Hızlı Git
Avusturya’nın başkenti Viyana deyince hepimizin aklına kuşkusuz tarihi ve kültürü gelir. Bir de tabii ki operaları. Şimdi biz o tarihe yaşayarak tanıklık etmiş, 272 yıldır sapsağlam ayakta duran bir eserden ve o eseri çevreleyen, görkemini daha da arttıran peyzajından bahsedeceğiz.
Schönbrunn Sarayı; Avusturya’yı ve neredeyse Avrupa’daki çoğu kenti yıllarca yönetmiş olan Habsburg Hanedanı’nın kendileri için yaptırdığı yazlık sarayıdır. Avusturya’ya dair birçok önemli eseri barındıran bu saray; turistlerin şehirde ilk olarak ziyaret ettikleri yapıtlardan birisidir.
Yılda 8 milyon ziyaretçiye ev sahipliği yapan bu saray Avusturya’daki en çok ziyaret edilen tarihi yapı olup 1996 yılında UNESCO Kültür Mirasları listesine girmiştir.
Bu arada Schönbrunn Sarayı ismini yakınlarında bulunan doğal bir kaynaktan almış. Ve keline aynı zamanda “güzel bahar” anlamına da geliyor.
Mimarisi ve dizaynı gereği Fransa’daki Versailles Sarayı’yla sık sık karıştırılan bu saray Avrupa’da Barok mimarinin en net yansımalarının görüldüğü nadide eserlerden birisidir. Barok ve Rokoko tarzının yoğunlukla kullanılmasının en büyük etkenlerinden biri de dönemin İmparotoriçesi Maria Theresia’dır.
Schönbrunn Sarayı Tarihçesi
16. yüzyılda İmparator II. Maximillian tarafından klasik bir av köşkü olarak inşa edilen bu yapı, 17. yüzyılda İmparator Leopold tarafından bugün adını aldığı Schönbrunn Sarayı’na çevrilmiş. Ama Leopold zamansız ölünce bu saray eşine kalmış. Daha sonra maddi yetersizlikler yüzünden saray Maria Theresia’nın babasına yani imparator IV. Charles’a kalmış. O da kızına hediye etmiş. Maria da soğuk ve kasvetli olan Hofburg Sarayı’nda kalmak istemediği için Schönbrunn Sarayı’nı tarzını en sevdiği mimarlardan olan Nikolaus Paccassi’ye yaptırmış. Ve sonunda da Avrupa’da en çok ziyaret edilen saraylardan biri olan, Rokok ve Barok uyumunu en güzel şekilde yansıtan saraylardan biri ortaya çıkmış.
Schönbrunn Sarayı sadece saray binası ve bahçesinden ibaret değil. Saray birçok bölüme ayrılmış durumda. Bu bölümler:
İmparatorluk Daireleri
Halka açık olan bu bölüm en çok ziyaretçi çeken bölümlerden birisi. İmparator Joseph ve eşi Sisi, İmparatoriçe Maria Theresa ve kızlarının daireleri bu katta yer alıyor.
Büyük Salon, Çin Salonları, Kahvaltı Odası ve Franz Joseph ve Sisi’nin dairelerinden oluşuyor.
Schönbrunn Sarayı Bahçeleri ve Great Parterre
Avrupa’da 17. yüzyıldan sonra bahçe ve bahçe tasarımına verilen önem gittikçe artmıştır ve Schönbrunn Sarayı buna en güzel örneklerden birisidir. İlk olarak 1705 yılında peyzajı Jean-Nicolas Jadot de Ville-Issey tarafından yapılmış olan bahçeler 1765 yılında Ferdinand von Hohenberg tarafından restore edilmiş.
Bahçenin çoğu yeri halka açık olsa da Great Parterre, Privy Bahçesi ve Orangery Bahçelerine biletle giriş yapılıyor. Great Parterre bölümünde bahçeye gidiş yolunu süsleyen sağlı sollu konumlandırılmış 32 tane farklı Yunan Mitolojisi’nden tanrı ve tanrıça heykelleri oldukça dikkat çekici.
Ayrıca bahçenin en çok ziyaret edilen kısımlarından biri de Maze.
Neptün Çeşmesi
16–18. yüzyıl arasında çok popüler olan denizdeki Neptün betimlemeleri ve Neptün Çeşmesi Great Parterre‘nin sonunda yer alıyor. Bu betimleme kralların, halklarının kaderini belirlediğini ifade ettiği için önemliymiş.
Palm House Serası
Schönbrunn Sarayı bahçelerine 1882’de eklenen bu sera İmparator Franz Joseph tarafından yaptırılmış olup toplamda 2500 metrekaredir. Serada birbirine bağlı tüneller aracılığıyla geçiş yapılabilen üç farklı bölgede tropik, yarı tropik ve Akdeniz bitkileri yetiştiriliyor.
Avrupa’daki en büyük seralardan biri olan bu yapının mimarisi de oldukça dikkat çekici ve etkileyici.
Wagenburg (İmparatorluk Arabaları Müzesi)
Schönbrunn Sarayı’nın zemin katında ziyarete açık olan İmparatorluk Arabaları Müzesi dönem araçlarına ve Hanedan ailesinin kullandığı araçlara ilgi duyanlar için çekici bir müze. Burada sergilenen eserler arasında İmparatorluk Arabası ve Maria Theresa’nın altın arabası en çok ilgi çeken araçlardan.
Gloriette
Büyüleyici bir manzaraya sahip olan bu sütunlu seyir terası 1775 yılında İmparatoriçe Maria Theresa tarafından yaptırılmış ve bahçenin sonunda bulunmaktadır. Gloriette’nin bir diğer adı da Zafer Takı’dır.
Ayrıca sarayın bahçesinde Schlosspark adı verilen dünyanın en eski hayvanat bahçesi yer almaktadır. Ayrıca beş kez Avrupa’nın en iyi hayvanat bahçesi olarak seçilmiştir.
Eğer olur da gitmek ve gezmek isterseniz saray haftanın her günü açık ve 08:00-17:30 arası hizmet veriyor diye hatırlatmam da fayda var :)
İnsanı gezmek için teşvik eden bir yazı olmuş 🌸 ellerine sağlık
Teşekkürler :)