Köklendirme İşlemi için Toprak Karışımı Nasıl Olmalıdır?
  1. Anasayfa
  2. Bahçe Bakımı

Köklendirme İşlemi için Toprak Karışımı Nasıl Olmalıdır?

0
Reklam Sponsoru

İnsanlar gibi bitkilerde gelişimlerini sağlayabilmek için besin ve minerallere gereksinim duyarlar. Bitkiler besin ve mineral ihtiyaçlarının belli bir kısmını dikilmiş oldukları topraktan sağlarlar. Besin ve mineraller kadar toprağın fiziksel özelliği de, bitkinin gelişimine büyük ölçüde etki eder. Bitkinin gelişimi; beslenmesi, su ihtiyacını karşılayabilmesi, toprağın yapısına ve topraktaki hava oranına bağlıdır.  Bu nedenle bitkilerde kullanılan toprak karışım tercihi büyük önem taşıdığı için bitkilerin isteklerine göre toprak tercihi yapılması önemlidir.

Görsel: rapidasig.md

İyi bir bitki harcı; hafif, besleyici, süzek, suyu hızlı alan, havayı absorbe edebilen, hastalık ve zararlılardan arındırılmış, içinde yabancı tohum bulundurmayan ve ph değeri uygun özelliklerde olmalıdır. Toprak karışımlarının içerik ve oranları kullanım amacına göre farklılık gösterir. Karışımlar toprak, torf, kum, perlit, kompost, gübre, pomza, vermikülit, dere mili, coco peat gibi bileşenler karıştırılarak elde edilir. Karışımın içeriği ve karışım oranları toprağın kullanım amacına ve bitki türüne göre farklılık gösterir. Bu nedenle karışım hazırlanırken ilk olarak nerede kullanılacağını belirlemek önemlidir.

Tohum çimlendirme ve çelik köklendirme işleminde kullanılacak toprak karışımı;

Tohum çimlendirme ve çelik köklendirme işlemi yaparken ilk olarak doğru toprak karışımı tercih ettiğimizden emin olmalıyız. Aksi takdirde tohumlarımız çimlense bile kökleri rahat hareket edemeyeceğinden gelişimlerini tamamlayamayacaktır.

Görsel: kghawes.com

Bitki üretiminde farklı bileşenlerden elde edilen toprak karışımları tercih edilebilir. Bunlar;

  1. Tohum çimlendirme işlemi için eşit oranlarda bahçe toprağı ve torf elenerek karıştırılır. Bu karışıma aynı oranda perlit ilave edilerek homojen bir karışım elde edilir. Çelik ile köklendirme işlemi için ise bu karışıma ilave olarak aynı oranda elenmiş dere kumu ilave edilerek kullanılır.
  2. Tohum çimlendirme işlemi için alternatif olarak: eşit oranlarda elenmiş bahçe toprağı – coco peat – perlit karışımı kullanılırken, çelik ile köklendirme işlemi için bu karışıma ilave olarak aynı oranda elenmiş dere kumu ilave edilir.
Bu yazı da ilginizi çekebilir:  Çim Alanlar ve Çim Tohumu Ekiminin 22 Aşaması

Not: Karışımlar hazırlanırken kullanılacak ölçü hacim olarak alınır, ağırlık olarak alınmaz.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir