Başarılı Su Yönetim Sistemi Ile Sidney Park Projesi
  1. Anasayfa
  2. İyi Tasarım

Başarılı Su Yönetim Sistemi Ile Sidney Park Projesi

0
Reklam Sponsoru

Oldukça kuru bir kıta olan Avustralya’nın birçok bölgesi yıl boyunca kuraklık ile mücadele etmek zorunda kalmaktadır. Kuraklığın yanında kentsel nüfusun da hızlı artmasıyla karşılaşılan su kıtlığı sorununa çözüm olarak Avustralya genelinde çeşitli su yönetim projeleri ortaya çıkmaktadır 1. Avustralya’nın gelişmiş şehirlerinden olan Sidney de karşılaştığı kuraklık ve su kaynakları ile ilgili problemler sebebiyle sürdürülebilir projelere ağırlık vermektedir. Ulusal Kentsel Su ve Tuzdan Arındırma Planı kapsamında Avustralya Hükümeti ile ortaklaşa gerçekleştirilen ve bugün inceleyeceğimiz Sidney Park projesi, Sidney’in bugüne kadar hayata geçirilmesi hedeflenen en büyük çevre projesi olarak karşımıza çıkar. City of Sydney’in ortaya koyduğu, kent sakinlerine gelecekte nasıl bir şehir istediklerini sorarak şekillendirilen Sürdürülebilir Sidney 2030 (Sustainable Sydney 2030) vizyonu ile Sidney şehrinin 2030 yılına kadar mümkün olacak en yeşil, küresel ve bağlantılı şehir olması hedeflenmiştir 2.

Sidney Park Su Yeniden Kullanım Projesi

Sidney Park, geçmişinde çeşitli endüstriyel faaliyetlerin gerçekleştirildiği ve atıkların uzaklaştırıldığı bir alan bulundurmaktadır. Müdahalelere ve kirlenmeye maruz kalan bu alan etrafında yaşamlarını sürdüren insanlar için daha sağlıklı ve çevre dostu bir kent parkı tasarlanmak hedeflenmiştir. 2015 yılında çalışmalara başlanan ve çalışmaları halen devam eden Sidney Park, 1.6 hektarlık bir alanda yer almaktadır. Suyun ön planda olduğu bu proje ile son yirmi yılda Sidney şehrinin güneyindeki kasabalarda yaşayan insanlar için hayati bir dönüşüm gerçekleştirilmiştir.

Sürdürülebilir Sidney 2030 ile yağmur suyunun tutulması ve parkta yeniden kullanılması planlanmış ve böylece su talebinin %10’unun karşılanması hedeflenmiştir. Bunu gerçekleştirirken arka planda ise Sidney’e insanların vakit geçirebilecekleri, çevre dostu, yenilikçi ve sürdürülebilir bir kent parkı kazandırılmıştır 3. Suyun yeniden kullanımı, biyolojik çeşitlilik, habitat, rekreasyonel kullanım gibi fiziksel kullanımların desteklendiği Sidney Park projesi ile aynı zamanda insan ve mekân arasında ilişki kurulur, Sidney halkına bir dizi eğlence deneyimi ve çeşitli sosyalleşme fırsatları sunulur ve su ile çok yönlü bir iletişim kurmasını sağlanır.

Bu yazı da ilginizi çekebilir:  Caserta Sarayı: İtalya'nın Güneyinde Bir Mimari ve Peyzaj Harikası

Tasarım Ekibi

Sidney merkezli peyzaj ofisleri Turf Design Studio ve Environmental Partnership iş birliği ile hayata geçirilen Sidney Park projesi; bilim, sanat, ekoloji ve tasarım alanlarında uzmanların da desteği ile farklı disiplinler arasında da bağlantı sağlamıştır. İnsan ihtiyaçlarının ve davranışlarının baz alınarak ilgi çekici mekanlar yaratmayı hedefleyen tasarım ekibi, karşılaştıkları kent sorunlarına karşı en iyi tasarım çözümlerini sunmaktadır. Bu amaçla farklı meslek dallarından fikir ve ilham alınarak tasarlanan Sidney Park projesinin başarısı da tasarım ekibinin dinamik ve yeni fikirlere açık olması sayesinde gerçekleşmiştir.

Karşılaşılan Sorunlar

Kent içerisinde böyle bir proje tasarlanmasının altında çeşitli problemler yatmaktadır. Önceden 200 hektarlık yukarı havzadan gelen tüm yağmur suyu, herhangi bir arıtma işlemi geçirmeden, Alexandra Kanalı’ndan geçerek Munni Kanalı’na akıtılıyor olması bu sorunlardan biridir. Düşük yağış dönemleri ve sıcak aylarda suyun durgunluğu sebebiyle bölge içerisindeki göletlerin su kalitesinin oldukça düşük olması ve su yüzeylerinin yıl boyunca Azolla ve Su mercimeği gibi çeşitli mavi-yeşil alg türlerine maruz kalması da projenin bir diğer gerekçesi olarak gösterilir 3.

Tasarım Hedefleri

Sidney Park ve suyun yeniden kullanımı projesi ile park içerisindeki göletler ve sulak alanlar arasında bağlantı kurulmuş ve su sirkülasyonu sağlanmıştır. Böylece su kalitesinin arttırılması, suyun tutulması ve verimli bir şekilde depolanması, suyun görsel olarak dikkat çekici hale getirilmesi gibi hedefler gerçekleştirilmiştir.

“Turf Design Studio ve Environmental Partnership, parkı kelimenin tam anlamıyla sulak alanları ve su arıtma hikayesini parkın ekosistemlerinde ve topluluğun hayal gücünde hayata geçirerek dönüştürdü. Setler, köprüler, patikalar ve basamak taşları ile birbirine bağlanan sulak alanlar zinciri boyunca, tasarımcılar parkın peyzajında toplumu ve doğayı birbirine bağlayan keyifli mekanlar yarattılar.”

Clover Moore, Sidney Belediye Başkanı 4

Yıllık ortalama 840 mega litre yağmur suyunun yönlendirildiği su plan ile suyun arıtımı ve yeniden kullanımı sağlanır. Proje boyunca yüzey akışı ile taşınan ve genellikle 5 mm’den büyük olan maddelerin uzaklaştırılması için kullanılan büyük cihazlar, 5000 m2 biyolojik tutma sistemi, sulak alanlar ve mevcut göletler içeren bir doğal arıtım sistemi oluşturulmuştur. Park içerisindeki yeşil alanların sulamasında kullanmak amacıyla geri dönüştürülen su ise filtreleme ve UV dezenfeksiyonu ile arıtılmaktadır 3.

Bu yazı da ilginizi çekebilir:  Eski Medeniyetlerde Bahçe Sanatı: Peyzaj Sanat Tarihi

Yılda yaklaşık 30 milyon litre suyun tutulduğu ve geri dönüştürüldüğü parkta göletlerdeki su sirkülasyonu sağlanmış, fidanlık için su temini sağlanmış, ayrıca düzenli olarak Alan Davidson Oval olarak adlandırılan spor alanı ve Village Green’in de sulanması gerçekleştirilmiştir.

Ödüller

Uluslararası Tasarım Ödülleri (IDA) tarafından Peyzaj Mimarlığı ve Kentsel Tasarım alanlarında Altın Ödül’e layık görülen Sidney Park projesi ayrıca, Avustralya İyi Tasarım Ödülleri kapsamında Mimari Tasarım ve Kentsel Tasarım kategorisinde En İyi Tasarım Ödülü, 202020 Vizyon Yeşil Tasarım Ödülü, Amerikan Mimarlık Ödülleri’nde Yılın Peyzaj Mimarlığı Ödülü ve daha fazla kentsel tasarım ve sürdürülebilirlik konularında ödüller kazanmıştır 5.

Karşılaştıkları çevre sorunlarına karşı sürdürülebilir projeler gerçekleştirmeyi hedefleyen Sidney şehri, hem kendi halkına hem de tüm dünyaya örnek olarak girişimlerde bulunmaktadır. Gelişmiş kent içerisinde tasarlanan bir kent parkının su ile heyecan verici bir şekilde ilişki kurduğu Sidney Park projesi, kente farklı bir boyut katmış ve kent sakinleri için alternatif rekreasyon alanları ve çevre dostu mekânlar yaratmıştır.

Kaynaklar

  1. Wikipedia.org. 2020. “Australia”. https://en.wikipedia.org/wiki/Australia. (Erişim Tarihi: 04.10.2020)
  2. Cityofsydney.nsw.gov.au. “Green. Global. Connected.”. https://www.cityofsydney.nsw.gov.au/sustainable-sydney-2030#:~:text=Sustainable%20Sydney%202030%20will%20transform,kind%20of%20city%20they%20wanted. (Erişim Tarihi: 04.10.2020)
  3. Turfdesign.com. “Sydney Park Water Re-Use Project”. http://turfdesign.com/sydney-park-water-re-use-project/. (Erişim Tarihi: 04.10.2020)
  4. Epnsw.com.au. “sydney park”. https://www.epnsw.com.au/projects/sydney-park/. (Erişim Tarihi: 04.10.2020)
  5. Turfdesign.com. “Awards”. http://turfdesign.com/about-us/#awards. (Erişim Tarihi: 04.10.2020)

İstanbul Teknik Üniversitesi Peyzaj Mimarlığı bölümü mezunu. Doğa ve sanat sever.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir