Modern Dünyada Tarımsal İnovasyon Üzerine
  1. Anasayfa
  2. Endüstriyel Tasarımlar

Modern Dünyada Tarımsal İnovasyon Üzerine

0
Reklam Sponsoru

Modern dünya; teknolojiyle birlikte hayatımızın birçok yerinde bize yeni deneyimler kazandırdı. Mesela artık meyvelerin sebzelerin mevsimi yok.. Çilek, portakal, domates her mevsim sofralarımızda.. İnsanlar yazın portakal kokusunu özlemiyor. Artık canımız çilek yemek istediğinde baharı beklemek zorunda değiliz bir çoğumuz.. Bir çoğumuz da kendi mevsiminin dışında doğal olmayan şartlarda yetiştirilmiş meyve ve sebzeleri tüketme taraftarı değiliz.

Şimdilerde muhabbet hep “nerede o eski meyveler?”e geliyor. Belki de bunu biz beceremiyoruzdur. Marifet yalnızca popülerliği artan meyveleri mevsimi dışında üretmek yerine sürdürülebilir tarımı yaygınlaştırıp verimli topraklarımızı çoraklaştırmamak.

Anadolunun bir çok şehrinde, kent merkezinde bile verimliliği altın değerinde topraklar bulunuyor. Fakat ülkemizin en büyük zenginliği ne yazık ki göz ardı ediliyor. Ülkemizin daha fazla üretebilmesi, ihracatını arttırması için en stratejik alanlardan birisi tarımdır. Topraklarımızın sunduğu uçsuz bucaksız imkânlar ve iklim koşullarının el verdiği ölçüde üretimi yapılabilecek ne kadar tarım ürünü varsa, dünyada lideri olduğumuz ve liderliği elde edebileceğimiz hangi meyve, sebze çeşidi varsa, bunların planlı üretimi ve üretime teşvik edilmesi bu konuda gereksinimi en yüksek meseledir.

Bütün bu olumsuzlukların yanı sıra ufukta bir umut ışığının kanıtı olarak ülkemizde bazı kurumlar tarafından yapılan güzel işler de var.

Ülkemizde bakanlıkların kendi çapında teşvik amaçlı tarımsal yatırımlara sağladığı hibe desteklerinin yanı sıra; misyonu ulusal kalkınma plan ve stratejilerinde öngörülen ilke ve hedefler çerçevesinde, kırsal kalkınma programlarını etkin bir şekilde uygulayarak, ülke genelinde sürdürülebilir kırsal kalkınmaya katkı sağlamak olan Tarımsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Mayıs 2007 den beri ülkemizde çeşitli projelere imza atmaktadır. Avrupa Birliği ile Türkiye Cumhuriyeti arasında yürütülen AB’ye katılım müzakereleri kapsamında, TKDK kırsal kalkınma için katılım öncesi süreçte tahsis edilen IPARD (Katılım Öncesi Yardım Aracı Kırsal Kalkınma Programı) fonlarını kullandırmaktadır.

Türkiye’nin katılım öncesi dönemdeki önceliklerini ve ihtiyaçlarını dikkate alarak sürdürülebilir kalkınmayı sağlayacak şekilde tarımsal işletmeleri AB standartlarına yükseltmeyi amaçlayan IPARD programı çerçevesinde 42 ilde; sadece tarım değil;  hayvancılık, gıda, balıkçılık ve alternatif tarım alanlarında faaliyet gösteren işletmelere, üretici bireylere, kooperatiflere ve üretici birliklerine hibe programları aracılığı ile finansman desteği sağlamaktadır. Bugüne kadar milyonlarca dolar hibe desteği sağlanıp AB standartlarına uygun binlerce kırsal işletme açılmıştır.

Bugün ise bütün bunların yanı sıra Tarımsal İnovasyon için kolları sıvamalıyız. Peki nedir bu tarımsal inovasyon? Tarımsal inovasyon konusunda dünya lideri tartışmasız Hollanda’dır. Bu ülke tarım alanında teknolojinin bütün imkânlarından yararlanmaktadır. Sürücüsü olmayan yapay zekâ kontrollü traktörler, düzenli olarak toprak altı mineral seviyelerini, nem oranlarını, çeşitli bakterilerin aktivitelerini ve toprağın sıcaklığını ölçen çeşitli sensörler, hasat yapan dronelar, özel ilaçlama için kullanılan farklı robotik araçlar ve son zamanların popüler konusu hidroponik (topraksız) tarım gibi maksimum tarımsal verim artışı için yapılabilecek ne varsa bunun için kafa yoruyorlar.

Bunun temelinde dünyanın en büyük tarım üniversitesi olan Wageningen Üniversitesi yatıyor. Akademisyenlerle girişimcileri buluşturan, çiftçilere eğitimler düzenleyen bir dünya organizasyonlar yapılıyor üniversite bünyesinde. Temel hedefleri ise daha az enerji ve su tüketerek daha yüksek verim elde edebilmek. Bunun dışında, teknoloji ile yüksek mühendisliğin nimetlerinden yararlanarak, daha az alanda daha fazla nasıl üretim yapılabileceği üzerine çalışıyorlar. Bir sonraki yazımda tarımın en güzelinin yapılabileceği bu topraklardaki üniversitelerin ziraat fakültelerinin de böyle güzel haberlerini yazmayı umut ediyorum.

Peyzaj mimarı I İÜ Yüksek Lisans Öğrencisi

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir