Bitkilerin Varlığı Kentlerde Sıcaklık Değerlerine Nasıl Etki Eder?
  1. Anasayfa
  2. Çevre

Bitkilerin Varlığı Kentlerde Sıcaklık Değerlerine Nasıl Etki Eder?

0
Reklam Sponsoru

Merhaba arkadaşlar. Bu aralar 40 günlük yıllık iznimi evde geçirdiğim için sizlerle olabildiğince çok yazı paylaşmaya çalışıyorum. Bugün hepimizin internette sıkça gördüğü ağaçlandırılmış ve ağaçlandırılmamış sokağın sıcaklık değerlerinin farklı olması (GREENPEACE tarafından paylaşıldıktan sonra meşhur olan görseli yazının aşağısında görebilirsiniz) konusuna açıklık getirmek istiyorum.

Bitkilerin kentsel ortamlarda var olması, sıcaklık değerlerine önemli etkiler yapmaktadır. Şehirler, betonlaşmış peyzajları ve yoğun nüfusuyla birlikte genellikle kentsel ısı adası etkisi nedeniyle yüksek sıcaklık değerleriyle karşılaşır. Bununla birlikte, bitkilerin stratejik olarak entegre edilmesi ve yeşil alanların kullanılması bu olguyu etkin bir şekilde azaltabilir. Bu makalede, bitkilerin kentlerdeki sıcaklık değerlerine nasıl etki ettiğini ve bunu nasıl başardıklarını araştıracağız. Ayrıca, kentlerdeki yeşil alanların önemi ve faydaları, bitki varlığıyla ilgili planlama ve tasarım faktörleri konusunda da bilgi vereceğiz. Bitkilerin kentsel iklimleri şekillendirmedeki rolünü anlayarak, daha sürdürülebilir ve yaşanabilir şehirlerin yolunu açabiliriz.

1. Bitkilerin Kentlerdeki Sıcaklık Değerlerine Etkisi

Bitkilerin Varlığı Kentlerde Sıcaklık Değerlerine Nasıl Etki Eder?

1.1. Kentsel Isı Adası Etkisi

Kentlerde yaşanan yüksek sıcaklık değerlerinin nedeni olan kentsel ısı adası etkisi, bitkilerin varlığıyla önemli ölçüde azaltılabilir. Peki, kentsel ısı adası nedir? Bu etki, şehir merkezlerinde, yapı yoğunluğu ve betonlaşma nedeniyle sıcaklık değerlerinin kırsal alanlara göre daha yüksek olması durumudur. Bu konuyla ilgili daha önce dergimizde detaylı bir yazı yazmıştık. Dileyen arkadaşlar buraya tıklayarak konu hakkında daha detaylıca bilgi edinebilirler.

Bu yazı da ilginizi çekebilir:  Evde Kompost Yapımı ve Bahçeniz İçin Faydaları

1.2. Bitkilerin Sıcaklık Değerlerine Etki Mekanizmaları

Bitkiler, kentlerdeki sıcaklık değerlerini iki temel mekanizma ile düşürür: gölgeleme ve terleme. Bu süreçler sayesinde, bitkilerin bulunduğu alanların sıcaklık değerleri daha düşük olur.

Bitkilerin Varlığı Kentlerde Sıcaklık Değerlerine Nasıl Etki Eder?

2. Yeşil Alanların Sıcaklık Değerlerine Etkisi

2.1. Gölgeleme ve Radyasyon Absorpsiyonu

Bitkiler ve özellikle ağaçlar, güneş ışınlarını emerek ve gölge oluşturarak kentlerdeki sıcaklık değerlerini düşürür. Bu sayede, beton yüzeylerin ısınması engellenir ve sıcaklık değerleri daha düşük seviyelerde tutulur. Başka bir anlatımla yüzeye ne kadar çok güneş ışını değerse yeryüzü o kadar çok ısınır. O yüzden ağaçlar gibi emdiği ısıyı terleme yoluyla atabilen türlerin varlığı çok önemlidir.

2.2. Su Buharının Yoğunlaşması ve Terleme

Bitkiler, su buharının yoğunlaşması ve terleme süreçleri sayesinde, çevreye nem bırakarak ve buharlaşma enerjisi kullanarak sıcaklık değerlerini düşürürler. Bu süreçler, bitkilerin yapraklarından su buharının atmosfere salınmasıyla gerçekleşir ve çevre sıcaklığının düşmesine katkıda bulunur. Bitkilerin yoğun olduğu evlerdeki nem oranının yüksek olduğunu hepimiz biliriz değil mi? İşte bunun nedeni bitkilerin terlemesidir.

Bitkilerin Varlığı Kentlerde Sıcaklık Değerlerine Nasıl Etki Eder?

3. Kentlerde Bitkilerin Önemi ve Yararları

3.1. Enerji Tasarrufu

Bitkilerin kentlerde sıcaklık değerlerini düşürme yeteneği, enerji tasarrufu sağlar. Yaz aylarında, yeşil alanlar ve ağaçlar, binaların iç sıcaklığını düşürerek, klima kullanımını azaltır ve enerji tüketimini düşürür. Kış aylarında ise ortam sıcaklığını artırarak binaların sıcaklığına pozitif etki eder ve yakıt tasarrfu sağlar.

3.2. Hava Kalitesinin İyileştirilmesi

Bitkiler, fotosentez süreci sayesinde hava kirliliğini azaltır ve oksijen üretir. Ayrıca, partikül madde ve zararlı gazları absorbe ederek, hava kalitesini iyileştirirler.

3.3. Yağmur Suyu Yönetimi

Bitkiler, yağmur suyunu absorbe ederek ve buharlaştırarak, kentlerde sel riskini azaltır ve yağmur suyu yönetimini iyileştirir. Ayrıca, toprak erozyonunu önlemeye yardımcı olur ve su döngüsünü dengelemeye katkıda bulunur.

Bu yazı da ilginizi çekebilir:  Yenilenebilir Enerji Kaynakları ile Yaşanabilir Kentler

3.4. Biyoçeşitlilik ve Ekosistem Sağlığı

Kentlerdeki bitkiler, biyoçeşitlilik ve ekosistem sağlığı için önemlidir. Bitkiler, şehirde yaşayan yabani hayvanlar ve böcekler için yaşam alanı ve besin kaynağı sağlar. Bu, kent ekosistemlerinin denge ve sürdürülebilirliği açısından önemlidir.

Bitkilerin Varlığı Kentlerde Sıcaklık Değerlerine Nasıl Etki Eder?

4. Kentlerde Yeşil Alanların Planlanması ve Tasarımı

4.1. Ağaç ve Bitki Türlerinin Seçimi

Kentlerde sıcaklık değerlerini düşüren bitkilerin etkin kullanımı için, uygun ağaç ve bitki türlerinin seçimi önemlidir. Yerel iklim koşullarına uygun, gölge sağlayabilen ve su kullanımı az olan yerel türler tercih edilmelidir. Egzotik bitkilerin seçilmesi hem gün ışığını yansıtması açısından hem de su isteği açısından olumsuz etki yapabilir.

4.2. Kentsel Alanlarda Yeşil Çatı Uygulamaları

Yeşil çatılar, kentlerde sıcaklık değerlerini düşürmeye yardımcı olabilecek bir başka yöntemdir. Yeşil çatılar, binaların üst kısmına eklenen bitki örtüsü ile oluşturulan alanlardır ve yapıların enerji tüketimini azaltırken, hava kalitesini iyileştirirler. Muhtemelen geleceğin sürdürülebilir şehirlerinde binaların yüzeyleri dikey bahçeler ile donatılırken terasları ise çatı bahçeleri ile donatılmış olacak.

4.3. Parklar ve Rekreasyon Alanları

Kentlerde parklar ve rekreasyon alanları, yeşil alanların oluşturulması için önemli mekânlardır. Bu alanlar, sadece sıcaklık değerlerini düşürmekle kalmaz, aynı zamanda şehir sakinlerine sosyal, psikolojik ve fiziksel faydalar sağlar. Avrupa Birliği standartlarına göre kentlerde kişi başına düşen Yeşil alan miktarı minimum 11 m² olması gerekirken ülkemizde birçok şehirde maalesef bu rakamın çok altındadır. Özellikle eski kentleşme alanlarında şehir ve bölge planlama anlayışından uzak bir yapılaşma olduğu için Yeşil alanlar yok denecek kadar azdır. Yeni kentleşme alanlarında ise zaman zaman rant nedeniyle park alanlarının küçültülerek azaltıldığını görebiliyoruz. Maalesef bunun son örneği de benim yaşadığım şehir olan Erzurum’da yaşandı. Büyük bir rekreasyon alanının hemen hemen yarısı petrol yapımı için ihaleye açıldı. İlgili haber şurada. Petrol asla acil ihtiyaç değildir. Dolayısıyla yorumu okuyuculara bırakıyorum. Konuyla ilgili belediyenin açıklaması şöyle.

Bu yazı da ilginizi çekebilir:  Sessiz Bahar ve Pestisitlerin Ekolojiye Etkileri
Kaynak: GreenPeace

Bitkilerin varlığı, kentlerde sıcaklık değerlerine önemli ölçüde etki eder. Kentsel ısı adası etkisini azaltmak, enerji tasarrufu sağlamak, hava kalitesini iyileştirmek ve biyoçeşitliliği desteklemek gibi pek çok faydası bulunmaktadır. Kentlerde yeşil alanların planlanması ve tasarımı, bu etkilerin en üst düzeyde fayda sağlaması için önemlidir.

Sıkça Sorulan Sorular

SSS bölümü yazının Google aramalarında daha önde çıkmasına neden olduğu için birçok sorunun cevabını yazı içerisinde cevaplamış olsam da bundan sonra yazılarımda SSS kısmına daha çok yer vermeyi planlıyorum.

Bitkilerin sıcaklık değerlerine etkisi nedir?

Bitkiler, gölgeleme ve terleme süreçleri sayesinde sıcaklık değerlerini düşürürler. Bu sayede, bitkilerin bulunduğu alanların sıcaklık değerleri daha düşük olur.

Yeşil alanlar enerji tasarrufu sağlar mı?

Evet, yeşil alanlar özellikle yaz aylarında binaların iç sıcaklığını düşürerek, klima kullanımını azaltır ve enerji tüketimini düşürür.

Yeşil çatılar nedir ve ne işe yarar?

Yeşil çatılar, binaların üst kısmına eklenen bitki örtüsü ile oluşturulan alanlardır. Yeşil çatılar, yapıların enerji tüketimini azaltırken, hava kalitesini iyileştirir ve kentsel ısı adası etkisini azaltır.

Kentlerde hangi bitki türleri seçilmelidir?

Yerel iklim koşullarına uygun, gölge sağlayabilen ve su kullanımı verimli olan ağaç ve bitki türleri tercih edilmelidir.

Peyzaj Mimarlığı Doktora Öğrencisi. Peyzax'ın kurucu ve idarecisi. Bilim, Sanat, Felsefe ile ilgileniyor.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir