Hızlı Git
Bir tasarıma başlamadan önce mutlaka araştırma yapmak gerekir. Yapılmış projeler incelendiğinde kendimizi nasıl yönlendirebileceğimize dair bir fikrimiz olur. Çok beğendiğim ve zaman zaman incelediğim bazı mimarı ve tasarım sayfalarını paylaşacağım. Keyifle inceler ve daha sonra da bu sayfalardan yararlanırsınız umarım.
1. LANDEZINE
İlk sayfa Landezine. Bu sayfa Landscape Architecture Platform yani Peyzaj Mimarlığı platformu diye geçiyor. Sayfada kentsel tasarım ve peyzaja dair yapılmış, uygulanmış bir sürü proje bulunmakta. Daha detaya inmek gerekirse Oyun Alanları / Parklar / Su özellikleri / Meydanlar ve Plazalar / Bahçeler / Okullar / Otopark / Sokaklar / Sahiller / Nehir Kenarları / Avlular / Köprüler ve İskeleler / Spor / Orman / Sulak Alanlar / Kampüs / Kurumsal / Konut / Sanayi Sonrası / Çatılar / Kültürel Miras / Restorasyon gibi temalara ayrılan bir ara yüzü var. Buradan ne tarz projeleri incelemek istediğinizi seçip ona göre araştırma yapabiliyorsunuz. Sayfanın güzel bir yanı farklı ülke, farklı mimarlar, ofisler ve farklı yıllar için de seçim yapılabiliyor. Bu sebeple hem güncel olan hem evrensel olan birçok projeye erişim sağlayabiliyorsunuz. Tüm projeleri hayata geçirilmiş olan projelerden oluşmaktadır.
Benim de ilgimi çeken birkaç projeyi örnek olarak paylaşmak isterim.
2. SASAKI
İkinci bahsedeceğim sayfa SASAKI. Sasaki aslında mimarı ve tasarım ofisi. 1953 de kurulmuş olan bu firma mimar, iç mimar, peyzaj mimarı, kentsel tasarımcı ve inşaat mühendislerini bünyesinde bulundurmaktadır. Bazı firmalardan farklı olarak tasarım prensipleri alanında çok başarılı olan insanları birleştirip ekip çalışması yürüterek onlarca, yüzlerce proje ortaya koymak. Sayfada hoşuma giden şey birçok konu hakkında yüzlerce proje bulunmakta. Projelerin yapım aşamasından sonuna kadar tüm detaylarına ve proje mimarlarına ulaşım mümkün. Beni en çok etkileyen tasarım ofislerinden biridir.
Beni etkileyen bazı proje görsellerini paylaşacağım.
Görsellerinden de anlaşıldığı gibi Sasaki ekibi görselliğe oldukça önem vermektedir. Bir projeyi yaparken fikirlerimizi doğru şekilde karşı tarafa yansıtmak onları etkilemek için önemli bir adımdır.
3. FALSE MIRROR OFFICE
3. sayfa FALSE MIRROR OFFICE. Bu ofis proje ve araştırmaya ilgi duyan beş mimarı bir araya getiriyor: Andrea Anselmo, Gloria Castellini, Filippo Fanciotti, Giovanni Glorialanza ve Boris Hamzeian. Yeninin sadece var olana bir tepki olarak ortaya çıktığına inanan False mirror ofisi, geçmişi şimdi olarak yeniden keşfeder, kitle kültürü olarak yüksekleri yeniden ifade eder, biçimlere ve işlevlere yeniden değer verir. Mimariyi farklı bir açıdan ele alıp gözükmeyeni göstermeyi, yansıtmayı hedefler. Post modernist ve gerçek dışı görselleriyle beni çok büyülerler. Kullandıkları teknikler de diğer birçok ofisten farklı olmakla birlikte göz alıcı projeleriyle ün kazanmıştır. Burada aslında en hoşuma giden şey fazlasıyla ütopik projelerin olması. Görselleriyle büyüleyen ve düşündüren aynı zamanda etkileyen alanlar tasarlıyorlar.
Görselleriyle beni büyüleyen bazı projelerini paylaşacağım.
4. Future Architecture
4. sayfa Future Architecture. Yani Geleceğin Mimarisi. Platformun amacı, Avrupa’da gelecek nesillere daha istikrarlı bir bakış açısı sağlayabilecek yeni yaratıcı çalışma modellerini belirlemek ve keşfetmek, böylece Avrupa ekonomisinin, yaşam ortamının ve bir bütün olarak toplumun daha uyumlu bir şekilde gelişmesine katkıda bulunmak. 6 yıllık olan bu platform mimaride farklı kültür ve mimarileri bütünselleştirip tek bir parça halinde ortaya sunmaktadır. Sayfada farklı projeleri araştırmak ve incelemek dışında yaratıcı fikirler paylaşıp başka insanların da fikirlerini alabileceğiniz bir platform.
5. Land8
5. sayfa Land8. 2008 yılında kurulan Land8: Peyzaj Mimarları Ağı, 19.000’den fazla kullanıcı profiline sahip peyzaj mimarları için sosyal ağdır. Peyzaj mimarları Land 8’i makaleleri okumak, kullanıcı topluluğuna sorular sormak, iş bulmak, araştırma yapmak, tasarım ilhamını görüntülemek, ağ oluşturmak ve kaynaklara erişmek için bir kaynak olarak kullanır. Ben de bu amaç için araştırma yaparken bulmuştum bu sayfayı. Çeşitli konularda bir sürü makaleye erişim sağlıyor bu sayfa. Land8, kendi fikrini oluşturmayan, aksine peyzaj mimarlarının kendi görüşlerini paylaşmaları ve onlar için neyin önemli olduğunu göstermeleri için bir platform sağlayan açık ve ücretsiz bir kaynaktır. Makale dışında proje incelemeleri ve peyzaj elemanları incelemeleri de yapılabiliyor.
Bu 5 sayfa benim en çok yararlandığım, ilham aldığım ve okumaktan keyif aldığım sayfalardı. Umarım sizler için de yararlı olur. Bunlar gibi daha bir sürü sayfa var. Onlardan da ilerleyen yazılarımda bahsedeceğim. Keyifli okumalar dilerim.