Zararlı Gazları Emerek Havayı Temizleyen 5 Salon Bitkisi
  1. Anasayfa
  2. Peyzaj Bitkileri

Zararlı Gazları Emerek Havayı Temizleyen 5 Salon Bitkisi

0
Reklam Sponsoru

Bitki seçimi yaparken genellikle onların çevreyi görsel olarak güzelleştirmesine bakarız, havayı temizleyen özelliklerini bildiğimiz halde havadaki zehirli gazlarla mücadelede kullanılması aklımıza gelmez. Kapalı alanlarda karşılaştığımız hava kirliliği bazen dışarıda karşılaştığımızdan daha fazla olabiliyor. Ev bitkilerinin de bazı zehirli gazları emerek havayı temizlediği ortaya çıkmıştır.

Günlük Eşyalarımızdan Ortaya Çıkan Zehirli Gazlar

Her gün kullandığımız eşyalardan buharlaşarak açığa çıkan benzen, formaldehit ve trikloroetilen gibi gazları solumaktayız. Bu maddeler birçok hastalığında sebebi olabilmektedir. Peki nereden alıyoruz bu zehirli gazları?

Benzen: Benzin, mürekkep, boya, plastik ve kauçuk malzemeler ve deterjanlarda bulunmaktadır. K romozom bozukluğu, kansızlık ve kemik iliği rahatsızlıklarına sebep olmaktadır. Solunduğunda ise baş ağrısı, halsizlik, bulantı, çarpıntı ve gözde katarakt gibi rahatsızlıkları da ortaya çıkarmaktadır.

Formaldehit: iç mekanlarda en çok karşılaşılan maddelerden biridir. sıkıştırılmış ağaçtan yapılan mobilyalarda, kağıt havlu, peçete, yer döşemesi ve halıların alt yapışkan bölümlerinde ve bazı kumaşlarda mevcuttur. Şampuanların çoğunda da bulunmaktadır. Göz, burun ve ağızda mukozayı zedeleyip, ciltte alerji ve baş ağrısı yapmaktadır. Astım hastalığına sebep olması en önemli yan etkisi olarak bilinirken sonradan yapılan araştırmalarda kansere sebep olan etkilerine rastlanmıştır.

Trikloroetilen: Endüstride yaygın olarak kullanılıp özellikle kuru temizlemede kullanılmaktadır. Baskı mürekkebi, boya, vernik, tutkal ve saç spreyin de bulunmaktadır. bazı kanser türlerine sebep olup özellikle akciğerde tahribata yol açmaktadır.

Evlerimizdeki Havayı Temizleyen Bitkiler

Bu yazımızda size evinizin havasını temizleyecek bazı bitkilerden bahsedeceğiz. NASA tarafından yapılan, iki yıl süren araştırmalar sonucunda bahsettiğimiz gazları en çok emen bitkiler tespit edilmiştir. Eviniz için bitki seçimi yaparken sağlığınıza da katkı sağlayacak bu bitkileri tercih etmeniz sizin için faydalı olacaktır.

1. Chlorophytum (Kurdele çiçeği)

Son derece dekoratif olan kurdele çiçeği kolay yetiştirilebilen bir bitkidir. Güneşte veya gölgede olması farketmeyip ortama çabuk uyum sağlayıp büyüme gösterir. Asılabilir saksılarda daha güzel yetiştirilir.

havayı temizleyen kurdele çiçeği
Görsel 1

Kurdele Çiçeği Yetişme Şartları

  • +5 dereceye kadar dayanıklıdır.
  • Direkt güneş ışığı almayan aydınlık yer yeterlidir.
  • Yazın düzenli sulama yapılıp kışın sulama azaltılmalıdır.
  • Yavrusu kesilmeden yeni saksıya dikilip köklendirildikten sonra sapından kesilerek çoğaltılır.

2. Philodendron

Sarmaşık tipli olanlar salonlar için daha uygundur. Bakımı kolaydır. Genelde kalp şeklinde ve farklı renklerde olabilen türleriyle dekoratiftir. Deve tabanı ile akrabadır. Yosunlu çubuğa sardırılarak şekil verilebilir. Sarmaşık olmayan türleri genelde fazla büyüme gösterdiği için küçük salonlara uygun olmayıp geniş mekanlarda ve bina girişlerinde kullanılmaktadır.

blank
Görsel 2

Philodendron Yetişme şartları

  • Oda ısısı yeterlidir.
  • Direkt güneş ışığı zarar verir hafif gölgede konumlandırılmalıdır.
  • Kışın toprağının hafif nemli olması yeterlidir. Yazın düzenli sulaması yapılır.
  • Saksı değişiminin 2-3 yılda bir yapılması uygundur.

3. Scindapsus (Ev sarmaşığı)

Alacalı yürek şeklinde yaprakları bulunur. Kolay yetişir. Asma saksılarda veya yosun çubuklara sardırılarak yetiştirilebilir. Zaman içinde yapraklarını döküp kel bir görüntü sergilediğinden büyümesinin kontrol altında tutulmasında fayda vardır. Ani ısı değişimi, aşırı sulama ve cereyanda kalma gibi etkenler yapraklarının dökülmesine sebep olmaktadır.

blank
Görsel 3

Ev Sarmaşığı Yetişme Şartları

  • Bulunduğu ortamın ısısı +10 derecenin altına düşmemelidir.
  • Direkt güneş ışığı istemez. Aydınlık bir yerde konumlandırılmalıdır. Alacalı türleri için gölge alanlar yaprak desenini kaybetmesine sebep olur.
  • Yaz aylarında düzenli sulama yapılır. Sulamadan önce toprağın hafif kuruması beklenir. Toprağının sürekli ıslak olması bitkinin çürümesine neden olur.
  • Saksı değişimi gerektiğinde ilkbahar tercih edilmelidir. Yanlarından çıkan sürgünler veya dal uçlarından alınan 15 cm’lik çeliklerle çoğaltılabilir.
Bu yazı da ilginizi çekebilir:  Bağ Bozumu Nedir? En Bilinen 6 Bağ Bozumu Festivali

4. Chrysanthemum (Kasımpatı)

Kasımpatı genelde dış mekan bitkisi olup cüce türleri saksıda belirli dönemlerde iç mekanda yetiştirilebilir. Serin ve aydınlık bir camın önünde konumlandırılabilir. Baharda çiçekleri geçtikten sonra bahçeye dikilebilir ve sonrasında cücelik özelliğini kaybedip eski haline dönecektir.

blank
Görsel 4

Kasımpatı Çiçeği Yetişme Şartları

  • Serinlikten hoşlanır. +15 derece ideal sıcaklığıdır.
  • Aydınlık yerleri sevmektedir fakat öğle güneşinden korunmalıdır.
  • Toprağı daima nemli tutulmalıdır.
  • Yaprakları solunca bitki budanıp baharda bahçeye dikilebilir.

5. Spathiphyllum (Barış çiçeği)

Egzotik görünüşlü olup çiçekli bitki sevenler için doğru bir seçimdir. Nemli ve sıcak ortamı sever. Kolay yetişir. Yılda iki kez çiçek açar. Soğuk hava akımından olumsuz etkilenmektedir.

blank
Görsel 5

Barış Çiçeği Yetişme Şartları

  • Sıcağı sever. Bulunduğu ortam sıcaklığı en az +15 derece olmalıdır.
  • Yazın yarı gölge kışın ise aydınlık bir yerde konumlandırılmalıdır.
  • Toprağı nemli olmalıdır. Kışın daha az sulama gerektirir.
  • Her yıl saksı değişimi ilkbahar ayında uygundur.
  • Yaprakları topraktan çıkmaktadır. Bu yapraklar köklü olarak ayrılıp başka saksıya dikilerek çoğaltılabilir.

Evimizdeki Havayı Temizleyen Diğer 10 Bitkiyi Okumak İster misiniz? Buraya Tıklayın.

Editörün Önerisi

Faydalanılan Kaynaklar:

  1. Çankaya Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü Bahçıvanlık Eğitimi Kitabı Yayın yılı:2012 Hazırlayan: Ziraat Mühendisi Bilge KUT

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir