Hızlı Git
Mimarlık bir yapıya işlevsellik kazandırmanın yanında, o yapıyı diğerlerinden ayıracak bir tasarım anlayışı getirmeyi de zorunlu kılar. Geçmişten günümüze kadar birçok mimari akım ortaya çıkmıştır ve çıkmaktadır. Her mimar eserini meydana getirmeden önce mutlaka etkisinde kaldığı akımdan yararlanmıştır.
Dünyanın En Çarpıcı ve İlginç Mimari Yapıları
Bu yazımızda dünyada tek olmasıyla ve çarpıcı yapısıyla dikkatleri üzerine çekmiş olan mimari yapıları göreceğiz. Bazıları barok tarzından, gotik mimariden, bazıları Osmanlı mimarisi ya da Bizans mimarisinden etkilenmiş eserlerden oluşmaktadır.
Keyifli okumalar..
LONGABERGER BİNASI
Amerika’nın Ohio eyaletinde bulunan, dünyanın en büyük el yapımı sepet üreticilerinden biri olarak tanınan Dave Longaberger tarafından tasarlanan 7 katlı, kocaman bir piknik sepetini andıran bir yapıdır. Binanın ağırlığı 9000 ton kadardır.
AZİZ VASİL KATEDRALİ
Moskova Kızıl Meydan’da bulunan renkli mimari yapısıyla dikkatleri üzerine çeken bu yapı, Ruslar tarafından bir zafer anıtı olarak yapılmış ve günümüzde müze olarak kullanıma açılmıştır. En büyük kubbesinin uzunluğu 65 metre olan müze, UNESCO Dünya Mirası listesinde bulunmaktadır. Efsanevi bir inanışa göre, bu eserin bir benzerinin yapılmaması için tasarımı yapan İtalyan mimar, Korkunç Ivan olarak bilinen Rus liderin emriyle kör edilmiştir.
NOTRE DAME KATEDRALİ
Fransa’nın Paris şehrinde bulunan , Gotik mimarinin en önemli eseri olarak kabul edilen katedralin yapımı 170 -200 yıl kadar sürdüğü söylenmektedir. Özellikle Victor Hugo’nun en çok bilinen eserlerinden biri olan Notre Dame’nin Kamburu’ndan sonra dikkatleri üzerine çeken yapı her yıl binlerce turist tarafından ziyaret edilmektedir.
AYASOFYA CAMİİ
İstanbul’ da bulunan bu mimari yapı birçok dine hizmet etmiştir. Katedral, bazilika, müze ve camii olarak kullanılmıştır. Yapı ilk olarak MS 360 da inşa edilmiş ancak çıkan bir isyanda yakılmış ve yeniden inşa edilmiştir. Günümüze ulaşan yapı MS 537 yılında tekrardan inşa edilen yapıdır. İstanbul’un fethinden sonra Fatih Sultan Mehmet tarafından Camii olarak yeniden yapılandırılarak minareler eklenmiştir. Yapının ilk inşasının kilise olmasının yanında kubbesinin diğer kiliselerden çok daha büyük olması dikkat çekmektedir. Yakın tarihe kadar müze olarak kullanılan Ayasofya, 2020 yılında alınan kararla tekrardan camii olarak kullanıma açılmıştır.
TAÇ MAHAL
Hindistan’ın Agra şehrinde bulunan 73 metre yüksekliğe sahip en büyük anıt mezar olarak bilinmektedir. Taç mahal aynı zamanda aşkın sembolü olarak da ortaya çıkmış, dünyanın 7 harikasından biridir. Rivayetlere göre Babür İmparatoru Şah Cihan’ın 14 çocuğunun annesi Mümtaz Mahal için inşa edilmiştir. Yapımı 22 yıl süren bu mimari yapı içerisinde mescit , çevresinde büyük bir havuz ve bahçe bulunmaktadır.
LOTUS TAPINAĞI
Hindistan’ın Delhi şehrinde İranlı mimar tarafından Bahai ibadet evi olarak tasarlanan bir tapınaktır. Görünüş olarak lotus çiçeğine benzediği için Lotus Tapınağı olarak adlandırılmaktadır. 40 M yükseklikte 9 giriş kapısı bulunan mimari yapı, güneş enerjiyle aydınlatılan ilk tapınak olma özelliğine sahiptir.
KUBBETÜS SAHRA
Filistin’de bulunan mimari yapı 3 din tarafından da kutsal kabul edilir. İlk olarak Emevi halifesi tarafından 687-692 yılında inşa edilmiştir. İslamiyet’in ilk kıblesi olarak bilinen ibadethane , 35 m yüksekliktedir, ayrıca İslamiyet’in ilk kubbesi olma özelliğine sahiptir. Altından yapılma sekizgen yapıdaki kubbesi 20 metre çapa sahiptir.
KANSAS HALK KÜTÜPHANESİ
Amerika’nın Kansas şehrinde 1873 yılında inşa edilmiştir. Zamanla yapının eskimesi sonucu 2004 yılında halkın bağışıyla 50 milyon dolar toplanarak 100 yıllık mimari yapı yeni tasarımıyla günümüzdeki halini almıştır. Halkın oylarıyla ilk 22 ye giren kitaplar seçilerek binanın dış cephesi bir kütüphaneyi andıracak şekilde düzenlenmiştir. Bu kitaplar arasında ”Bülbülü Öldürmek, Sessiz Bahar, Yüzüklerin Efendisi” gibi eserler de yer almaktadır. 2 milyon kişiye kadar hizmet verebilen binada, kütüphanenin yanı sıra toplantı odaları, kahve dükkanları da bulunmaktadır.
PİYANO EV
Çin’in An-Hui kentinde 2007 yılında bir grup mimarlık öğrencisi tarafından bir piyanoya dayanmış viyolonselin 50 katı büyüklüğünde tasarlanıp hayata geçirilmiştir. Bina içerisinde kolej öğrencileri için müzik odaları, uygulama sınıfları ve 2 büyük konser salonu bulunmaktadır.
WONDERWORKS TERS EV
Amerika’nın Florida eyaletinde bulunan bu mimari yapı, eski sihirbazlık eşyalarının sergilendiği bir müze olarak kullanılmaktadır. Hem iç yapısı hem de dıştan görünümüyle rüzgarın etkisiyle ters dönmüş bir evi yansıtmaktadır. Birçok turist tarafından ziyaret edilen müzenin girişleri ücretsizdir.
GİZA PİRAMİTLERİ
Mısır’ın Kahire bölgesinde bulunan 3 büyük piramit; Keops, Kefren, Mikerinos piramitleri toplu olarak Giza semtinde bulunduğu için Giza Piramitleri adını almıştır. Piramitlerin o dönemde henüz nasıl yapıldığı bilinmese de Keops Piramidi dünyanın yedi harikasından biri olarak yerini almıştır. 5.9 milyon ton ağırlığında olduğu tahmin edilen piramitlerin yapımında kullanılan her bir taşın ağırlığı 2.5 ton olarak hesaplanmıştır. Giza Piramitlerinin en eski ve en büyük olanı Keops Piramididir ve uzunluğu günümüzde 138 metre olarak ölçülmüştür.
KÜP EVLER
Hollanda’nın Rotterdam şehrinde mimar Piet Blom tarafından 1984 yılında tasarlanmıştır. 45 derecelik açıyla duran altıgen yapıdaki binaların her biri ağacı, birlikte de ormanı temsil etmektedir. 3 katlı olan binanın ilk katı oturma odası, ikinci katı yatak odası ve üçüncü katı banyo olarak kullanılmaktadır.
MİND HOUSE
İspanya’nın Barselona şehrinde mimar Antoni Gaudi tarafından tasarlanan binaların bulunduğu Park Güell‘in girişinde bulunan kertenkele figürü zamanla Barselona’nın sembolü haline gelmiştir. Evlerden birinde Gaudi 20 yıl boyunca babası ve yeğeniyle yaşanmıştır, ölümünden sonra yaşadığı ev müzeye çevrilmiştir.
SELİMİYE CAMİİ
Mimar Sinan’ın ustalık eserim dediği Selimiye Camii Edirne de bulunmaktadır. Mimar Sinan neden buraya ustalık eserim demiştir, üstteki videoda açıklamalarıyla anlatılmaktadır.