Yeşil Gazete: The Mainichi Shimbunsha
  1. Anasayfa
  2. Çevre

Yeşil Gazete: The Mainichi Shimbunsha

0
Reklam Sponsoru

Küresel iklim değişikliği, toprak, gıda, su ve yeraltı kaynaklarını etkiliyor. Doğal yaşam alanlarımız her geçen gün daha da farklılaşarak değişim gösteriyor. İnsanoğlunun yaşam alanları üzerindeki egemenliğini sonsuz kılmak düşüncesi birçok yaşamsal kaynağı görmezden gelerek yok ediyor. Endüstri devrimini temel alan, sadece tüketime dayalı sürdürülen hayat, insanoğlunun dünyaya olan etkisinin en üst düzeye çıktığı Antroposen Çağı **Antroposen Çağı Nedir? Antroposen, insanoğlunun dünyaya olan etkisinin en üst düzeylere çıktığı Sanayi Devrimi’nden bugüne olan süreç ve devam edecek bu duruma İnsan Çağı da denen döneme verilen isim.** ile ortaya çıkan sorunlar, insanı ve doğal yaşamı geri dönüşü olmayan çıkmazın içine çekiyor.

Ancak yaşayan bir yapı olan doğa, yeryüzü kurallarına uygun yaşamamız ve yaşam perspektifinden dünyanın bir parçası olduğumuzu kabul etmemiz gerekliliğini yüzümüze vuruyor. Küresel iklim değişikliği, doğa, peyzaj, peyzaj mimarlığı paradoksu üzerinden ilerlediğimizde peyzaj mimarlığının yapısı ve odağının küresel iklim değişikliği olduğunu söylemek mümkündür. Bu sebeple peyzaj mimarlarına çok büyük bir görev düşmektedir. Doğayı korumak ve anlamak, çevre bilincimizi arttırmak, sürdürülebilirlik kavramı üzerinden yaşamımızı idame ettirmek çok büyük bir önem taşımaktadır.

“Bilge, doğayı tanımak, kendisinin kozmosun bir parçası olduğunun bilincine varmakla doğayla uyumu yakalamaya özen gösteren kişidir.”

SPİNOZA

Küresel iklim değişikliği ile birlikte üretilen ekilebilir kağıt, çevreyi korumak için büyük bir projeye dönüştürmüştür.

The Mainichi ile çalışan ve Japonya’nın en büyük ajanslarından biri olanDentsu Inc tarafından tasarlanmıştır. Japonya’nın bitkiye dönüşen gazetesi The Mainichi Shimbunsha, okunduktan sonra toprağa gömüldüğünde, içine yerleştirilen tohumlar sayesinde ağaç ya da çiçek elde edilebilmektedir. Aynı zamanda mürekkebinin de sebze kaynaklı olması bitkiler için gübre görevi görmektedir.

Çevreye yönelik girişimleri ile tanınan şirket Mainichi “sadece bilgi yoluyla değil, aynı zamanda küresel sorunları çözerek insanları harekete geçirmeye yöneliktir” sözleri ile tasarılarını açıklamaktadır.

Yeşil gazetenin bu projesi Japonya’da olumlu bir tepki ile sonuçlanmıştır. Günde 4 milyondan fazla kopya satarak 80 milyon Yen, 700.000 dolardan fazla kâr elde edilmiştir. 1922’den bu yana Japonya’da günlük haber yapan ve tirajı 4 milyon olan Mainichi Shimbunsha, bundan sonra da ilk ve orta okullara yatırım yaparak geri dönüşüm hakkında öğrencileri bilgilendirmek için projelerine devam edeceğini belirtmiştir. Gazete çocuklara çevre dostluğunu aşılamak ve geri dönüşümün önemini öğretmek amacıyla okullarda da bulundurulmaktadır. Aşağıdaki videoyu izleyerek daha iyi bilgi sahibi olabilirsiniz.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir