Yujidao Park: Çin’in Göz Alıcı Kıyı Parkı
  1. Anasayfa
  2. İyi Tasarım

Yujidao Park: Çin’in Göz Alıcı Kıyı Parkı

0
Reklam Sponsoru

Bir incinin parlaklığından esinlenerek tasarlanan görkemli bir kıyı projesi olan Yujidao Park, doğallığı ile Jialing Nehri’ne farklı bir görünüm sağlamıştır.  Bugünkü yazımızda sizlere tanıtacağımız bu kıyı parkı ile peyzaj tasarımlarının insanları doğa ile nasıl buluşturduğunu ve en etkili faktör olan su ile nasıl iletişim sağladığını anlatacağız. Tasarımını BLVD International mimarlık ofisinin gerçekleştirdiği Yujidao Park’ı hep birlikte inceleyelim.

Jialing Nehri kıyısındaki “Yujidao Park”

Yujidao Park, Çin’in Sichuan eyaletindeki Nancholg şehrinde ve 100 hektarlık bir alanda yer almaktadır. Proje için son derece önemli olan Jialing Nehri‘nin kıyısında yer alan bu şehir özellikle tarım faaliyetleri ile bilinir. Nanchong şehri, aynı zamanda Chengdu-Chongqing Çemberi‘nin ikinci şehri olarak da tanınır, öyle ki bu çember Sichuan eyaletinde en yüksek sanayi ve nüfus yoğunluğuna sahip bir bölgedir1.

Oldukça doğal ve görkemli bir nehir kıyısı konseptinin vurgulandığı ve kent ile nehir arasında güçlü bir bağlantının kurulduğu Yujidao Park projesinde Jialing Nehri’nin varlığı projenin şekillenmesinde rol oynamıştır. Bu proje ile aynı zamanda nehrin suyunun ve olanaklarının halka tanıtılması da hedeflenmektedir. İnsanların günlük hayatlarında kolaylıkla nehre ulaşabilmesi, onunla iletişim kurması ve suyu tanımalarının yanında kendilerine sezgisel bir deneyim sunmasını sağlayacak çeşitli su aktiviteleri de projenin kazandırdıkları arasında gösterilir.

Projenin Ardındakiler

Efsanelerin yerel bölgeler ve insanlar için ne kadar önemli olduğunu biliriz. Tarih boyunca insanlar doğdukları ya da yaşadıkları bölgelerde anlatılan, kulaktan kulağa yayılmış bu hikayelere ilgi duymaktadır. Bunlardan bir tanesi de Yujidao Park’ın bulunduğu bölgede geçmekte ve projenin arka planında güçlü bir referans sağlamaktadır.

Bu yazı da ilginizi çekebilir:  Peyzaj Projelerinde Yağmurlama ve Damlama Sulama Sistemleri

Projenin Ortaya Çıkışı

Efsaneye göre, antik çağda araziler sürekli sular altında kalmakta ve bu sebeple insanlar yaşamalarına uygun bir yer bulamamaktaydı. İnsanların hayatta kalmasını engelleyen bu felakete karşın Dayu, selleri ortadan kaldırması için bir emir aldı. Bunun üzerine bölgedeki nehri baştan aşağıya tarayan Dayu, geçitleri genişleterek taşkınlara sebep olan suyun sorunsuz bir şekilde akmasına ve yolunu bulmasına olanak sağladı. Sel tehdidinin ortadan kalması ile bölgede yaşayan insanlar barış ve huzur içinde yaşama ve çalışma imkanına sahip oldular.

Efsanenin devamında ise nehir suyunu kontrol etmek için arazinin neredeyse her yerini dolaşan ve gözlemleyen Dayu’nun bölgede birçok değerli kalıntılar bıraktığı anlatılmaktadır. Bu efsane ile, Yujidao Park’ın uygulandığı Nanchong’un bir ilçesi olan Nanbu ve projeye ilham olan Jialing Nehri bu kıyı parkının oluşum ve gelişimine de yön vermiştir.

Projenin Tasarım Yaklaşımı

Yujidao Parkı’nın peyzaj tasarımında bölgenin tarihi ve kültürel değerlerine saygı duyulmuş ve bunlar projeye dahil edilmiştir. Efsanede anlattığımız gibi Dayu’nun sel ve taşkınları önlemek için uyguladığı su yönetimi sistemi modern dünyaya uyarlanarak proje kapsamında tekrar edilmiştir. Bilimsel su yönetim sistemine uygun olacak şekilde büyük ölçekli parklar ve bölgenin koşullarına özgü, karakteristik peyzaj unsurları ile tasarım zenginleştirilmiştir. Tasarım ekibi, kararlar alırken geçmiş değerlere referans vermiş ve onlar ile iletişim kurmuştur. Özetle bu durumu, bu proje ile Nanbu ve çevresinin hatıralarına saygı duyulmuştur şeklinde yorumlayabiliriz.

Tasarım Detayları

Şehrin eski ve modern kısımları arasında görsel bir bağlantı kurmak amacıyla planlanan nehir sistemi, kavisli yollar ile doğal bir tarzda birbirine bağlanmıştır. Yeşilin ve mavinin bir araya geldiği proje ile su, kaynağından alınarak bölgenin iç kısımlarına ulaştırılmaktadır. Ayrıca, Yujidao Parkı’nda proje ile birlikte oluşturulan modern peyzaj mekanlarının inşası, hem şehrin yaşam kalitesini etkili bir şekilde arttırmakta hem de Nanbu şehrinde yaşayan insanlar için eğlence, kutlama, sergi gibi kültürel aktiviteler için özel bir alan yaratmaktadır. Böylece, Yujidao Parkı projesi ile aynı zamanda Nanchong’un kentsel gelişimine de katkı sağlanmıştır denebilir.

Bu yazı da ilginizi çekebilir:  Bahçeler için Minik Dokunuşlar Büyükleyici Etkiler

Arazinin taranması, peyzaj özelliklerinin incelenmesi ve bitki örtüsünün desteklenmesinin de etkisiyle peyzaj projesi ve doğal değerler arasında iletişim kurulmuştur. Doğal bağlamın güçlendirildiği peyzaj tasarımı ile Yujidao Park projesi, Nanbu şehrinin görkemli bir tablosunun oluşturulmasına katkı sağlamıştır. Bu noktada peyzaj tasarımının yoğunluğundan ziyade verimliliğinin önemini gözlemlemekteyiz. Yapay malzemelerin tasarım kapsamında alana düşünülmeden, planlanmadan ve doğal peyzaj ile bir ilişki kurmadan yerleştirilmesinden ziyade yeterli miktarda ve doğal özelliklere sahip malzeme tercihiyle peyzaj mimarları olarak proje alanlarımızda doğal bir görünüm sağlayabiliriz. Bunu gerçekleştirirken öncelikli hedefimiz ise ekolojik ve kültürel değerleri korumak ve bölgenin mevcut sorunlarına çözümler üretmek olmalıdır. Yujidao Parkı projesi bütün bu saydıklarımızı karşılayan ve güncel peyzaj yaklaşımlarını barındıran bir projedir.

Peyzaj Tasarım Stratejisi

Projenin çözüm sunduğu önemli bir konu ise mevcut sahil şeridi boyunca yer alan sulak alanlardır. Bu alanlara odaklanıldığında şehrin iç kesimlerinden nehir kenarına rahat ulaşılamadığı, su ile bir bağ kurulamadığı ve sulak alan bitki örtüsüne geçişin olmadığı belirlenmiş ve buna uygun çözümler düşünülmüştür. Bu sorunlar aynı zamanda nehir boyunca güçlü tasarım kararlarının oluşmasına katkı sağlamıştır.

Kısacası, Yujidao Park projesi ile bölgede karşılaşılan sorunlara modern ve doğal bir şekilde çözümler üretilmiştir. Mevcut ana ormanlık alanlar, sonradan oluşturulan ormanlar, yapay ağaçlandırmalar ve karakteristik peyzaj bölgeleri ile bir geçiş bölgesi yaratılmıştır. Böylece proje alanı, tasarımı ve kent arasında bir bağ kurulmuştur. Ayrıca, doğal peyzajdan yapaya dönüşüm göze batmayacak ve doğaya zarar vermeyecek şekilde, iyi planlanarak gerçekleştirilmiştir.

İstanbul Teknik Üniversitesi Peyzaj Mimarlığı bölümü mezunu. Doğa ve sanat sever.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir