Hızlı Git
Betonarme yapılar arasında nefes alabileceğimiz alanlar olan yeşil alanlarda her ne kadar doğru bitkiler seçilmiş ve konumlandırılmış olsa da bu alanların sürekliliği iyi bir bakım sayesinde gerçekleşecektir. Elbette ki bahçe işleri ile uğraşmak hepimiz için iyi bir hobidir. Ancak hepinizin malumudur ki çok fazla efor gerektirmektedir. Maalesef ki günümüzde iyi tasarlanmış bir çok bahçemizin ömrü sadece bir yıl sürmektedir. Binbir emekle hazırladığımız bahçelerden ertesi yıla birşey kalmamaktadır. Bu durumun asıl sebebi tasarım veya uygulama eksiklikleri kesinlikle değildir. Bunun tek sebebi gerekli bahçe bakımı işlemlerinin yapılmamasıdır.
Bahçe bakım işlemini yaparken kesinlikle unutmaması gereken bir konu vardır. Fidanlarda bir canlıdır ve ilgi isterler. Toprağa yeni dikilmiş bir fidan yeni doğmuş bir bebektir. Bu yüzden de ilgi ve düzgün bakım istemektedir.
Peki bu fidanı nasıl yetişkin bir birey haline getirebiliriz? Aslında bu sorunun cevabını verebilmek çok kolay uygulaması ise yorucu gözükse de doğru cevabı zevkli, bilinçli ve eğiticidir.
Bahçe Bakımı Nasıl Yapılır?
Bahçeniz eğer küçükse aşağıda vereceğimiz maddelerle bahçe bakımınızı kendiniz yapabilir veya bahçe bakımı kursuna katılabilirsiniz ancak bahçeniz büyükse sizlere tavsiyemiz bahçe bakımı hizmetleri alabileceğiniz bir firmayla çalışmak olacaktır.
Bahçe Bakımında Püf Noktalar Nelerdir?
Bahçe bakımının püf noktalarını bilirseniz doğru hamlelerle daha az çaba harcayarak daha çok verim elde edersiniz. Bahçe işleri ile uğraşmak tecrübeli insanlar için daha kolaydır, zira neye odaklanması gerektiğini daha iyi bilirler.
-
Bahçenizi İyi Tanıyın
İyi ve etkin bir bakım yapabilmek için öncelikle bahçemizi iyi tanımamız gerekmektedir yani bahçemizde bulunan her bitkiyi ve toprağın yapısını bilmemiz gerekmektedir.
-
Doğru Sulama Yapın
Sulamayı toprağın serin olduğu saatlerde yapın böylece buhar yoluyla su kaybının önüne geçmiş olursunuz. Çiçekli alanları eşit derecede nemli tutun. Ayrıca da çiçek ve bitkileri daima topraktan sulayın, yapraklarının su ile temas etmesini engelleyin bu şekilde küf vb. hastalıkların önüne geçmiş olursunuz. Eğer sürekli sulama yapamıyorsanız otomatik bir sulama sistemi kurulumunu yapmalısınız.
-
Çim Bakımını İhmal Etmeyin
Çim alanlarda en güzel ve doğal görüntü alabilmek tamamen sistemli çalışma ile gerçekleşir. Eğer yem yeşil bir çim istiyorsanız. 21:00-06:00 saatleri arasında sulama yapmalısınız ve çimi sıcak aylarda (26°C) üzerinde iki defa altında ise ayda bir defa biçmelisiniz. Biçim yaparken 3 te 1 ine kadar biçim yapmalısınız bu sayede de sararmaların önüne geçmiş olursunuz. Ayrıca en az yılda bir defada çimlerin havalandırmasını yapın. Havalandırma işleminde ucu sivri bir çubuğu alan içerisinde her adımda bir tane ve 10 cm toprağa girecek şekilde yapmanız yeterli olacaktır.
-
Bahçe bakımı ağaç budama ile başlar
İbreli ağaçlarda budama yapılmaz. Çiçek ve çalı gruplarında ise şekil vermek için budama yapılabilir. Kuru dal ve yaprakları sürekli budayın. Çalı ve ağaç gruplarında çiçek var ise çiçek dönemi bitene kadar budama yapmayın.
-
Toprağı havalandırmayı ihmal etmeyin
Kendinize zaman ayırın ve ayda bir gün bitki köküne temas etmeden toprağın 8 cm lik kısmını etkileyecek kadar çapalama yapın bu sizin gübre ve ilaçlama miktarınızın azalmasını sağlayacaktır.
-
İlaçlama ve gübreleme yaparak toprağı besleyin
Bütün bitkilerde iklim ve çevresel etmenlerden dolayı hastalıklar gözükmektedir. Kulaktan dolma ilaç kullanımında uzak durun. Böceklenme, yaprakta yanma ve leke oluşumu gibi durumları gördüğünüz takdirde yakın açıdan fotoğraflarını çekerek uygun bir ziraat mühendisine danışın. Her ilaç her böceği yok etmez unutmayın. İlaçlama ve gübreleme yaparken güneşli havalarda yapmayın. Akşam saatlerinde ve rüzgarsız havalarda yapın.
-
Yumurta kabuklarını kullanın
Yumurta kabuklarını ezin ve bitki köklerine serpiştirin. Bu yaptığınız işlem kompost etkisi gösterecektir ve toprağa kalsiyum takviyesi yapmış olursunuz.
-
Yabani otları uzaklaştırın
Çim alan ve toprak üzerinde oluşan yabani otların büyümesine müsaade etmeyin ve kökünden topraktan çıkararak alandan uzaklaştırın. Bu işlem hem daha estetik görüntüye hem de topraktaki minarellerin sadece sizin bitkilerinize ulaşmasını sağlar.
-
Malç ve cüruf kullanın
Çok yıllık bitkilerinizin altına malç (çam kabuğu) veya cüruf dökün. Bu işlem toprağınızın nemli kalmasını sağlar. Ancak malç ve cürufun altına geçirgen bir örtü sermeyi unutmayın. Toprağın hava almasını sağlayın. Malç nedir? Malçlama Nasıl Yapılır?
-
Bahçe Temizliği Yapın
Budama işlemi sonrası oluşan dalları öğütün ve uygun bir alanda eşit miktarda toprak ile karıştırın üzerine de 5 te 1 oranında yanmış hayvansal gübre katın ve homojen miktarda karıştırın. Elde ettiğiniz karışım muazzam bir gübredir ve bütün bitkilerinizin köklerine sonbaharda karıştırın. Bu sayede kış gübrelemelerini yapmış olacaksınız ve sert soğuklara karşı bitkileriniz daha dirençli olmasını sağlar.
Bahçe Bakımı ve Peyzaj Hakkında Sıkça Sorulan Sorular ve Cevapları
Silzer için Google’da en çok aratılan bahçe bakımı sorularını derleyip, cevaplarını hazırladık. Diğer sorularınızı bu yazıya yorum olarak yazarsanız fırsat buldukça cevaplandırabilirim.
Bahçe toprağımın türünü nasıl anlayabilirim?
Bahçelerde bakım yaparken bitkilerinizi dikeceğiniz alanın doğru hazırlanabilmesi için toprağınızın türünü bilmeniz önemlidir. Bu amaçla, toprağını kullanacağınız alandan bir miktar toprağı avuç içerinizde bastırın. Eğer toprak gevşek kalıyor ve dağılıyorsa, bu toprağınızın kumlu toprak olduğunu gösterir. Ancak, yapışkan hale geliyor ve macun gibi oluyorsa killi topraktır.
Bahçe bakımında en iyi toprak türü nasıldır?
Bahçe bakımında en iyi toprak türü ne killi ne kumlu olan topraktır. İkisinin ortası olan toprak en uygun toprak olarak kabul edilir.
Bahçe bakımı kitapları
Bahçe bakımı hakkında alabileceğiniz bazı popüler kitaplar şunlardır:
– Bitkilerin İklim ve Toprak İstekleri, Yazar: Aynur Özbahçe, Mehmet Zengin
– Sevgili Bahçem, Yazar: Nejat Ebcioğlu
– Yeni Başlayanlar İçin Bahçecilik, Yazar: Emily Bone, Abigail Wheatley
Bahçe bakımı için gerekli malzemeler nelerdir?
Bahçe bakım aletleri veya bahçe bakım malzemeleri olarak nitelendireceğimiz bahçe bakım ekipmanlarının bazıları şunlardır:
– Sulama kabı veya sulama hortumu, fıskiyesi
– El arabası
– Budama makası
– Çeşitli boyut ve malzemelerde saksılar
– Bahçe eldiveni
– Çapa
– Tırmık
– Gübre
Bahçe Bakımı Sertifikası Nereden Alınır?
Bahçe bakımı sertifikasını alabileceğiniz internet tabanlı (online) ve örgün kurslar vardır. Örgün kurslara ulaşabilmek için bulunduğunuz şehrin halkeğitim müdürlüklerini arayıp nerede bu kursun verildiğini sorabilir veya internet üzerinden online eğitim veren kurslara ulaşabilirsiniz.
Bahçede bakımı kolay çiçekler nelerdir?
En az bakım gerektiren bahçeleri bulunduğunuz yerde doğal olarak yetişebilen türlerdir. Karanfil, Sardunya, Lavanta, Begonya, Ortanca, Hanımeli ve Biberiye bakımı kolay bahçe çiçeklerindendir.
Bahçe çimi bakımı nasıl olmalıdır?
Çim alanlar hakkındaki herşey adlı yazımızı okuyabilirsiniz.
Kış aylarında bahçe bakımı nasıl olmalıdır?
Kış Ayları Bahçe Bakımı adlı yazımızı okuyabilirsiniz.
İlkbahar aylarında bahçe bakımı nasıl olmalıdır?
Mart – Nisan – Mayıs Ayları için Bahçe Bakımı – Eda ÇİNÇİN adlı yazımızı okuyabilirsiniz.
Bahçe bakımı ne zaman yapılır?
Bahçenize her mevsim bakım yapmalısınız. Her mevsimdeki bahçe bakımı farklıdır. Yazın bahçenizdeki bitkilerinizi güçlendirmeye çalışırken, kışın ise bahçenizdeki bitkilerin solmasını engelleyecek beslemeler ve korumalar yapmanız gerekir.
Sonbaharda bahçe bakımı nasıl olmalı?
Bahçenize yeni ağaçlar dikmek istiyorsanız fidan dikmek için en uygun dönemin sonbahar ayı olduğunu bilmelisiniz. Sonbahar ayında bahçenizi kışa hazırlamalı, üşüyebileceğini düşündüğünüz bitkilerin köklerinin üzerine torf veya gübre dökme işlemi gerçekleştirmelisiniz. Ayrıca bahçenizi dökülen yapraklardan temizlemeli nem seven zararlılardan korumalısınız. Kış öncesi bitkilerinize besin takviyesi ve ilaçlama yapmanız bitkilerinizin kışı rahat atlatmalarını sağlayacaktır.
Bahçe bakımı ders notları
Ankara Üniversitesi tarafından hazırlanan bahçe bakım ders notlarına buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
En iyi bahçe bakım ve danışmanlık şirketleri
Bahçe bakımı için hizmet alacağınız zaman sizlere önerimiz tecrübeli firmaları seçmeniz, website ve sosyal medya hesaplarını incelemeniz ve firmadan referanslarını istemeniz olacaktır.
Bahçe bakımı blog yazılarına buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Editörün Notu
Görsel Kaynakları: Unsplash ve Freepik