Nanenin Faydaları ve Saksıda Nane Yetiştiriciliği
  1. Anasayfa
  2. Peyzaj Bitkileri

Nanenin Faydaları ve Saksıda Nane Yetiştiriciliği

1
Reklam Sponsoru

Balkonlarda, teraslarda yetiştirilen bir sürü bitki çeşitleri vardır. Bunlardan biri de güzel kokusuyla nanedir. Saksıda nane yetiştiriciliği ile evlerimize güzel kokular, estetik görüntüler katabiliriz. Ayrıca nanenin faydaları sayesinde sağlıklı beslenmiş oluruz. Bu yazımızda sizlere nanenin faydalarından ve evlerde nasıl nane yetiştirebileceğimizden bahsettim.

Nane Ne Zaman Ekilmeli?

Nanelerin ekimi ve büyümesi için en uygun zaman bahar aylarıdır. Hava sıcaklığı mevsim normallerine geldiğinde ekimlere başlanmalıdır.

Nane Nasıl Çoğaltılır?

Yapabileceğiniz en kolay yöntem taze nane dallarını kullanarak çoğaltmaktır. 6-8 cm uzunluğundaki nane dalları idealdir. Nane dallarının 1 cm üstünden kesilerek yapılır. Üst taraftaki dallar kalır, alt taraftaki dallar kesilir. Uzun bir bardağın içerisine içme suyu konur. Ardından üzeri peçete ile kaplanarak nane dalının geçirilebileceği delik açılır. Bu da nanelerinin dik durmasını sağlayacaktır. Suyu azaldığı zaman üzerine dalı kaplayacak kadar su eklenir. Ayrıca güneş gören yerde bekletmeye özen gösterin. Tüm bunlar yapılıp uygun zaman geldiğinde beyaz tomurcuklar çıkmaya başlayacaktır.

Nane Yetiştiriciliğinde Toprak ve Saksı Seçimi

Naneler, kumlu-humuslu topraklardan hoşlanırlar. Bahçe toprağı ya da humuslu özel saksı toprakları naneler için yeterlidir.

Saksı ne büyük boy ne de küçük boy olmalıdır. Orta bok saksılar idealdir. 30-40 cm çapında 20-25 cm uzunluğunda olması yeterlidir. Saksıların altında mutlaka suların süzülmesi ve köklerin hava alması için drenaj delikleri olması gereklidir. Akan suyun etrafa yayılmaması için de saksı altlığı kullanılmalıdır.

insan avucunda toprak

Nane Bitkisi Ekimi

İlk olarak kullandığınız saksının dibindeki delikleri taş ile kaplayınız. Bu toprakların saksıdan çıkmamasını sağlamış olursunuz. Ardından saksının ¾’ünü kaplayacak şekilde toprak ilave edin. Koyduğunuz toprak tepeleme olmasın. Sonrasında toprağın içine parmaklarınızla delikler açın. Bu delikler 5-7 cm olması idealdir. Deliklere nanelerinizi yerleştirin. Son olarak üzerine yine tepeleme yapmadan toprak ekleyiniz. Naneleriniz büyüdükçe dik dursun diye çubuklar ile destek verebilirsiniz.

Saksıda Nane Yetiştiriciliği ve Nanenin Faydaları

Nane Fidelerimiz Büyürken Su da Gereklidir

Sulama işleminin rutinine biraz da siz karar vereceksiniz. Bu da toprağın nem durumuna göre olacaktır. Parmaklarınızla toprağın kuruluğunu kontrol etmeniz gerekiyor. Baktığınızda, toprak kuru geldiğinde sadece toprağa su dökmeniz gerekmektedir. Dikkat etmeniz gereken önemli bir nokta ise toprağın asla kuru kalmaması gerekiyor. Mevsim normallerini dikkate alarak yapmanızda fayda vardır. Çok su döküldüğünde saksı altlığında su tutulmamalıdır.

Nane Bitkisi Bakımı

Yaprak ve sap kısımlarını çiçeklere yapıldığı gibi püskürme ile ıslatılabilir. Naneler güneşi çok sever. Fakat direk güneş ışığına bırakılmamalıdır. Sabahtan öğlene kadar olan güneş onlar için çok faydalıdır. Minimum 6 saat güneş görmesi gerekiyor.

Saksıda Nane Yetiştiriciliği ve Nanenin Faydaları

Nanelerimizi Ne zaman Toplayabiliriz?

Bahar aylarının sonlarına doğru olgunlaştıkça yavaş yavaş toplanmaya başlanabilir. Yapraklar çıktıkça toplanması gerekmektedir. Dış mekanlarda kullanıldığında ise havalar soğumadan toplanması bitirilmelidir. Toprağın alt kısmındaki nane kökleri zarar görmeyeceği için seneye tekrar kullanılabilir. Naneler çoğalmayı çok sevdiğinden olayı bir bölgeye ekildiğinde kısa bir sürede etrafa yayılmaktadır.

Saksıda Nane Yetiştiriciliği ve Nanenin Faydaları

Nanenin Faydaları

  • Hazımsızlık için olmazsa olmazdır. Mideyi yatıştırmada oldukça fazla etkilidir. Antioksidan olması da artı bir özelliğidir. Sindirim sistemi rahatsızlıklarında akşam yemeklerinden sonra bir bardak içilmesi tavsiye edilir. Tükrük bezlerini de çalıştırır.
  • Nanenin faydalarından biri de migren ve baş ağrısı çözümlerinde de etkilidir. Ferah kokusu ile sizi rahatlatacak ve midenize iyi gelecektir. Migren için de nane ile başınızı ovarsanız etkisini alabilirsiniz.
  • Hıçkırığı da durdurur. Hıçkırığın sebebi akciğer ve karındaki fazla hava birikmesinden oluşur. Nane suyu hıçkırığınızı alacaktır. Sade nane tüketilerek mentol seviyesi sayesinde hıçkırığı daha çabuk kestiği de bilinmektedir.
  • Nanenin anneler ve bebek sağlığı açısından da faydaları bulunmaktadır. Emzirmeye yardımcıdır. Meme ve meme başlarındaki hassasiyeti ve ağrıyı naneyi ovalayıp sürerek veya nane suyu içerek geçirebilirsiniz.
  • Belleği iyileştirir. Nane aromaterapide oldukça işlev görmektedir. Düşünme ve ezberlemede de oldukça etkilidir. Unutkanlığınıza yardımcı olmak için akşamları birer bardak çay içebilirsiniz. Ayrıca evlerinizin farklı yerlerine nane koyarak ferah bir ortam sağlayabilirsiniz.
  • Nanenin faydalarından biri de solunum sorunlarınıza ve öksürüğe de oldukça etkilidir. Nanenin yoğun kokusu nefes almanızı kolaylaştıracaktır. Soğuk alğınlığına da birebirdir. Taze nane yaprağını veya naneli kremleri ovalayarak göğsünüze sürebilirsiniz. Solunum güçlüğünüzü azaltmak için de sıcak nane suyunun buharını kullanabilirsiniz.
  • Kilo vermenize de yardımcı olmaktadır. Sindirim enzimlerini üretebildiğinden ve sindirime yardımcı olduğundan zayıflama diyeti listenize ekleyebilirsiniz.
  • Bağışıklık sisteminizi tetikler. Nane yapraklarında fosfor, C, D, E, vitaminleri ve iz miktarda B vitamini gibi yararlı besinler bulunur. Ayrıca bu vitaminler enfeksiyonlara karşı da korur.
  • Kanserleşmede de etkilidir. Kolon, akciğer, cilt ve akciğer kanseri hastalara oldukça faydalıdır. Nane yaprakları tümörleşen yapıları durdurmada etkilidir.
  • Astım hastalığı üzerinde de etkilidir. Nane yaprakları nefesi açmada oldukça etkilidir. Ayrıca alerjiyi tetikleyen lökotrienleri önler.
  • Nanenin faydalarından biri de ruh halinizi iyileştirir. Nane yapraklarının stres ve kaygıyı giderici özelliği de vardır. Vücutta serotonin salgılanmasını sağlar.
  • Ağız sağlığını iyileştirir. Nane yapraklarının anti-bakteriyel özelliği vardır. Diş eti rahatsızlıkları için nane yapraklarını diş etlerinize sürebilirsiniz.
  • Ayrıca nanenin faydalarından biri de evinize karıncaların girmesini engeller. Karıncalar nane kokusunu sevmezler. Bahçe Zararlılarını Uzaklaştıran 10 Bitki yazımızı buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.
Bu yazı da ilginizi çekebilir:  Orman Devi Sekoya Ağacı (Sequoiadendron giganteum)

Adnan Menderes Üniversitesi/Peyzaj Mimarlığı Öğrencisi

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (1)

  1. 16 Ağustos 2023

    Naneyi çok severim ama bahçemdeki naneler, hiç restoranlardaki gibi olmuyordu. Sanırım çözümümü buldum :)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir