimini  tanımlamanız için çok yardımcı olacaktır.

3. MAPBOX

“Mapbox” en büyük özelliği kendi haritanızı oluşturma imkânı tanıması. Size sunduğu şablonların üzerinden renk, doku, yazı stili ve harita özelliklerini siz belirleyebiliyorsunuz. Kendinize özgü haritalar oluşturarak projelerinizde size özgü haritalara yer verebilirsiniz. Bu özellik paftalarınıza kendine özgü karakteristik katacaktır. Benim favori sitem “Mapbox” ama kullanıcılarına 100 tane harita indirme imkanı sunuyor, fazlası ücrete tabi.

4. CADMAPPER

“Cadmapper” programında ise alanızla ilgili özellikleri autocad, sketchup, illüstratör, gergedan ve .DXF formatlarında kaydetmenize olanak tanımakta. Projenizde kullanmak istediğiniz 3B binalar, yer şekilleri, topografya ve eşyükselti eğrilerini de size sunmaktadır. Farklı formatlarda haritaları projenize ekleye biliyorsunuz. Uygulama size 1 km2 kadar ücretsiz olarak kullanma imkânı sunmakta. Harita ölçünüzün büyümesi ve bazı özellikler ücrete tabi tutulmaktadır. Ve haritamız büyüdükçe ücret artmaktadır.

5. CONTOUR MAP GENERATOR

“Contour Map Generator” arazinin eş yükselti eğrileri ile ilgili geniş bir bilgi vermekte. Aynı zaman da alanımızı yükseklik verilerine göre modellemekte. Fakat uygulamanın çoğu özelliği ücret karşılığında kullanılabilmekte. Bu da kullanım açısından -özellikle biz öğrenciler için- diğer sitelerden geri planda olmasına neden olmakta.

6. PUDDİNG

Son olarak inceleyeceğimiz site “Pudding”. Bu site dünyada yaşayan insan nüfus dağılımının harita üzerine yansıtan bir program. Özellikle nüfusun grafiksel olarak ifadesi için bire bir. Ayrıca nüfus zamansal olarak değişim haritasını da bize sunmaktadır. Nüfus analizi için paftanıza farklı bir görsellik katacaktır.

Bu yazı da ilginizi çekebilir:  Şehirlerin İsimleri Ne Anlama Geliyor?

Peyzaj mimarlığı son sınıf öğrencisi olarak planlama paftası hazırlarken dikkatimi çeken harita analizi websiteleri bunlardı. Özellikle planlama aşamasında faydalı olacaklarını düşünüyorum. Bu yüzden sizlerle paylaşmak istedim .

Burada yer vermediğim, sizin önereceğiniz başka websiteler varsa, yorumlar kısmında görüş ve önerilerinizi beklerim.

Harita Analizi Websiteleri Kullanım Videoları

Fotoğraf çekmeyi ve yeni yerler keşfetmeyi severim. Kültürel ve tarihi geziler yapar, gezdiğim yerler hakkında bilgi toplarım. Doğa ve Bitkilerle aram iyidir.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir