Yazın Müjdecisi 14 Çiçekli Ağaç ve Özellikleri
  1. Anasayfa
  2. Bitki Seçimi
Trendlerdeki Yazı

Yazın Müjdecisi 14 Çiçekli Ağaç ve Özellikleri

0
Reklam Sponsoru

Sanırım akşam 19:30-20:00 civarlarıydı, Alsancak Kıbrıs şehitlerinde yürürken -ki bilenler bilir sağınız ve solunuz tamamen binalar ve insanlarla çevrili alabildiğine dar kalabalık bir sokak- ortama pek de ayak uydurmayan bir şey fark ettim. Ortama ayak uyduramamak ne güzel olabilirse o kadar güzel bir uyumsuzluk bu. Bütün o kargaşadan, telaştan, stresten aklınıza gelebilecek biz insanlara özgü o bütün kötü enerjilerden çok uzak bütün bunlara çok aykırı bir duruş Jacaranda mimosifolia”.

Çiçekli Ağaçlar

Bütün ağaçların kendilerine has bir formu vardır. Bu formlarının psikoloji üzerinde etkileri yadsınamayacak kadar büyük ve etkilidir. Bu yazımda özellikle İlkbahar ve yaz aylarında çiçeklenen bizleri psikolojik olarak kasvetli kışın geride kalıp yazın geldiğini müjdeleyen bazı çiçekli ağaçlar ve özelliklerinden bahsetmek istiyorum.

Jacaranda Mimosifolia (Jakaranda)

Ana Vatanı Brezilya olan Jakaranda ağacı sıcak iklimleri sever. Ülkemizde Akdeniz sahilleri boyunca yetişir. Eğrelti otlarına benzeyen yapraklarını kışın döker. Mor-mavi rekli uzun çan şeklinde çiçekleriyle İlkbahar sonu Yaz başı boyunca çiçekli kalan bitki muhteşem manzaralar yaratırken, yazın gelişini müjdeleyen bitkilerdendir. Uzun süre çiçekli kalan bitkinin çiçek yoğunlukları sıcaklıklara göre azalış veya artış gösterebilmektedir. Park ve bahçelerde sıklıkla gördüğümüz bitkinin dekoratif çiçekleri ve temiz gövde yapısıyla kullanım alanı oldukça geniş olmakla birlikte sıklıkla tercih edilmektedir. Renkleri ve yaprak yapısı itibariyle kullanım yerine göre vurgu bitkisi olarak tercih edilebilir. Çiçekli ağaçların en güzel örneklerinden olan Jakaranda ağacı bana bambaşka bir diyardanmış gibi gelir her zaman, bu konuda yalnız olduğumu düşünmüyorum…

Çiçekli Ağaç jakaranda
Çiçekli Ağaç jakaranda

Acacia retinoides (İzmir Mimozası)

İsmini İzmir ve çevresinde sık yetiştirilmesinden alan bitki her dem yeşildir. Sarı çiçeklerini Temmuz ve Ağustos aylarında açmasıyla bilinmesinin yanında İzmir ve çevresinde Şubat sonu Mart başından itibaren çiçeklenirler. Tuzlu kireçli topraklarda iyi gelişim gösterirler. Özellikle otoban yol kenarlarında kullanılan bitki çok güzel görüntülere olanak sağlamaktadır.

Çiçekli Ağaç mimoza
Çiçekli Ağaç izmir mimozası

Acacia cynophylla (Kıbrıs Akasyası)

Ülkemize Kıbrıs’tan getirildiği için bu isimle anılan bitkinin ana vatanı Avustralya’dır. Her dem yeşil çok boylanmayan geniş taç yapılı bitkininde sarı renkli küre biçimli çiçekleri ve mavimsi yeşil veya grimsi yeşil yapraklarıyla İlkbahar yaz aylarının müjdecisi çiçekli ağaçlardandır.

Çiçekli Ağaçkıbrıs akasyası
Çiçekli Ağaç kıbrıs akasyası

Cercis siliquastrum (Erguvan)

İlkbahar aylarının en gözde, can alıcı ağaçlarından Erguvan yapraklanmadan önce çiçeklenen bitkiler listesinde yer almaktadır. Kışın yaprak döken bitkinin pembe renkli çiçekleri Nisan ayından itibaren açar. Park ve bahçelerde sıklıkla tercih sebebi olan bitki kışın yapraklarını döker. Ana vatanı Doğu Akdeniz olan bitki ılıman iklim sevmesine rağmen kurak ve kışın sert geçtiği yerlerde de yetişir. Çiçekli ağaçların en güzel örneklerinden biri olan Erguvan Ağacı formu ve çiçek yapısı sebebiyle vurgu bitkisi olarak kullanılabilir.

Çiçekli Ağaç erguvan
Çiçekli Ağaç erguvan

Erythrina crista-galli (Mercan Ağacı)

7-8 metrelere kadar boylanabilen, anavatanı Güney Amerika’dır. Sıcak iklimleri sever ülkemizde Akdeniz bölgesinde süs bitkisi olarak yetiştirilir. İlkbaharda açan koyu kırmızı çiçekler bütün yaz bitkinin üzerinde kalırlar. Kışın yapraklarını döken çiçekli ağaç Mercan Ağacının dalları dikenlidir. Dikkat çekici güzel renkli çiçekleriyle park ve bahçelerde sıkça tercih edilir.

Çiçekli Ağaç mercan
Çiçekli Ağaç mercan

Visteria cinensis (Mor Salkım)

Çok uzun yıllar yaşayabilen sarmaşık bitki türü olan Visteria kışın yapraklarını döker. Ana vatanı Çin olan bitki ılıman iklimleri sever. Uzun salkımlar şeklinde mükemmel kokulu mor çiçeklerini Nisan başından itibaren açar. Genellikle yazın çiçeklerini dökmüş olur ama bitkiyi bazen yaz sonuna kadarda çiçekli olarak görmek mümkündür. Çok gövdeli çiçekli bir ağaç olan Mor Salkım’ın gövdeleri zamanla birbirine dolanır. Park bahçe çitleri başta olmak üzere dikkat çekici çiçekleri sebebiyle bir çok peyzaj uygulamasında sıklıkla tercih edilir.

Çiçekli Ağaç mor salkım
Çiçekli Ağaç mor salkım

Bauhinia veriagata (Orkide Ağacı)

Yine Akdeniz kıyısı şehirlerinde yetiştirilen bitki genellikle kışın yapraklarını döker ancak bazen tam olarak dökmez. Geniş tepeli 10-15 metrelere kadar boylanabilen bir bitkidir. Çiçekli ağaçlardan biri olan Orkide yoğun olarak yapraklanmadan önce çiçeklenir. Koyu pembeden eflatuna doğru renk sıkılasında bulunan dikkat çekici çiçeklere sahiptir.

Çiçekli Ağaç orkide
Çiçekli Ağaç orkide

Robinia pseudoacacia (Beyaz Çiçekli Yalancı Akasya)

Kışın yaprak döken, geniş taç yapısına sahip bitki 20-30 metrelere kadar boylanabilmektedir. İnce bir sap üzerinde dizili güzel kokulu beyaz çiçekleri salkım şeklinde bir arada görünürler. Çiçekli ağaç Akasya çabuk büyüyen, hızlı üreyen bitki dikildiği yerlerde kontrol altında tutulmalıdır. Kültür formu top akasya çok sık olarak peyzaj düzenleme çalışmalarında tercih edilir.

Çiçekli Ağaç akasya
Çiçekli Ağaç akasya

Hibiscus syriacus (Ağaç Hatmi)

Anadolu’da doğal olarak yetişen geniş yapraklı yaprak döken bitki çalı, ağaç ya da ağaççık formunda olabilmektedir. Süs bitkisi olarak yetiştirilmektedir. Kısa saplı çiçekler yoğun olarak eflatun olmakla birlikte, beyaz, pembe ve kırmızı renkli olabilmektedirler. İlkbaharda yeniden yapraklanırken çiçeklenmesi biraz geciken bitki yazın çiçeklenir. Park bahçelerde peyzaj düzenleme uygulamalarında kullanılan çiçekli ağaçlardan olan ağaç hatmi budama kolaylığı sağlaması açısından avantaj sağlar.

Çiçekli Ağaç hatmi
Çiçekli Ağaç hatmi

Tilia tomentosa (Gümüşi Ihlamur)

Ihlamuru sadece ağaç olarak değil mutfaklarımızdan da çok iyi tanıyoruz. Sağlık açısından sağladığı faydaların yanında ağaç olarak mükemmel formu, çiçekleri ve kokusuyla gözde bitkilerdendir. Kışın yaprak döken geniş yapraklı bitki Asya ve Avrupa’da doğal olarak yayılış gösterir. Çiçekler uzun salkımlar şeklinde sarkık açık sarı renkli ve mis kokuludur. Çiçekli ağaçların en güzellerinden olan Ihlamur ağaçları park ve bahçeler olmak üzere bütün peyzaj düzenleme çalışmalarında tercih edilir.

Çiçekli Ağaç ıhlamur
Çiçekli Ağaç ıhlamur

Magnolia grandiflora (Büyük Çiçekli Manolya)

Her dem yeşil, geniş taç yapısına sahip 20-30 metrelere kadar boylanabilen ağaç formlu bitkinin ana vatanı Kuzey Amerika’nın Güneyidir. Ülkemizde kışı ılıman geçiren bölgelerde daha sık olarak gözlemlenir. Parlak renkli kalın yapılı parlak yaprakları dikkat çeken bitkinin yaz aylarında sürgün uçlarında kocaman beyaz renkli çiçekleri vardır. Soliter bitki olan Manolya bir çok peyzaj düzenlemesinde alanların merkezi noktalarında ve ya girişlerde vurgu etkisi yaratmak üzere kullanılır.

Çiçekli Ağaç büyük çiçekli manolya
Çiçekli Ağaç manolya

Lagerstroemia indica (Oya Ağacı)

Ana vatanı doğu Asya olan bitki ağaç, ağaççık ve ya çalı formunda gelişim gösterebilmektedir. Ülkemizin ılıman bölgelerinde özellikle yollarda, park ve bahçelerde süs bitkisi olarak kullanılmak üzere yetiştirilir. Salkım formlu çiçekleri beyaz, pembe ve eflatun olabilmektedir. Yapraklarının sonbaharda renk değiştirmesiyle sürekli farklı manzaralara olanak sağlar. Budamaya sağladığı tolerans sayesinde çiçekli ağaç Oya Ağacına budama ile şekil verilebilinmektedir.

Çiçekli Ağaç oya ağacı
Çiçekli Ağaç oya ağacı
Çiçekli Ağaç oya

Syringa vulgaris (Leylak)

Ülkemizin hemen hemen her bölgesinde yetişen bitki küçük ağaç formundadır. Katmerli yapıda güzel kokulu çiçekleri beyaz, pembe ya da mor olabilmektedir. Çiçeklenme döneminde ortamda dikkat çeken bitki soliter olarak da peyzaj tasarımlarında kullanılmaktadır. Güzel görüntüsünün yanında bitki kozmetik sektöründe ham madde olarak kullanılmasıyla manidar :)

Çiçekli Ağaç leyla
Çiçekli Ağaç leylak

Nerium oleander (Zakkum)

Ülkemizde doğal olarak yayılış gösteren bitki maki topluluğunda yer alır. Tamam, zehirli ve yabani olması kabul edilebilir ancak doğru kullanım ile çok güzel görüntüler yaratmaktadır. Otoban ve yol kenarlarında, atıl alanlarda, insan kullanımının olmadığı fabrika çevrelerinde kullanılarak hem doğal bitki vejetasyonu desteklenirken sürdürülebilir peyzaj alanları için olanak sağlar.

Çiçekli Ağaç zakkum
Çiçekli Ağaç zakkum

KAYNAKÇA

1. Türkiye’nin Ağaçları ve Çalıları

Bu yazı da ilginizi çekebilir:  10 Maddede Peyzaj Mimarı Ne İş Yapar?

2. Kardelen Fidancılık

3. Görseller: Canva.com

Peyzaj Mimarı

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir